Την ώρα που οι μεγάλες πυρκαγιές μαίνονται σε όλη τη χώρα, και ειδικά σε Ρόδο, Κάρυστο και Αχαϊα, αλλά και τα ερωτήματα για την κατάρρευση της γέφυρας στην Πάτρα ζητούν απαντήσεις η κυβέρνηση προσπαθεί να επιδείξει πυγμή, μοιράζοντας καμπάνες σε μεγάλες εταιρείες για παραβάσεις της νομοθεσίας.
Έτσι, στο μικροσκόπιο για τυχόν παραβατικές συμπεριφορές βάζει η Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας δύο μεγάλες πλατφόρμες για την παραγγελία και διανομή φαγητού, την efood και στη Wolt.
Συγκεκριμένα ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Άδωνις Γεωργιάδης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Εχθές, ημέρα του ακραίου καύσωνα, η Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας-κατόπιν δικής μου σκέψης-, προέβη στην εξής ενέργεια: έκανε παραγγελίες για διανομή φαγητού τις ώρες που απαγορευόταν και σε περιοχές που ο καύσωνας ήταν ιδιαίτερα επιβαρυμένος στις δύο μεγάλες πλατφόρμες που κυρίως όλοι χρησιμοποιούμε για την παραγγελία των φαγητών μας, στην efood και στη Wolt.
Δυστυχώς, και οι δύο εταιρείες παρά το νόμο παρέδιδαν κανονικά, αδιαφορώντας για τις συνθήκες υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων διανομέων. Ήδη, η Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας καταλογίζει τα αναλογούντα πρόστιμα.
Θέλω να ξεκαθαρίσω προς πάσα κατεύθυνση ότι οι αποφάσεις δεν εκδίδονται για τυπικούς λόγους, ούτε για να είμαστε καλυμμένοι αν κάτι πάει στραβά. Οι αποφάσεις εκδίδονται για να τηρούνται. Οι έλεγχοι είναι και θα είναι ασταμάτητοι και εάν χρειαστεί να βάλουμε και υψηλότερα πρόστιμα θα βάλουμε και υψηλότερα πρόστιμα.
Θα πρέπει όλοι να καταλάβουνε, όσο μεγάλες εταιρείες και να είναι, ότι δεν παίζουμε με την ασφάλεια των εργαζομένων. Καλόπιστα και πολιτισμένα προτιμούμε να ακολουθούμε όλοι τα μέτρα, αλλά είμαστε εδώ για να επιβάλουμε τη νομοθεσία για όποιον την παραβιάζει».
Εργασία και delivery
Παράλληλα μιλώντας το πρωί στο ACTION 24 για τις συνθήκες εργασίας των διανομέων εν μέσω καύσωνα τόνισε:
«Δεν είμαι ευχαριστημένος από τη χθεσινή μέρα, σχετικά με την τήρηση του μέτρου να σταματήσουν οι υπηρεσίες delivery στις 12 το μεσημέρι. Δε μου αρέσει να κοροϊδεύω τον κόσμο και να λέω ότι όλα πήγαν καλά, γιατί δεν πήγανε. Όποιοι νομίζουν ότι το κράτος κοιμάται τον ύπνο του δικαίου και ότι οι Υπηρεσίες Επιθεώρησης Εργασίας δεν έχουν καταλάβει τι έγινε χθες, κάνουνε λάθος και θα το διαπιστώσουν πάρα πολύ σύντομα. Όταν ψηφίζεται ένας νόμος και εκδίδεται μια υπουργική απόφαση, το κάνουμε διότι θέλουμε να προστατεύσουμε τη ζωή των εργαζομένων και άρα, εν τη ευρύτερη έννοια, και τα συμφέροντα της επιχείρησης που αν συμβεί κάτι κακό θα πάθει μεγάλη ζημιά. Αν οι επιχειρήσεις αυτές εις γνώσιν τους εκ συστήματος και προκλητικά παραβιάζουν αυτή τη νομοθεσία, θα πρέπει να υποστούν τις κυρώσεις του νόμου, διότι ειδάλλως δεν έχει νόημα να ψηφίζουμε νόμους».
Επίσης αναφερόμενος στις συνθήκες διαβίωσης των εργαζομένων στον Τουριστικό κλάδο:
«Με απασχολεί πάρα πολύ πώς θα βελτιώσουμε τις συνθήκες διαβίωσης των εργαζομένων. Δε μιλάμε για «μαύρη» και ανασφάλιστη εργασία, αλλά για κανονικούς εργαζόμενους, δηλωθέντες στην «Εργάνη», που τους πληρώνουν το μισθό τους, αλλά μετά τη βάρδια τους πάνε να μείνουν σε ένα κατάλυμα που είναι δράμα.
Οι συνθήκες διαβίωσης των εργαζομένων δεν είναι πολυτέλεια, πρέπει να μπει μέσα στο κόστος του τουριστικού προϊόντος και να ξέρει και ο άνθρωπος που φτιάχνει μια τουριστική μονάδα ή που λειτουργεί μια τουριστική μονάδα ότι είναι υποχρεωμένος να παρέχει στον εργαζόμενό του, ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. Αλλιώς, ποτέ δεν θα φτάσει το τουριστικό μας προϊόν, στην υψηλή ποιότητα που θέλουμε για να προσελκύουμε τον τουρίστα που θέλουμε. Μετά θα αλλάζουμε συνέχεια εργαζομένους, δεν θα είναι καλά εκπαιδευμένοι, η ποιότητα θα είναι χαμηλότερη και τελικά το προϊόν μας δεν θα είναι τόσο ανταγωνιστικό. Άρα, πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι αυτά δεν είναι πολυτέλειες, είναι απαραίτητα στοιχεία μια ανθούσας, ακμαίας και πρωταθλήτριας της τουριστικής βιομηχανίας. Και σε αυτό, θα με δείτε πολύ δραστήριο τους επόμενους μήνες».