ΑΘΗΝΑ
22:29
|
20.09.2024
Ο ΟΗΕ θεωρεί τη συριακή κυβέρνηση υπεύθυνη για τη μη παροχή βοήθειας στους πολίτες της μετά τον φονικό σεισμό.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Γάλλος αξιωματούχος του ΟΗΕ Νίκολας Ντε Ριβέρ απείλησε να συντάξει ένα ψήφισμα (σύμφωνα με το Κεφάλαιο VII του καταστατικού του ΟΗΕ), για να εξαναγκάσει την είσοδο νηοπομπών βοήθειας από όλα τα συριακά συνοριακά περάσματα.

Ο Ντε Ριβέρ, μόνιμος αντιπρόσωπος της Γαλλίας στον ΟΗΕ για την κατάσταση στη Συρία, σχολίασε τη Δευτέρα, εν μέσω της διαμάχης σχετικά με το άνοιγμα των συνοριακών σημείων, μεταξύ των ελεγχόμενων από την κυβέρνηση περιοχών της χώρας, που ελέγχονται από την αντιπολίτευση στο βορρά και συνορεύει με την Τουρκία, με στόχο να παρέχει βοήθεια σε Σύριους αμάχους στον απόηχο του καταστροφικού σεισμού 7,8 Ρίχτερ της περασμένης εβδομάδας.

Τα σχόλια του Ντε Ριβέρ βεβαίωσαν, ότι η συριακή κυβέρνηση ήταν υπεύθυνη που εμπόδισε τη ροή βοήθειας προς τους απελπισμένους κατοίκους σε περιοχές, που δεν βρίσκονται υπό τον έλεγχό της.

Ωστόσο, ο Τζουλάνι, ο ηγέτης της Hayat Tahrir al-Sham (πρώην οργάνωση που συνδέεται με την Αλ Κάιντα) αναγνώρισε, ότι η ομάδα του ήταν υπεύθυνη για την αποτροπή της ροής βοήθειας από την κυβέρνηση προς την περιοχή που κατέχεται από την αντιπολίτευση. Ο Τζουλάνι επέμεινε να βοηθηθεί η είσοδος σε εδάφη υπό τον έλεγχο της εξτρεμιστικής ομάδας μέσω του περάσματος Μπαμπ αλ-Χάουα μεταξύ της βόρειας Συρίας και της Τουρκίας.

Η συριακή κυβέρνηση άνοιξε επίσημα δύο νέα συνοριακά περάσματα στη βόρεια Συρία, το Saraqib και το Abu Azeidin, για να παράσχει βοήθεια σε εδάφη που ελέγχονται από την αντιπολίτευση. Ο Αναπληρωτής Αρχηγός του Ρωσικού Κέντρου Συμφιλίωσης, Υποστράτηγος Όλεγκ Γεγκόροφ δήλωσε στις 13/2, ότι οι νηοπομπές ήταν έτοιμες να ξεκινήσουν προς τις πληγείσες περιοχές, συνοδευόμενες από εκπροσώπους της Συριακής Αραβικής Ερυθράς Ημισελήνου (SARC). Η δήλωση του Γεγκόροφ ακολούθησε συνομιλίες μεταξύ του Άσαντ και του αρχηγού βοήθειας του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς στη Δαμασκό την ίδια μέρα, κατά τις οποίες ο Σύριος πρόεδρος συμφώνησε να ανοίξουν τα περάσματα.

Ωστόσο, στις 12/2 μια πηγή του HTS αναφέρθηκε ότι η ομάδα «δεν θα επιτρέψει στο καθεστώς να εκμεταλλευτεί την κατάσταση για να δείξει ότι βοηθάει», ενώ την επόμενη ημέρα, ο ηγέτης του HTS Τζουλάνι ισχυρίστηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι «δεν έχει ομάδες έτοιμες να εξασφαλίσουν αυτές τις παραδόσεις βοήθειας».

«Δεν χρειάζεται να στείλουμε τις τεχνικές μας ομάδες, για να φέρουν βοήθεια από το έδαφος του καθεστώτος. Η διάβαση Μπαμπ αλ-Χάουα είναι εκεί… Για όσους θέλουν να βοηθήσουν, το Μπαμπ αλ Χάουα είναι ανοιχτό, αν θέλει ο Θεός», είπε ο Τζουλάνι, παρόλο που οι δρόμοι που οδηγούν στη διάβαση Bab al-Hawa υπέστησαν σοβαρές ζημιές από τον σεισμό.

Το πέρασμα του Bab al-Hawa έπαιξε σημαντικό ρόλο κατά την 7ετή εξέγερση των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γαλλίας, του Ισραήλ και της Τουρκίας κατά της συριακής κυβέρνησης, η οποία ξεκίνησε το 2011. Κατά τη διάρκεια του πολέμου, η γαλλική κυβέρνηση υποστήριξε σθεναρά τον Τζουλάνι και το Μέτωπο Νούσρα που συνδέεται με την Αλ Κάιντα. Στη συνέχεια, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς δήλωσε τον Αύγουστο του 2012 ότι «ο Μπασάρ αλ Άσαντ δεν αξίζει να είναι στη γη» και τον Δεκέμβριο του 2012 ότι το «Μέτωπο Αλ Νούσρα» του Τζουλάνι κάνει καλή δουλειά στον πόλεμο κατά της συριακής κυβέρνησης.

Πηγή: TheCradle

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Φωτιά στον ΧΥΤΑ Καρπάθου: Ήχησε το 112

Αίτημα για μετονομασία της οδού Γλάδστωνος σε Ζακ Κωστόπουλου

Θεσσαλονίκη: Πανεπιστημιακός καθηγητής καταδικάστηκε για εκβιασμό ερευνητών

Ανησυχία επιστημόνων για τον «Παγετώνα της Αποκάλυψης» που λιώνει με γοργούς ρυθμούς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα