ΑΘΗΝΑ
21:26
|
22.09.2024
Τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν ακύρωση των εκλογών και διεξαγωγή νέων καταγγέλλοντας πιθανό μαγείρεμα των αποτελεσμάτων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τις έντονες αντιδράσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης προκαλεί η έως τώρα ανακοίνωση μέρους της καταμέτρησης των εκλογικών αποτελεσμάτων από τις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν το περασμένο Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου, στη Νιγηρία για την εκλογή διαδόχου του απερχόμενου Προέδρου Μουχαμάντου Μπουχάρι.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του βρετανικού δικτύου, BBC, δύο από τα μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης, το «Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα» (PDP) και το Εργατικό Κόμμα (LΡ) ζήτησαν την ακύρωση των προεδρικών εκλογών θεωρώντας πως είναι προϊόν νοθείας βοηθούντος και του νέου, αμφιλεγόμενου ηλεκτρονικού συστήματος ψηφοφορίας με τις οποίες διεξήχθησαν για πρώτη φορά οι εκλογές στη μεγαλύτερη οικονομία της υποσαχάρειας Αφρικής.

Σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία ο Μπόλα Τινούμπου, υποψήφιος πρόεδρος από το κόμμα του απερχόμενου Προέδρου Μπουχάρι, (All Progressives Congress, APC) προηγείται παίρνοντας πάνω από το 44% των ψήφων.

Ο Πρόεδρος του Εργατικού Κόμματος, Τζούλιους Αμπούρε, απαίτησε την ακύρωση των εκλογών και τη διεξαγωγή νέων λέγοντας:

«Απαιτώ αυτό το αίσχος εκλογών να ακυρωθεί. Ζητάμε από την Ανεξάρτητη Εκλογική Επιτροπή να πραγματοποιήσει νέες εκλογές εντός προβλεπόμενης περιόδου από τον εκλογικό νόμο».

Ο υποψήφιος του κόμματος PDP, Ατίκου Αμπουμπακάρ, και ο υποψήφιος του Εργατικού Κόμματος Πίτερ Ομπί, ήταν δύο από τους ισχυρότερους υποψήφιους της αντιπολίτευσης που διεκδικούσαν με αξιώσεις την εκλογή στις εκλογές του Σαββάτου.

Τα επίσημα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν ως σήμερα σε 14 από τις 36 πολιτείες της Νιγηρίας,ο Αμπουμπακάρ έρχεται δεύτερος με 33% και ο Ομπί, που είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στους νεαρούς ψηφοφόρους έως 34 ετών που αποτελούν και την συντριπτική πλειοψηφία των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, τρίτος με 18%.

Η καθυστέρηση στην ανακοίνωση των τελικών εκλογικών αποτελεσμάτων τρεις μέρες μετά τις εκλογές φουντώνει τις φήμες για «μαγείρεμα» του τελικού νικητή. Ήδη από νωρίς το μεσημέρι πλήθος εκατοντάδων οργισμένων διαδηλωτών συγκεντρώθηκε έξω από τα γραφεία του της Εκλογικής Επιτροπής στην πρωτεύουσα της Νιγηρίας, Αμπούτζα, για να διαμαρτυρηθεί εξαπολύοντας κατηγορίες για εκλογική νοθεία μέσω του νέου ηλεκτρονικού συστήματος.

Η αντίδραση της ΕΕ

Οι αιτιάσεις της αντιπολίτευσης φούντωσαν και μετά από την ανακοίνωση των εκλογικών παρατηρητών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Νιγηρία που τόνισε πως οι εκλογές έγιναν σύμφωνα με το πρόγραμμα «αλλά υπήρχε έλλειψη διαφάνειας και καταγραφή επιχειρησιακών αποτυχιών που μείωσαν την εμπιστοσύνη στη διαδικασία κάνοντας πρόκληση το δικαίωμα ψήφου»

Μπροστά σε αυτές τις αντιδράσεις ο Πρόεδρος της Ανεξάρτητης Εκλογικής Επιτροπής, Μαχμούντ Γιακούμπου, προσπάθησε να καθησυχάσει τα πνεύματα διαβεβαιώνοντας πως η καταμέτρηση των αποτελεσμάτων θα συνεχιστεί και μαζί της οι σχετικές ανακοινώσεις.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Γερμανία: Σύλληψη 10χρονου αγοριού κατά τη διάρκεια διαδήλωσης υπέρ της Παλαιστίνης

«Λυδία Λίθος» στην ενότητα της Αριστεράς η πρόταση καθαίρεσης του Μακρόν

Κικίλιας: 14.300 στρέμματα δάσους κάηκαν φέτος

Μεξικό: Δεκάδες νεκροί καθώς φατρίες μάχονται για τον έλεγχο του καρτέλ της Σιναλόα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα