ΑΘΗΝΑ
10:45
|
20.09.2024
ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 καταγγέλλουν τις ευθύνες της κυβέρνησης και των δυνάμεων καταστολής. Κινητοποιήσεις αύριο από σωματεία της Θεσσαλονίκης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εντείνονται οι σφοδρές αντιδράσεις που προκαλεί σε κόμματα της αντιπολίτευσης, σωματεία και κοινωνικούς φορείς ο εν ψυχρώ πυροβολισμός στο κεφάλι ενός 16χρονου Ρομ,  σήμερα τα ξημερώματα στη Θεσσαλονίκη από αστυνομικό στη διάρκεια καταδίωξης, επειδή ο έφηβος έφυγε από βενζινάδικο δίχως να πληρώσει καύσιμα αξίας μόλις 20 ευρώ.

ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 καταγγέλλουν τον εν ψυχρώ πυροβολισμό στο κεφάλι του 16χρονου νεαρού διαπιστώνοντας τις ευθύνες της κυβέρνησης και των δυνάμεων καταστολής.

ΣΥΡΙΖΑ: Μαζέψτε τους ανεκπαίδευτους «σερίφηδες»

Ο τομεάρχης ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Χρήστος Σπίρτζης με απογευματινή ανακοίνωσή του σχολιάζει τον σοβαρό τραυματισμό του 16χρονου Ρομ από αστυνομικό τονίζοντας ότι ο νεαρός «δεν έδωσε τα είκοσι ευρώ για το πετρέλαιο που έβαλε και, πλέον, δίνει μάχη για τη ζωή του με τις πιθανότητες να μην είναι, δυστυχώς, με το μέρος του».

«Αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ τον καταδίωξαν και αντί, ως όφειλαν, να τον ακινητοποιήσουν και να τον συλλάβουν, τον πυροβόλησαν στο κεφάλι (!)», αναφέρει και συνεχίζει:

«Λίγους μήνες μετά τη δολοφονία του επίσης Ρομά, Νίκου Σαμπάνη μετά από καταδίωξη στο Πέραμα, οι ανεκπαίδευτοι και επικίνδυνοι αστυνομικοί του επιτελικού κράτους Μητσοτάκη δεν δίστασαν να ανοίξουν πυρ εναντίον του ανήλικου ο οποίος σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία δεν οπλοφορούσε καν».

«Μία ημέρα πριν τη θλιβερή επέτειο της εν ψυχρώ δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, ένας ακόμη 16χρονος χαροπαλεύει μετά από πυρά που δέχθηκε από “αστυνομικό”», επισημαίνει και καλεί τον αρμόδιο υπουργό Τάκη Θεοδωρικάκο να «μαζέψει επιτέλους τους ανεκπαίδευτους “σερίφηδες”» που έχει «βγάλει στους δρόμους και οι οποίοι αντί να εργάζονται για την ασφάλεια των πολιτών, σπέρνουν τον τρόμο και τον θάνατο». 

«Η κοινωνία δεν αντέχει άλλο την επιβολή του τρόμου μέσω της ακραίας αστυνομικής βίας η οποία οδηγεί, για ασήμαντες αφορμές, ανήλικα 16χρονα παιδιά στο θάνατο», καταλήγει ο Χρ. Σπίρτζης. 

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: θλίψη και βαθύτατος προβληματισμός

«Τέτοιες τραγικές καταστάσεις επιβεβαιώνουν δυστυχώς τις έντονες παρατηρήσεις διεθνών και εθνικών μηχανισμών πρόληψης της αστυνομικής αυθαιρεσίας» τονίζει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, με αφορμή τον σοβαρό τραυματισμό 16χρονου από πυροβολισμό αστυνομικού.

Η ανακοίνωση του κόμματος αναφέρει αναλυτικά τα ακόλουθα:

«Ο βαρύτατος τραυματισμός με σφαίρα στο κεφάλι του ανηλίκου στη Θεσσαλονίκη μετά από αστυνομική καταδίωξη προκαλεί θλίψη και βαθύτατο προβληματισμό. Ευχόμαστε να ξεπεραστεί γρήγορα η κρίσιμη κατάσταση στην οποία βρίσκεται το θύμα.

Ταυτόχρονα όμως τίθεται θέμα για την ευκολία με την οποία κάποιοι αστυνομικοί κάνουν χρήση όπλου. Διότι εν δυνάμει ανθρωποκτόνος πυροβολισμός, δηλαδή πυροβολισμός εξουδετέρωσης, κατα το Ν. 3169/2003 απαγορεύεται :

α. εφόσον υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να πληγεί τρίτος από αστοχία ή εξοστρακισμό του βλήματος,

β. εναντίον ενόπλου πλήθους, εφόσον υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να πληγούν άοπλοι,

γ. εναντίον ανηλίκου, εκτός αν αποτελεί το μοναδικό μέσο για την αποτροπή επικείμενου κινδύνου θανάτου.

δ. εναντίον προσώπου που τρέπεται σε φυγή, όταν καλείται να υποστεί νόμιμο έλεγχο.

Στην περίπτωση αυτή, φαίνεται να συντρέχουν πολλαπλοί λόγοι απαγόρευσης χρήσης όπλου.

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη οφείλει άμεσα να δώσει στην δημοσιότητα όλα τα στοιχεία που αφορούν στην υπόθεση και βεβαίως, είναι αυτονόητο ότι η ελληνική δικαιοσύνη θα πράξει ταχύτατα το έργο της. Τέτοιες τραγικές καταστάσεις επιβεβαιώνουν δυστυχώς τις έντονες παρατηρήσεις διεθνών και εθνικών μηχανισμών πρόληψης της αστυνομικής αυθαιρεσίας, που αναφέρουν ότι στη χώρα μας όλο και περισσότερο περιπτώσεις αστυνομικής βίας αποκτούν συστηματικά χαρακτηριστικά και δεν είναι πια μεμονωμένα γεγονότα.

ΚΚΕ: Οργή και αποτροπιασμός

Την «αποθράσυνση» των δυνάμεων καταστολής διαπιστώνει το ΚΚΕ, με αφορμή τον πυροβολισμό ενός 16χρονου Ρομά στη Θεσσαλονίκη σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ.

«Μετά το περιστατικό με τη δολοφονία του 18χρονου Ρομά στο Πέραμα, όπου κατέρρευσε η εκδοχή της αστυνομίας, έρχεται ξανά στο προσκήνιο η αστυνομική βία και αυθαιρεσία, αφήνοντας έναν 16χρονο σε πολύ κρίσιμη κατάσταση» τονίζει και η ανακοίνωση του ΚΚΕ συνεχίζει:

«Άραγε, το να μην πληρώσει κάποιος τη βενζίνη στην Ελλάδα της ενεργειακής φτώχειας και δυστυχίας θα τιμωρείται με πυροβολισμό;» αναρωτιούνται στον Περισσό, και συμπληρώνουν: «Είναι προφανές ότι οι δυνάμεις καταστολής αποθρασύνονται στο έδαφος υπεράσπισης μιας πολιτικής εχθρικής για τον λαό και τη νεολαία.

«Καμία συγκάλυψη, καμία ανοχή στην κρατική βία.»

ΜέΡΑ25: Η Ελληνική Αστυνομία γεννά Κορκονέες

«Παραμονή της επετείου της δολοφονίας του 15χρονου, Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, σήμερα ένας άλλος αστυνομικός πυροβόλησε έναν 16χρονο Ρομά στη Θεσσαλονίκη, επειδή έφυγε από πρατήριο βενζίνης και δεν πλήρωσε» παρατηρεί σε ανακοίνωσή του το ΜέΡΑ25. Και συνεχίζει:

«14 χρόνια μετά την εν ψυχρώ δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, 1 χρόνο από την δολοφονία του Νίκου Σαμπάνη στο Πέραμα. Η ΕΛΑΣ ξέρει να παράγει μόνο Κορκονέες.

Η ελληνική Αστυνομία δεν έχει μάθει τίποτα από τα προηγούμενα εγκλήματά της. Συνεχίζει ατιμώρητη, με την στήριξη του κράτους, να δολοφονεί εν ψυχρώ! Για πόσο ακόμα; Γνωρίζαμε ότι το κύμα ακρίβειας έχει πλήξει κάθε νοικοκυριό. Δεν φανταζόμασταν ότι τα 20€ βενζίνης θα ήταν πιο ακριβά από μια ανθρώπινη ζωή.

Άλλη μια φορά πρέπει να επαναλάβουμε πως ήρθε η στιγμή να απαιτήσουμε ως κοινωνία τη ριζική αναδιοργάνωση της αστυνομίας. Να ανοίξει η συζήτηση για τον αφοπλισμό και την κατάργηση σωμάτων, για τη δημοκρατική αναδιάρθρωση των υπηρεσιών και για την αποχρηματοδότηση της ΕΛΑΣ. Να σταματήσουν οι δολοφονικές ενέργειας των δυνάμεων καταστολής και να υπάρξει ουσιαστικός κοινωνικός έλεγχος.

Δεν ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό.

Είναι η νόμιμη, κατασταλτική, δολοφονική πολιτική της ΕΛΑΣ, με τη στήριξη της Κυβέρνησης».

Κινητοποιήσεις αύριο στη Θεσσαλονίκη

Εργατικά Σωματεία Θεσσαλονίκης προγραμματίζουν για αύριο το πρωί κινητοποιήσεις.

Στις 6.30 το πρωί έχει προγραμματιστεί παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης και στις 11.00 το πρωί θα πραγματοποιήσουν ανάλογη κινητοποίηση εργατικά σωματεία της Θεσσαλονίκης έξω από το Ιπποκράτειο.

Από παλαιότερη κινητοποίηση

Τα Σωματεία στο ψήφισμά τους σημειώνουν:

«Καταγγέλλουμε το απαράδεκτο περιστατικό που έλαβε χώρα σήμερα το πρωί με τον 16χρονο Ρομά να δέχεται σφαίρα στο κεφάλι από τις αστυνομικές δυνάμεις επειδή δεν πλήρωσε 20 ευρώ βενζίνη!

Το εξοργιστικό περιστατικό δεν είναι μεμονωμένο. Έρχεται να προστεθεί στην αντίστοιχη δολοφονία του 18χρονου Ρομά στο Πέραμα και στη σπασμένη πόρτα μιας συνταξιούχου που πήγαν να της πάρουν το σπίτι για χρέη στην κάρτα της.

Οι δυνάμεις καταστολής προετοιμάζονται και ακονίζουν τα νύχια τους, όσο στη χώρα μας απλώνεται η ανέχεια από την ακρίβεια, την ενεργειακή φτώχεια, τον πληθωρισμό στα ύψη.

Απαιτούμε να αποδοθούν ευθύνες σε αυτόν που σημάδεψε το κεφάλι του 16χρονου, και σε όποιους του έδωσαν τη δυνατότητα να το κάνει.

Καμία αναμονή! Καμία ανοχή!»

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πιερρακάκης: Επιμονή στη «λύση» συγχωνεύσεις τμημάτων-Ικανοποίηση… για τις αποβολές λόγω κινητών

Βόλος: Αναβλήθηκε η δίκη των αστυνομικών για τον θάνατο του Βασίλη Μάγγου (upd)

Τζόκερ: Νέο τζακ ποτ-Κληρώνει 14,5 εκ ευρώ την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου

Μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρακολουθούν τους χρήστες, επιβεβαιώνει η εποπτική αρχή των ΗΠΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα