ΑΘΗΝΑ
10:57
|
30.04.2024
Νέες κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν χθες σε αρκετές επαρχίες του Περού.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Νέες κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν χθες σε αρκετές επαρχίες του Περού, τρεις μήνες μετά την έναρξη των διαδηλώσεων κατά της κυβέρνησης της Ντίνα Μπολουάρτε, σύμφωνα με το Γραφείο του Περουβιανού Διαμεσολαβητή.

Σύμφωνα με την έκθεσή του, κινητοποιήσεις και συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν σε επαρχίες όπως η Μητροπολιτική Λίμα, η Λάμπα, το Πούνο, η Σαν Ρομάν, η Καραμπάγια και το Ελ Κολάο.

Υπήρξαν επίσης 22 αποκλεισμοί εθνικών οδών, ειδικά στις επαρχίες Καραμπάγια, Καντσίς, Αζάνγκαρο, Λαμπα, Σαν Ρομάν, Πούνο, Ελ Κολάο και Τσουκουίτο.

Ο ανταποκριτής του teleSUR στο Περού, Ραμίρο Ανγκούλο, ανέφερε ότι το απόγευμα στη Λίμα ξεκίνησε μια πορεία, στης οποίας την κεφαλή βρίσκονταν εκατοντάδες κάτοικοι του Πούνο που ήρθαν για να διαδηλώσουν κατά της κυβέρνησης. Ήταν μια ειρηνική πορεία, αλλά ρίχτηκαν δακρυγόνα.

Από την πλευρά της, η κοινωνιολόγος και πολιτική ακτιβίστρια Λουτσία Αλβίτες σχολίασε ότι «αυτό που είδαμε αυτούς τους τρεις μήνες είναι μια κυβέρνηση συνασπισμού πολιτικών-στρατιωτικών-αστυνομικών, μια κυβέρνηση που μπήκε στο κυβερνητικό παλάτι για να φιλοξενήσει όσους έχασαν τις εκλογές, σε συμμαχία με το ακροδεξιό κομμάτι του Κογκρέσου και την ανώτατη στρατιωτική διοίκηση.

«Αυτοί οι πολιτικοί χώροι, με επικεφαλής σήμερα την κυρία Μπολουάρτε και τον κύριο Οταρόλα, τον πρωθυπουργό της, είναι υπεύθυνοι για τις δολοφονίες περισσότερων από 60 Περουβιανών ανδρών και γυναικών στο πλαίσιο αυτής της κοινωνικής σύγκρουσης», τόνισε.

Ο συνεργάτης του teleSUR στο Περού, Χαϊμέ Χερέρα , είπε ότι τις πρώτες πρωινές ώρες «η καταστολή στο Ντεσαγκουέντερο (σύνορα Περού-Βολιβίας) άφησε μια γυναίκα τραυματισμένη, προφανώς από σφαίρα πυροβόλου όπλου».

Οι διαδηλώσεις συνεχίζονται στο Περού από τον περασμένο Δεκέμβριο, κατά τον οποίο το Κογκρέσο απομάκρυνε τον τότε Πρόεδρο Πέδρο Καστίγιο από τα καθήκοντά του και εξέλεξε την Μπολουάρτε.

Την προηγούμενη μέρα, μια ομάδα επτά ειδικών εισηγητών και δύο ομάδες εργασίας των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για τα ανθρώπινα δικαιώματα ανέφεραν ότι είχαν «καταγγελίες για καταστολή, δολοφονίες, συλλήψεις και βίαιες εξαφανίσεις διαδηλωτών».

«Οι σοβαρές καταγγελίες για υπερβολική χρήση βίας από τις δυνάμεις ασφαλείας και η αδυναμία της κυβέρνησης να δημιουργήσει ένα ευνοϊκό περιβάλλον για διάλογο προκαλούν μεγάλη ανησυχία», ανέφεραν οι ειδικοί, οι οποίοι κοινοποίησαν την ανακοίνωση στην κυβέρνηση του Περού.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στόχος των Χούθι το ελληνόκτητο φορτηγό Cyclades

Αφγανιστάν: Έξι νεκροί από επίθεση σε τέμενος

Επιστροφή πινακίδων ενόψει Πάσχα

Καρυστιανού για Μάτι: «Μαύρη μέρα για τη δικαιοσύνη»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα