ΑΘΗΝΑ
12:34
|
06.10.2024
Διαδηλώσεις σε όλο το Πακιστάν μετά τη σύλληψη του Ιμράμ Χαν. Αρνείται τις κατηγορίες για βία το κόμμα του.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρώην πρωθυπουργός του Πακιστάν Ιμράν Χαν εμφανίστηκε, σήμερα Τρίτη, ενώπιον δικαστηρίου στο Ισλαμαμπάντ, μια ημέρα μετά τη σύλληψή του από παραστρατιωτικές δυνάμεις, που οδήγησαν σε εκτεταμένες και φονικές διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα.

Μετά την ακρόαση, ο δικαστής επιφυλάχθηκε να αποφανθεί, εντός της ημέρας πιθανότατα, για το αίτημα των αρχών να προφυλακιστεί ο 70χρονος πρώην πρωθυπουργός της χώρας για διάστημα 14 ημερών, με κατηγορίες που αφορούν στην υπόθεση διαφθοράς Al-Qadir Trust.

Κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων που έχουν ξεσπάσει σε όλη τη χώρα, μετά από κάλεσμα του Tehreek-e-Insaf (PTI), του κόμματος στο οποίο ηγείται ο Ιμράν Χαν, τουλάχιστον ένα άτομο σκοτώθηκε στη νοτιοδυτική πόλη Κουέτα και σχεδόν 1.000 συνελήφθησαν στην επαρχία Παντζάμπ, όπου το υπουργείο Εσωτερικών κάλεσε τον στρατό να επιβάλει την τάξη «για να βοηθήσει την πολιτική εξουσία».

Σε σχέση με επιθέσεις που σημειώθηκαν σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, η ηγεσία του PTI, του κόμματος του Ιμραμ Χαν, υποστήριξε ότι έγιναν από «κυβερνητικά στοιχεία». Μιλώντας σε ιδιωτικό ειδησεογραφικό κανάλι, ο ηγέτης του PTI Άσαν Ουμάρ, ζήτησε να διερευνηθεί ποιος πραγματοποίησε τις επιθέσεις, κάνοντας λόγο για προβοκάτσια εναντίον του κόμματος. «Δεν υπάρχει βία στην πολιτική του Ιμράμ Χαν. Τα μέλη μας διαδηλώνουν ειρηνικά. Ο 27χρονος αγώνας του Ιμράμ Χαν, είναι μια ειρηνική πολιτική» ανέφερε.

Ο γνωστός στο Πακιστάν δικηγόρος και προσωπικότητα των μέσων ενημέρωσης Σάαντ Ρασού, μιλώντας στο Al Jazeera, εκτίμησε ότι η σύλληψη του Χαν, έξω από τις εγκαταστάσεις του Ανώνατου Δικαστηρίου της χώρας, χθες το μεσημέρι, έβγαλε στην επιφάνεια μια βαθιά ριζωμένη οργή του πακιστανικού λαού ενάντια στις δυνάμεις του καθεστώτος.

«Η υπόθεση εναντίον του Χαν φαίνεται αβάσιμη εκ πρώτης όψεως – αλλά αυτό θα το αποφασίσουν τα δικαστήρια», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «η γενική εντύπωση μεταξύ των πολιτών είναι ότι ο Χαν πιέστηκε να εμφανιστεί στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ισλαμαμπάντ, προκειμένου να δημιουργηθεί η ευκαιρία να τον συλλάβουν. Και αυτό οδηγεί πολλούς να κάνουν λόγο για συνέργεια μελών της κυβέρνησης και κρατικών θεσμών, ειδικά από τον χώρο της Δικαιοσύνης».

Να σημειωθεί, τέλος, ότι ο πρώην ηγέτης του Εργατικού Κόμματος του Ηνωμένου Βασιλείου Τζέρεμι Κόρμπιν σε ανάρτησή του στο Twitter σχετικά με τη σύλληψη του Ιμράμ Χαν και τα επεισόδια που έχουν ξεσπάσει σε όλη τη χώρα έκανε λόγο για «μαύρη μέρα για τη δημοκρατία» και ζήτησε «αλληλεγγύη στους διαδηλωτές στο Πακιστάν και όχι μόνο, που απαιτούν την άμεση απελευθέρωσή του».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

ΣΥΡΙΖΑ: Αλλαγή της ημερομηνίας του Συνεδρίου-Αποχώρησαν οι Kasselistas από τη συνεδρίαση της ΚΕ (upd)

Τη μετάθεση του έκτακτου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ κατά μια εβδομάδα αργότερα, στις 8-10 Νοεμβρίου εισηγήθηκε προς την Κ.Ε. η Πολιτική Γραμματεία-Διαφώνησε η Θεοδώρα Τζάκρη.
ΣΥΝΑΦΗ

Το Ισραήλ επεκτείνει την εκστρατεία στον Λίβανο

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: 65.671 ψήφισαν μέχρι τίς 11 το πρωί

Το Καζακστάν ψηφίζει για την κατασκευή του πρώτου πυρηνικού σταθμού

Ιράν: Ο υπουργός Πετρελαίου επισκέπτεται κρίσιμης σημασίας πετρελαϊκό τερματικό σταθμό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα