ΑΘΗΝΑ
11:57
|
22.11.2024
Πάνω από 100 χώρες έχουν συμφωνήσει και έχουν απαγορεύσει αυτού του είδους τα πυρομαχικά.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η κυβέρνηση Μπάιντεν εξετάζει ενεργά το ενδεχόμενο αποστολής πυρομαχικών διασποράς στην Ουκρανία για να βοηθήσει την αντεπίθεση του Κιέβου απέναντι στις γραμμές άμυνας της Ρωσίας, δήλωσαν στο Politico δύο αμερικανοί αξιωματούχοι και ένα άτομο που γνωρίζει τη συζήτηση.

Όπως αναφέρει σημερινό δημοσίευμα του POLITICO, η συζήτηση για την αποστολή βελτιωμένων συμβατικών πυρομαχικών διπλής χρήσης έχει ενταθεί τις τελευταίες ημέρες, καθώς η προσπάθεια της Ουκρανίας να διαπεράσει τη γραμμή του μετώπου της Ρωσίας έχει παγώσει. Η πεποίθηση ορισμένων ανώτερων αξιωματούχων των ΗΠΑ είναι ότι τα πυρομαχικά θα μπορούσαν να είναι ένα από τα πολλά εργαλεία που θα μπορούσαν να κάνουν τις απόπειρες της Ουκρανίας πιο επιτυχημένες.

Στα τέλη του περασμένου έτους, η κυβέρνηση δήλωσε ότι είχε «ανησυχίες» σχετικά με την παράδοση τέτοιων πυρομαχικών στην Ουκρανία, κυρίως για ανθρωπιστικούς λόγους, καθώς κι επειδή οι ΗΠΑ δεν εκτιμούσαν τότε ότι η Ουκρανία τα είχε τόσο μεγάλη ανάγκη. Η διοίκηση δεν απέκλεισε ποτέ το ενδεχόμενο παράδοσής τους, αναφέρει το δημοσίευμα, αλλά τα πυρομαχικά διασποράς δεν βρίσκονταν σε θέση προτεραιότητας σε σχέση με άλλο εξοπλισμό.

Η συζήτηση σχετικά με τη χρήση τους εντάθηκε μετά την αντεπίθεση, σε βαθμό τέτοιο που ορισμένοι αξιωματούχοι να δηλώνουν ότι η διοίκηση είναι τώρα περισσότερο κοντά στο «ναι» παρά σε οποιαδήποτε άλλη φάση του πολέμου.

Και οι τρεις πηγές του Politico είπαν ότι δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση και ότι δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την ενδεχόμενη αποστολή των πυρομαχικών. Το Πεντάγωνο δήλωσε ότι δεν έχει τίποτα να ανακοινώσει σχετικά με αυτού του είδους τα πυρομαχικά, ενώ ο Λευκός Οίκος δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα του Politico για σχολιασμό.

Τα πυρομαχικά διασποράς μπορούν να εκτοξευθούν από τα συστήματα πυραύλων πυροβολικού υψηλής κινητικότητας (HIMARS) και από τα οβιδοβόλα 155 χιλιοστών που οι ΗΠΑ παρείχαν στην Ουκρανία.

Τα πυρομαχικά σκορπίζουν μεγάλο αριθμό «βομβών» σε ευρεία κλίμακα, σκοτώνοντας δυνητικά και αμάχους, αναφέρει το δημοσίευμα. Παράλληλα, μέρος των βομβίδων που δεν εκρήγνυνται επιτυχώς, παραμένουν απλωμένες στην εμπόλεμη ζώνη, είτε για να σκοτώσουν στρατιώτες σε δεύτερο χρόνο, είτε αμάχους.

Οι ύπαρξη τέτοιων συζητήσεων επιβεβαιώθηκε και από το CNN, το οποίο ισχυρίστηκε, επικαλούμενο πηγές, ότι εάν ο Λευκός Οίκος προχωρήσει στον εξοπλισμό της Ουκρανίας με πυρομαχικά διασποράς, αυτά θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν στο επόμενο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας για την Ουκρανία τον επόμενο μήνα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν υπογράψει τη Σύμβαση του 2010 για τα Πυρομαχικά Διασποράς που υπογράφηκε από περισσότερες από 100 χώρες και απαγορεύει τη χρήση τους. Το Κογκρέσο έχει θέσει όρους στη δυνατότητα της Ουάσιγκτον να αποστέλλει πυρομαχικά διασποράς, λόγω των κίνδυνων για τους αμάχους. Ο πρόεδρος ή ο υπουργός Εξωτερικών μπορούν να παρακάμψουν τους περιορισμούς εάν πληρούνται οι όροι.

Η Λόρα Κούπερ, επικεφαλής του Πενταγώνου για την Ευρώπη, είπε την περασμένη βδομάδα στους νομοθέτες στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής ότι τα πυρομαχικά «θα ήταν χρήσιμα, ειδικά ενάντια στις οχυρωμένες ρωσικές θέσεις στο πεδίο της μάχης».

Οι Ρεπουμπλικάνοι νομοθέτες είναι υπέρ της κίνησης και ο πρόεδρος της επιτροπής, Μάικλ Μακάουλ, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι τα πυρομαχικά διασποράς «θα ήταν απίστευτα αποτελεσματικά ενάντια στις ισχυρά ενισχυμένες ρωσικές αμυντικές θέσεις που πρέπει τώρα να παραβιάσουν οι Ουκρανοί».

Οι Δημοκρατικοί του Κογκρέσου, ωστόσο, δείχνουν να μην συγκατατίθενται, αναφέρει το Politico, στο οποίο κοινοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα μια επιστολή, με την οποία 14 Δημοκρατικοί της Γερουσίας δήλωσαν στον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν ότι «το ανθρωπιστικό κόστος και η ζημιά στην ενότητα του συνασπισμού θα υπερτερούσαν του τακτικου οφέλους της παροχής πυρομαχικών διασποράς» και κάλεσαν τον πρόεδρο Μπάιντεν να μην προχωρήσει σε κάτι τέτοιο.

Το Politico αναφέρει ότι η Ρωσία χρησιμοποίησε πυρομαχικά διασποράς στον πόλεμο, ενώ πληθαίνουν τα στοιχεία που υποδεικνύουν ότι τα εκτοξεύει και η Ουκρανία.

Σύμφωνα με έκθεση της Ανεξάρτητης Εξεταστικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Ουκρανία που δημοσιεύτηκε τον Μάρτιο, «οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις πιθανότατα χρησιμοποίησαν πυρομαχικά διασποράς και μεταφερόμενες με ρουκέτες νάρκες κατά προσωπικού για να πραγματοποιήσουν επιθέσεις στην πόλη Ιζιούμ, στην περιοχή του Χαρκόβου, από τον Μάρτιο έως τον Σεπτέμβριο του 2022, όταν [η περιοχή] ελεγχόταν από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις».

Παράλληλα, ο εξοπλισμός του Κιέβου με βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου, που ξεκίνησε από το Ηνωμένο Βασίλειο και συνεχίζεται από τις ΗΠΑ, αποτελεί μια ακόμα πηγή επικίνδυνων μακροπρόθεσμων επιπτώσεων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το BDS Greece καλεί την Ελλάδα να μην αγοράσει το Iron Dome από το Ισραήλ

Με νέες συσκευές φυγοκέντρισης για εμπλουτισμό ουρανίου αντιδρά το Ιράν στο ψήφισμα του IAEA

Παμ Μπόντι: Η νέα «εκλεκτή» του Τραμπ για το υπουργείο Δικαιοσύνης μετά το «ναυάγιο» του Γκέιτς

Εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Οδηγίες για τις κάλπες της 24ης Νοεμβρίου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα