ΑΘΗΝΑ
07:54
|
20.09.2024
Η ίδια δήλωσε συγκινημένη, καθώς δεν πίστευε ότι εκατομμύρια άνθρωποι σε πάνω από 180 χώρες θα πλημμύριζαν τους δρόμους λόγω του κινήματός της.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Απόφοιτη λυκείου είναι πλέον η 19χρονη περιβαλλοντική ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ. Μαζί με το κλείσιμο του σχολικού της κύκλου έρχεται και το τέλος της καμπάνιας «Παρασκευές για το Μέλλον» για την ίδια, που διεξάγεται αποκλειστικά από μαθητές σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις με τη μορφή αποχής από τα μαθήματα και μαθητικών συγκεντρώσεων κάθε Παρασκευή.

Η Σουηδή περιβαλλοντική ακτιβίστρια γνωστοποίησε την απόφασή της με ανάρτηση στο Twitter: «Είναι η 251η βδομάδα σχολικής απεργίας. Σήμερα αποφοιτώ από το σχολείο, που σημαίνει ότι δεν έχω πλέον τη δυνατότητα να συμμετέχω σε σχολική απεργία για το κλίμα. Κατά συνέπεια, η σημερινή σχολική απεργία είναι η τελευταία μου, οπότε υποθέτω ότι πρέπει να γράψω κάτι για αυτό».

Και συνέχισε, εκφράζοντας ορισμένες σκέψεις της για το περιβαλλοντικό κίνημα των μαθητών που ξεκίνησε το 2018 με πρωτεργάτρια την ίδια. Το αποτίμησε θετικά και είπε ότι ξεπέρασε κατά πολύ τις αρχικές της προσδοκίες.

«Όταν ξεκίνησα να απεργώ το 2018 δεν περίμενα να καταλήξει κάπου όλο αυτό. Έπειτα από καθημερινές απεργίες επί τρεις συνεχόμενες βδομάδες, μία μικρή ομάδα παιδιών αποφασίσαμε να συνεχίσουμε να το κάνουμε κάθε Παρασκευή. Και το κάναμε, και κάπως έτσι δημιουργήθηκε η καμπάνια των Παρασκευών για το Μέλλον», γράφει στον λογαριασμό της.

Αναφορικά με την προοπτική του κινήματος ανέφερε: «Σταδιακά ξεκίνησαν να συμμετέχουν όλο και περισσότεροι άνθρωποι στο κίνημα, και ξαφνικά έλαβε διεθνή χαρακτήρα, μεγαλώνοντας καθημερινά. Το 2019, εκατομμύρια νέοι άνθρωποι απήργησαν από το σχολείο για χάρη του κλίματος, πλημμυρίζοντας τους δρόμους σε πάνω από 180 χώρες».

«Εξακολουθούμε να κινούμαστε προς τη λάθος κατεύθυνση, όσο επιτρέπεται σε όσους βρίσκονται στην εξουσία να θυσιάζουν περιθωριοποιημένους και πληττόμενους ανθρώπους και τον ίδιο τον πλανήτη στο όνομα της απληστίας, του κέρδους και της οικονομικής ανάπτυξης. Συνεχίζουν να αποσταθεροποιούν τη βιόσφαιρα και τα συστήματα υποστήριξης της ζωής μας. Πλησιάζουμε γρήγορα σε πιθανά μη γραμμικά οικολογικά και κλιματικά σημεία καμπής πέρα από τον έλεγχό μας», διαμήνυσε η ίδια. 

Τέλος, ξεκαθάρισε ότι μπορεί να μην συμμετέχει στο κίνημα για το κλίμα ως μαθήτρια πλέον, όμως θα συνεχίσει να κατεβαίνει στο δρόμο ώστε να αλλάξει ρότα η κατάσταση με το κλίμα, ξεκαθαρίζοντας ότι ο αγώνας κατά της καταστροφής του περιβάλλοντος συνεχίζεται και χρειάζεται η συνδρομή όλων σε αυτόν:

«Όσοι μπορούμε να μιλήσουμε έχουμε χρέος να το κάνουμε. Για να αλλάξουμε τα πάντα χρειαζόμαστε τους πάντες. Θα συνεχίσω να διαμαρτύρομαι τις Παρασκευές, παρόλο που δεν θα είναι πρακτικά “απεργία από το σχολείο” για μένα. Απλώς δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να κάνουμε ό,τι μπορούμε. Ο αγώνας μόλις ξεκίνησε».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ξανά στα δικαστήρια το κίνημα ενάντια στους πλειστηριασμούς

«Όχι μετρό στην πλ. Εξαρχείων»: Ο χρόνος τελείωσε-Πάρτε πίσω τις λαμαρίνες

Αυτοψία Λέκκα στο φαράγγι της Σαμαριάς μετά τον θάνατο τουρίστριας

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς στην Περιφέρεια Δωδεκανήσων για σήμερα Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα