ΑΘΗΝΑ
00:31
|
28.04.2024
Ξεκινάει το ξήλωμα της κληρονομιάς του ακροδεξιού προκατόχου του Ζαΐχ Μπολσονάρου που έχει διαφύγει στο Μαϊάμι.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μια ημέρα μετά την ορκωμοσία του, ο νέος κεντροαριστερός πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, υπέγραψε διατάγματα για τον περιορισμό της οπλοκατοχής και την ενίσχυση της προστασίας του τροπικού δάσους του Αμαζονίου, ξεκινώντας να ξηλώνει την κληρονομιά του ακροδεξιού προκατόχου του Ζαΐχ Μπολσονάρου.

Ο νέος αρχηγός του κράτους υπέγραψε σειρά διαταγμάτων με σκοπό να ενισχυθεί η προστασία του δάσους του Αμαζονίου, η αποψίλωση του οποίου, κατά μέσον όρο, αυξήθηκε κατά 75% σε ετήσια βάση την τελευταία δεκαετία.

Ο Λούλα εγκαθίδρυσε μια διαρκή διυπουργική επιτροπή για την προστασία και τον έλεγχο της αποψίλωσης του δάσους, ενώ ενεργοποίησε εκ νέου το Ταμείο για τον Αμαζόνιο, που είχε δημιουργηθεί το 2008 για τη συγκέντρωση δωρεών προορισμένων για να γίνουν επενδύσεις στο δάσος και στην προστασία του.

Το Ταμείο για τον Αμαζόνιο μπήκε στον πάγο το 2019, εξαιτίας των χαωδών διαφορών απόψεων για τον προορισμό των κεφαλαίων ανάμεσα στη Νορβηγία και τη Γερμανία, τις δύο χώρες με τη μεγαλύτερη συνεισφορά σε αυτό, και την κυβέρνηση Μπολσονάρου. Τόσο το Όσλο, όσο και το Βερολίνο έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να το χρηματοδοτήσουν ξανά.

Ακόμη, ο Λούλα ανακάλεσε την ισχύ διατάγματος που επέτρεπε την εκμετάλλευση κοιτασμάτων πολύτιμων μετάλλων σε περιοχές των αυτοχθόνων και περιοχές υπό προστασία για περιβαλλοντικούς λόγους.

Όσο αφορά στην αντιμετώπιση της οπλοκατοχής, με προεδρικό διάταγμα που δημοσιεύθηκε χθες Δευτέρα στην επίσημη Εφημερίδα της Κυβέρνησης, ο Λούλα ανέστειλε για δύο μήνες τη χορήγηση νέων αδειών οπλοφορίας και αγοράς πυρομαχικών για κυνηγούς, συλλέκτες και τους ενασχολούμενους με το άθλημα της σκοποβολής (αυτές οι τρεις κατηγορίες αναφέρονται μαζί συχνά, με το ακρώνυμο CAC).

Η συγκεκριμένη κατηγορία πολιτών είδε το οπλοστάσιό της να τριπλασιάζεται τα τέσσερα χρόνια της θητείας του κ. Μπολσονάρου στην προεδρία: τα καταγεγραμμένα όπλα έφθασαν το ένα εκατομμύριο. Ακόμη, ο Λούλα περιόρισε τη δυνατότητα αγοράς όπλων και πυρομαχικών για κάποιες επιτρεπόμενες χρήσεις κι ανέστειλε τη χορήγηση νέων αδειών στους CAC καθώς και την έκδοση νέων αδειών για το άνοιγμα κλαμπ ή/και σχολών σκοποβολής.

Με άλλες αποφάσεις, ο Λούλα, έδωσε εντολή να τερματιστούν οι μελέτες για τη βιωσιμότητα της ιδιωτικοποίησης του ενεργειακού ομίλου Petrobras και της εθνικής ταχυδρομικής υπηρεσίας Correios και ανακάλεσε ένα διάταγμα της κυβέρνησης Μπολσονάρο που έδινε φορολογική απαλλαγή σε μεγάλες εταιρείες.

Την Κυριακή, προτού καλά-καλά τελειώσει η τελετή της ορκωμοσίας του, υπέγραψε διάταγμα με το οποίο παρατείνεται το δημοφιλές πρόγραμμα «Bolsa Familia» («Οικογενειακό Επίδομα»), που φθάνει ως και τα 600 reais (110 ευρώ) τον μήνα για τις φτωχότερες οικογένειες, ενώ υπέγραψε αύξηση του κατώτερου μισθού από τα 1.212 στα 1.320 reais (περίπου 245 ευρώ).

Τέλος, ο νέος πρόεδρος της Βραζιλίας έδωσε εντολή να επανεξεταστούν, εντός τριάντα ημερών, πολλές αποφάσεις του προκατόχου του για την επιβολή εμπιστευτικότητας σε πληροφορίες και έγγραφα της κυβέρνησης.

Ο Ζαΐχ Μπολσονάρου είχε επιβάλει επανειλημμένα με διατάγματα εμπιστευτικότητα για δημόσια έγγραφα απαγορεύοντας την πρόσβαση σε αυτά για πενήντα χρόνια, για παράδειγμα για έγγραφα που αφορούσαν τους εμβολιασμούς.

«Οι ευθύνες για τη γενοκτονία του Covid πρέπει να διερευνηθούν και δεν πρέπει να μείνουν ατιμώρητες», είπε ο Λούλα στο Κογκρέσο στην εναρκτήρια ομιλία του σε μια σαφή αναφορά στον προκάτοχό του, ο οποίος την Παρασκευή κατέφυγε στο Μαϊάμι, ανησυχώντας για την περίπτωση να συλληφθεί.

Τη Δευτέρα, το Κόμμα Σοσιαλισμού και Ελευθερίας (PSOL) κατέθεσε νομική έφεση στο Ομοσπονδιακό Ανώτατο Δικαστήριο ζητώντας τη σύλληψή του κατηγορώντας τον ότι ενθάρρυνε τους οπαδούς του να προβούν σε βίαιες ενέργειες, όπως οδοφράγματα και επιθέσεις σε δημόσια κτίρια και οχήματα, που είχαν σκοπό να καταρρίψουν την εκλογική νίκη του Λούλα και να προωθήσουν πραξικόπημα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Καμπότζη: Είκοσι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε έκρηξη σε βάση πυρομαχικών

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα