ΑΘΗΝΑ
06:21
|
22.11.2024
Μέλη του ουκρανικού κοινοβουλίου μίλησαν στο Politico, που δημοσίευσε ένα κείμενο που υπογραμμίζει τον αυταρχισμό και τη διαφθορά της κυβέρνησης Ζελένσκι.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι ουκρανικές αρχές θα μπορούσαν να αμφισβητηθούν από νέες διαδηλώσεις και σοβαρή πολιτική αναταραχή παρόμοια με την εξέγερση του 2014 στο Κίεβο μετά το τέλος της σύγκρουσης με τη Ρωσία, σύμφωνα με σημερινό άρθρο του αρθρογράφου Τζέιμι Ντέτμερ στο Politico, που επικαλείται βουλευτές και έναν πρώην υπουργό της Ουκρανίας.

Το 2014, ο τότε Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανούκοβιτς, ανατράπηκε εν μέσω των διαδηλώσεων του «Ευρωμαϊντάν» και άγριων συγκρούσεων μεταξύ ένοπλων διαδηλωτών και αστυνομίας.

«Ξέρετε, το Μαϊντάν μπορεί να συμβεί ξανά», είπε ο αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί, προσθέτοντας ότι «ο πόλεμος έχει πυροδοτήσει μεγάλες ελπίδες και οι άνθρωποι θα είναι πολύ ανυπόμονοι για αλλαγή».

«Θα θέλουν χρήματα και δικαιοσύνη και την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης που ζήτησαν το 2014 και θα τα θέλουν άμεσα», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Επιπλέον, ο Ζελένσκι θα μπορούσε να γίνει περίγελος, καθώς, όπως σημειώνει ο πρώην υπουργός, «θεωρεί τον εαυτό του τον νούμερο ένα πολιτικό στον κόσμο και πως ο Τζο Μπάιντεν είναι πολύ πολύ κάτω από αυτόν, και πως άλλοι, όπως ο Μακρόν και ο Σολτς είναι ακόμα πιο κάτω».

Σύμφωνα με τους επικριτές του, αναφέρει το δημοσίευμα, αυτή η ιδέα που έχει για τον εαυτό του μπορεί να εξηγήσει κατά κάποιο τρόπο γιατί ο Ζελένσκι απορρίπτει τις εκκλήσεις για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού για την αντιμετώπιση της έκτακτης κατάστασης.

Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι πολιτικοί της αντιπολίτευσης και ηγέτες της κοινωνίας των πολιτών που μίλησαν στο Politico προειδοποίησαν ότι ο πρόεδρος Βλολοντίμιρ Ζελένσκι θα κατηγορηθεί πως χρησιμοποίησε τη σύγκρουση για να εδραιώσει την εξουσία και να παρακάμψει το κοινοβούλιο. «Πρέπει να υποστηρίξουμε την κυβέρνηση και πρέπει να παραμείνουμε ενωμένοι», δήλωσε ο Νικολάι Κνιαζίτσκι, βουλευτής από το κόμμα της Ευρωπαϊκής Αλληλεγγύης. «Αλλά ανησυχώ για το μέλλον της δημοκρατίας στη χώρα μου».

«Ήμουν στους δρόμους στην Πορτοκαλί Επανάσταση το 2004 και ήμουν στο δρόμο και το 2014. Και η επέτειος των δέκα ετών πλησιάζει» σημειώνει η Ίνα Σοβσούν, Ουκρανή βουλεύτρια του φιλοευρωπαϊκού κόμματος Holos. Η ίδια εκτιμά ότι μια ακόμη περίοδος πολιτικής αναταραχής μπορεί να είναι προ των πυλών.

Πρώην κωμικός, ηθοποιός και τηλεοπτικός παραγωγός χωρίς προηγούμενη εμπειρία στην πολιτική, ο Ζελένσκι εξελέγη πρόεδρος το 2019. Σύμφωνα με το Politico, το αυξανόμενο ποσοστό αποδοχής του εν καιρώ πολέμου 84% αναμένεται να «βυθιστεί μόλις εξαφανιστεί η υπαρξιακή απειλή».

Η δημοτικότητα του προέδρου μειώθηκε περίπου στο 20% πριν από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ουκρανικού οργανισμού Rating Group.

Το δημοσίευμα του Politico επισημαίνει, ωστόσο, και μία δημοσκόπηση στην οποία η υποστήριξη στον πρόεδρο άγγιξε μόλις το 11%, προσθέτοντας ότι ο Ζελένσκι γέμισε την κυβέρνησή του με φίλους και πρώην επιχειρηματικούς του εταίρους.

Το δημοσίευμα υπογραμμίζει επιπλέον το ότι ο Ζελένσκι κατηγορείται πως γίνεται όλο και πιο αυταρχικός και πως παραβιάζει τους νόμους, εκδίδοντας προεδρικά διατάγματα για την επιβολή κυρώσεων σε αντιπάλους, πάντα στο όνομα της καταπολέμησης της ρωσικής επιθετικότητας — αλλά, σύμφωνα με ορισμένους επικριτές του, αποσκοπώντας στην πραγματικότητα στο να παρεμποδίσει τους πολιτικούς του ανταγωνιστές.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ακυρώθηκε, λόγω χιονοθύελλας, το 10% των πτήσεων στο Παρίσι

Βραζιλία: Κατηγορίες για απόπειρα δολοφονίας του προέδρου Λούλα στον προκάτοχό του Ζαΐρ Μπολσονάρου

Κόντρα Δήμου Αθηναίων και υπουργείου Πολιτισμού για το βρώμικο σιντριβάνι στο Σύνταγμα

Σε αποχώρηση αναγκάστηκε ο Ματ Γκάετς-Δεν θα γίνει υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα