ΑΘΗΝΑ
02:12
|
28.04.2024
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ πρότεινε την αποστολή μιας «δύναμης ταχείας δράσης» για να βοηθήσει την αστυνομία της Αϊτής να αντιμετωπίσει τις συμμορίες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αμερικανικά και καναδικά στρατιωτικά αεροσκάφη παρέδωσαν τακτικά και τεθωρακισμένα οχήματα και άλλες προμήθειες στην Εθνική Αστυνομία της Αϊτής (HNP) για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση εγκληματικών συμμοριών που έχουν επιδεινώσει την ανθρωπιστική κρίση στη χώρα.

«Αυτός ο εξοπλισμός θα βοηθήσει την HNP στον αγώνα της εναντίον εγκληματικών παραγόντων που υποδαυλίζουν τη βία και διαταράσσουν τη ροή της ζωτικής σημασίας ανθρωπιστικής βοήθειας, εμποδίζοντας τις προσπάθειες για την ανάσχεση της εξάπλωσης της χολέρας», ανέφεραν οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και του Καναδά σε κοινή δήλωση.

Οι Αϊτινοί βιώνουν καταστροφική πείνα εξαιτίας των μελών συμμοριών που αποκλείουν έναν μεγάλο τερματικό σταθμό καυσίμων, δήλωσαν αξιωματούχοι του ΟΗΕ την Παρασκευή, με περισσότερα από 4 εκατομμύρια ανθρώπους να αντιμετωπίζουν οξεία επισιτιστική ανασφάλεια.

Ένας συνασπισμός συμμοριών έχει εμποδίσει τη διανομή ντίζελ και βενζίνης για πάνω από ένα μήνα για να διαμαρτυρηθεί για ένα σχέδιο περικοπής των επιδοτήσεων καυσίμων, με τις περισσότερες μεταφορές να έχουν σταματήσει.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Καναδάς παρενέβησαν για να μεταφέρουν τον εξοπλισμό που αγόρασε η κυβέρνηση της Αϊτής όταν η εταιρεία αντιμετώπισε καθυστερήσεις παράδοσης, δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει τις προσπάθειες για την ενίσχυση της αστυνομίας της Αϊτής.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξετάζει τη δημιουργία καθεστώτος κυρώσεων για την επιβολή παγώματος περιουσιακών στοιχείων, ταξιδιωτικής απαγόρευσης και εμπάργκο όπλων σε όποιον απειλεί την ειρήνη, την ασφάλεια ή τη σταθερότητα της Αϊτής, σύμφωνα με σχέδιο ψηφίσματος που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, πρότεινε σε μία ή περισσότερες χώρες να στείλουν «μια δύναμη ταχείας δράσης» για να βοηθήσει την αστυνομία της Αϊτής να απομακρύνει την απειλή που θέτουν οι συμμορίες, σύμφωνα με επιστολή προς το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Το ψήφισμα που συνέταξαν οι ΗΠΑ και το Μεξικό θα λάβει υπόψη την επιστολή του Γκουτέρες και θα ενθαρρύνει «την άμεση ανάπτυξη μιας πολυεθνικής δύναμης ταχείας δράσης για την υποστήριξη της HNP, όπως συνιστάται στην επιστολή του Γενικού Γραμματέα».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Καμπότζη: Είκοσι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε έκρηξη σε βάση πυρομαχικών

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα