ΑΘΗΝΑ
13:40
|
08.05.2024
Το Πακιστάν συγκλονίζεται από μαζικές διαδηλώσεις και συγκρούσεις αστυνομικών και υποστηρικτών του πρώην πρωθυπουργού Ιμράν Χαν, μετά τη σύλληψή του.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μαζικές διαδηλώσεις, λεηλασίες σε κρατικά κτίρια και φωτιές σε σπίτια στρατηγών και άλλων αξιωματούχων σε Ισλαμαμπάντ, Λαχώρη, Καράτσι και άλλες μεγάλες πόλεις του Πακιστάν έβαλε η σημερινή σύλληψη του πρώην πρωθυπουργού Ιμράν Χαν με αφορμή  εναντίον του κατηγορίες περί «διαφθοράς». Ήδη στη διάρκεια συγκρούσεων διαδηλωτών με αστυνομικούς, σκοτώθηκε τουλάχιστον ένας άνθρωπος στη δέκατη μεγαλύτερη πόλη Κουέτα και τραυματίστηκαν δεκάδες άλλοι.

Πλήθος πολλών εκατοντάδων διαδηλωτών υποστηρικτών του συλληφθέντα πρώην πρωθυπουργού έκλεισαν κεντρική οδική αρτηρία που οδηγεί στο λιμάνι του Καράτσι και στη συνέχεια συγκρούστηκαν με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Χιλιάδες άλλοι υποστηρικτές του Ιμράν Χαν πήγαν στην πόλη Ραουαλπίντι μπαίνοντας στο στρατηγείο του στρατού προκαλώντας καταστροφές, σπάζοντας την κεντρική πύλη.

Στο Ισλαμαμπάντ, διαδηλωτές έβαλαν φωτιά στο κτίριο του κρατικού ραδιοφωνικού σταθμού.

Στη Λαχώρη, ιδιαίτερη πατρίδα του πρώην πρωθυπουργού, χιλιάδες διαδηλωτές εισέβαλαν στο σπίτι ισχυρού στρατηγού και το έκαψαν έχοντας προηγουμένως σπάσει ό,τι μπορούσαν. Το μεγαλύτερο πλήθος εξ αυτών προτίμησε να πραγματοποιήσει μαζική διαδήλωση κατά της σύλληψης του ηγέτη τους.

Στην Πεσαβάρ, η αστυνομία επιχείρησε να καταστείλει διαδηλώσεις διαμαρτυρίας αλλά και συγκέντρωση διαδηλωτών-υποστηρικτών του Χαν στη λεγόμενη «κόκκινη ζώνη» ευαίσθητων εγκαταστάσεων.

Στο Μινουάλ ολόκληρη αεροπορική βάση παραδόθηκε στις φλόγες.

Στην πέμπτη πιο πυκνοκατοικημένη πόλη του Πακιστάν, Γκουχρανχουάλα, αστυνομικοί δεν δίστασαν να ρίξουν εν ψυχρώ απέναντι σε πλήθος πολλών χιλιάδων διαδηλωτών του πρώην πρωθυπουργού.

Οι πακιστανικές αρχές σε μία προσπάθεια να παρεμποδίσουν την επικοινωνία μεταξύ των πολλών χιλιάδων διαδηλωτών-υποστηρικτών του πρώην πρωθυπουργού σταμάτησαν το Ίντερνετ ή επιβράδυναν τις επικοινωνίες μέσω αυτού.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε νωρίτερα ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αζάμ Ιαράρ, ισχυρίστηκε πως ο (πρώην αστέρας του κρίκετ και δημοφιλής σε μεγάλο μέρος του πακιστανικού λαού) Χαν συνελήφθη επειδή «δεν συνεργαζόταν» με τις έρευνες για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Τα επεισόδια αυτά σημειώνονται έναν χρόνο αφότου ο Ιμράν Χαν εκτοπίστηκε από την εξουσία τον Απρίλιο του 2022 χάνοντας ψήφο εμπιστοσύνης. Έκτοτε οι αρχές κατηγορούν τον πρώην πρωθυπουργό ότι ο ίδιος και η σύζυγός του κατέλαβαν γη αξίας 7 δις. ρουπιών (περίπου 24,7 εκατομμύρια δολάρια) από κτηματομεσίτη που κατηγορείται από τη Βρετανία για ξέπλυμα χρήματος.

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισλαμαμπάντ σήμερα ανακοίνωσε πως η απόφαση για την σύλληψη του πρώην πρωθυπουργού είναι «νόμιμη».

Πώς αντέδρασε ο Λευκός Οίκος

Στις ΗΠΑ, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου κληθείς να σχολιάσει τη σύλληψη του πρώην πρωθυπουργού του Πακιστάν δήλωσε πως  η Ουάσιγκτον δεν έχει θέση προτίμησης σε κανέναν πολιτικό υποψήφιο ή κόμμα της χώρας, ζητώντας να γίνουν σεβαστές «οι δημοκρατικές αρχές και η έννομη τάξη στον κόσμο».

Παράλληλα, ο Δημοκρατικός Καλιφορνέζος βουλευτής Μπραντ Σέρμαν επέκρινε τη σύλληψη του Ιμράν Χαν στο Πακιστάν προσθέτοντας: «Δεν είμαστε στο πλευρό μεμονωμένων πολιτικών αλλά με το πλευρό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας του λόγου».

Μπροστά στη ρευστή και τεταμένη κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο Πακιστάν το υπουργείο Άμυνας της Ινδίας ανακοίνωσε πως παρακολουθεί «στενά» τις εξελίξεις στη γειτονική χώρα διατηρώντας τις δυνάμεις του σε επιφυλακή στα σύνορα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΠΑΣΟΚ: Η Κεραμέως να αναλάβει την πολιτική ευθύνη για την σκηνοθετημένη διάρρηξη στο υπουργείο

Σοβαρός κίνδυνος για την Κύπρο και την Ελλάδα

Eurovision 2024: Με παλαιστινιακή καφίγια ανέβηκε στη σκηνή Σουηδός καλλιτέχνης

Συγκέντρωση και πορεία για την ημέρα της αντιφασιστικής νίκης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα