Το απόγευμα της Παρασκευής πραγματοποιήθηκε, η συγκέντρωση των αρχαιολόγων στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας, συγκεκριμένα στην πλατεία Ηρώων, με αφορμή τα εγκαίνια της επανέκθεσης του Μουσείου Ελευσίνας από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού & την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής και με παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας.
Αν και τα εγκαίνια της επανέκθεσης ξεκίνησαν στις 8 το απόγευμα, σύσσωμοι οι αρχαιολόγοι είχαν συγκεντρωθεί στον αρχαιολογικό χώρο από τις 6.30 το απόγευμα, για να διαμαρτυρηθούν για την ψήφιση του σαθρού νομοσχεδίου, το οποίο θα μετατρέψει τα 5 μεγαλύτερα κρατικά μουσεία της χώρας σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο και Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού).
Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο, το οποίο έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων και διαμαρτυριών τόσο από τους εργαζόμενους του Υπουργείου Πολιτισμού, όσο από επιστημονικούς φορείς, πανεπιστήμια καθηγητές-φοιτητές και διανοούμενους.
Με συνθήματα κατά της κυβέρνησης και προσωπικά κατά του Μητσοτάκη, οι αρχαιολόγοι φώναζαν έξω από τον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας, ο οποίος φυσικά ήταν γεμάτος- όχι από κόσμο που περίμενε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας- αλλά από την αστυνομία, η οποία είχε στηθεί σε κάθε γωνιά της ευρύτερης περιοχής, όπως δήλωσε πολίτης στο Κοσμοδρόμιο, για να «προστατεύσουν» την ομαλή έλευση της κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου μέσα στο Μουσείο, το οποίο βρίσκεται μέσα στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας.
Ωστόσο, εντύπωση έκαναν τα συνθήματα που φώναζαν οι αρχαιολόγοι, μερικά από τα οποία υπογράμμιζαν το «σκοτεινό» παρελθόν της οικογένειας Μητσοτάκη με τον ευρύτερο χώρο της αρχαιολογίας και των αρχαιολογικών ευρημάτων!
Με το νέο νομοσχέδιο όργανα διοίκησης των νέων μουσείων θα είναι ένας Γενικός Διευθυντής, ο οποίος θα ορίζεται μετά από διεθνή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, ενώ θα υπάρχει και ένα επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο. Ο Γενικός Διευθυντής με ρόλο manager θα διορίζεται από το υπουργείο μετά από απόφαση επταμελούς Επιτροπής για τριετή θητεία, η οποία θα μπορεί να ανανεώνεται ακόμα δύο φορές. Το πρόβλημα στο συγκεκριμένο σχήμα κατά τους αρχαιολόγους είναι πως δεν ορίζεται σε κανένα σημείο ότι στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου θα πρέπει να υπάρχουν επιστήμονες-αρχαιολόγοι!