ΑΘΗΝΑ
20:47
|
28.04.2024
Ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ κάλεσε υποκριτικά την ηγεσία της Σερβίας και των Κοσσοβάρων Αλβανών να αναλάβουν «πρωτοβουλία» για αποκλιμάκωση.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με επιπλέον 700 στρατιώτες ενισχύει τις δυνάμεις της στο Κοσσυφοπέδιο η ΝΑΤΟϊκή δύναμη, KFOR, μετά τον τραυματισμό 30 εξ αυτών στη διάρκεια συγκρούσεων με Σέρβους διαδηλωτές στο βόρειο τμήμα της περιοχής που αντιμετωπίζεται από τη Σερβία ως τμήμα της εδαφικής της επικράτειας (σύμφωνα και με την απόφαση 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ την οποία παραβίασαν στη συνέχεια ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και τα περισσότερα μέλη της Ε.Ε.).

Την ανακοίνωση των 700 στρατιωτών της KFOR ανακοίνωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, Γενς Στόλτενμπεργκ τονίζοντας:

«Αποφασίσαμε να αναπτύξουμε άλλους 700 στρατιώτες από τις Επιχειρησιακές Εφεδρικές Δυνάμεις (ORF) για τα Δυτικά Βαλκάνια και να θέσουμε άλλο ένα τάγμα των εφεδρικών δυνάμεων σε ύψιστη ετοιμότητα, ώστε να μπορεί να αναπτυχθεί επίσης, εάν χρειαστεί»

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε στο Όσλο, ο Στόλτενμπεργκ  καταδίκασε σαν «απαράδεκτες» τις επιθέσεις Σέρβων διαδηλωτών εναντίον της ΝΑΤΟϊκής δύναμης, που έβαλε πλάτες στις προσπάθειες της κυβέρνησης του Κοσσοβάρου Αλβανού πρωθυπουργού Άλμπιν Κούρτι, προκειμένου να καταληφθούν τα δημαρχεία πόλεων του βόρειου Κοσσυφοπεδίου (όπου ζει κατά πλειοψηφία σερβικός πληθυσμός) από τους Αλβανούς που εκλέχθηκαν στις δημοτικές εκλογές του Απρίλη με συμμετοχή κάτω του 4% (λόγω του σερβικού μποϋκοτάζ στις κάλπες).

Στη συνέχεια ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ κάλεσε υποκριτικά την ηγεσία της Σερβίας και των Κοσσοβάρων Αλβανών να αναλάβουν «πρωτοβουλία» για την αποκλιμάκωση της κατάστασης, αναφέροντας:

«Καταδικάζουμε σθεναρά αυτές τις απρόκλητες επιθέσεις εναντίον των στρατιωτών μας στο βόρειο Κόσοβο. Η βία είναι πισωγύρισμα για το Κόσοβο και για όλη την περιοχή» και θέτει σε κίνδυνο τη φιλοδοξία των βαλκανικών χωρών να προσεγγίσουν το ΝΑΤΟ. Η Πρίστινα και το Βελιγράδι πρέπει να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα για την αποκλιμάκωση της κατάστασης: να αποφύγουν κάθε νέα ανεύθυνη ενέργεια και να δεσμευτούν στον διάλογο, με τη μεσολάβηση της ΕΕ, που είναι ο μόνος δρόμος για μια βιώσιμη ειρήνη».

Νωρίτερα, το ΝΑΤΟ είχε ανακοινώσει την αποστολή νέων δυνάμεων στο Κόσοβο, όπου οι Σέρβοι διαδηλωτές παραμένουν συγκεντρωμένοι έξω από το δημαρχείο της πόλης Ζβέτσαν.

Στην περιοχή αυτή σημειώθηκαν σφοδρές συγκρούσεις την Δευτέρα, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τουλάχιστον 50 διαδηλωτές και 30 μέλη της αποστολής του ΝΑΤΟ, κυρίως Ιταλοί και Ούγγροι στρατιώτες.

Οι Σέρβοι μποϊκόταραν τις δημοτικές εκλογές του Απριλίου στο βόρειο Κόσοβο, με αποτέλεσμα να εκλεγούν Αλβανοί δήμαρχοι αν και η συμμετοχή ήταν μικρότερη του 3,5%.

Η νέα κρίση στο Κοσσυφοπέδιο ξέσπασε όταν, την περασμένη Παρασκευή, 26 Μαΐου, η αστυνομία επενέβη σε τέσσερις πόλεις στον βορρά, για να διαλύσει συγκέντρωση των Σέρβων που εμπόδιζαν την ανάληψη καθηκόντων από δημάρχους-μαριονέτες που εκλέχθηκαν από το 3,4% των ψηφοφόρων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Tα νομικά του σχεδίου Ανάν: Τι φοβερό μας μαθαίνουν για την Ελλάδα και την Κύπρο

Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν συζητά νέο πρόγραμμα δανείων με την επικεφαλής του ΔΝΤ

Θεσσαλονίκη: Πολιορκία εκδήλωσης από αστυνομικές δυνάμεις

Μακρόν: Τα πυρηνικά όπλα της Γαλλίας θα πρέπει να αποτελούν μέρος της ευρωπαϊκής αμυντικής συζήτησης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα