ΑΘΗΝΑ
10:57
|
22.11.2024
Εάν, πάντως, ο Μακρόν συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής, θα είναι ο πρώτος ηγέτης μιας χώρας της G7 που κάνει κάτι τέτοιο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, φέρεται, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας L’ Opinion, να ζήτησε από τον Νοτιοαφρικανό Πρόεδρο, Σιρίλ Ραμαφόζα, να προσκληθεί στην επικείμενη σύνοδο κορυφής των BRICS στην Πρετόρια.

Ο Μακρόν έθεσε το ενδεχόμενο να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τη Ραμαφόσα νωρίτερα αυτό το μήνα, ανέφερε η L’Opinion, επικαλούμενη πηγές από το Σανζ Ελιζέ.

Σύμφωνα με μια «καλά πληροφορημένη» πηγή, ο Ραμαφόζα δεν δεσμεύτηκε. «Η παρουσία [του Μακρόν] σε αυτή τη σύνοδο κορυφής αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της συνομιλίας μεταξύ των δύο ηγετών, αλλά η Πρετόρια δεν έδωσε καμία ένδειξη για το εάν θα επεκταθεί ή όχι αυτή η συνάντηση σε άλλους διεθνείς ηγέτες», είπε η πηγή.

Οι πρόσφατες προσπάθειες του Μακρόν να κερδίσει τους Αφρικανούς ομολόγους του δεν πηγαίνουν όπως θα ήθελε. Εάν, πάντως, ο Μακρόν συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής, θα είναι ο πρώτος ηγέτης μιας χώρας της G7 που κάνει κάτι τέτοιο.

Ο Μακρόν φιλοξενεί μια διάσκεψη στο Παρίσι την επόμενη εβδομάδα με στόχο την αναμόρφωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος προς όφελος του αναπτυσσόμενου κόσμου. Ο Ραμαφόζα πρόκειται να παραστεί στο συνέδριο και μια εγκάρδια συνάντηση μεταξύ του ίδιου και του Μακρόν θα μπορούσε να δώσει πιθανότητες στον Γάλλο πρόεδρο να βρεθεί στην Πρετόρια.

Η Σύνοδος Κορυφής για ένα Νέο Παγκόσμιο Σύμφωνο Χρηματοδότησης θα γίνει στο Παρίσι στις 22 και 23 Ιουνίου.

Ωστόσο, οι σχέσεις του Μακρόν με το υπόλοιπο μπλοκ των BRICS – τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία και την Κίνα – είναι στην καλύτερη περίπτωση επιφυλακτικές και το Παρίσι έχει στείλει ανάμεικτα μηνύματα σε αυτά τα κράτη. Για παράδειγμα, ο Μακρόν έχει ζητήσει ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στην Ουκρανία και έχει προβάλει τον εαυτό του ως πιθανό μεσολαβητή, ωστόσο έχει υποστηρίξει το ουκρανικό σχέδιο ειρήνης που η Ρωσία απορρίπτει κατηγορηματικά, ενώ συνεχίζει να στέλνει βαρέα όπλα στο Κίεβο.

Ομοίως, ο Μακρόν υποστήριξε ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να ακολουθήσει τις ΗΠΑ σε μια αντιπαράθεση με την Κίνα και έχει αντιταχθεί στο άνοιγμα ενός αμφιλεγόμενου γραφείου του ΝΑΤΟ στην Ιαπωνία. Ωστόσο, υπέγραψε ένα κοινό ανακοινωθέν με άλλους ηγέτες της G7 τον περασμένο μήνα, χαρακτηρίζοντας την Κίνα «τη μεγαλύτερη πρόκληση για την παγκόσμια ασφάλεια και ευημερία στην εποχή μας», μια θέση πανομοιότυπη με αυτή των ΗΠΑ.

Εν τω μεταξύ, στην Αφρική, η στάση του Μακρόν προς τη Ρωσία τον έχουν φέρει σε απόσταση με πρώην αποικίες της Γαλλίας στην ήπειρο, οι οποίες βλέπουν τη Ρωσία ως πιο αξιόπιστο εταίρο από τον πρώην αφέντη τους.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Παμ Μπόντι: Η νέα «εκλεκτή» του Τραμπ για το υπουργείο Δικαιοσύνης μετά το «ναυάγιο» του Γκέιτς

Εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Οδηγίες για τις κάλπες της 24ης Νοεμβρίου

Κιμ Γιονγκ Ουν: Οι συνομιλίες το μόνο που επιβεβαίωσαν είναι η εχθρότητα των ΗΠΑ

Κουβέιτ και Τυνησία υπέγραψαν συμφωνίες συνεργασίας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα