Πρόταση για συνάντηση με τον Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλο απηύθυνε ο Πάπας της Ρώμης Φραγκίσκος, ενώ ευρέως συζητείται στη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία η πρόσφατη απόφαση της Σύναξης ιεραρχών της, όπου μεταξύ άλλων εκτενών αναφορών στην ουκρανική εκκλησιαστική κρίση αναγράφεται ότι «ένα από τα εργαλεία των εχθρικών στην Ορθοδοξία πολιτικών δυνάμεων κατέστησαν οι ηγέτες του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως».
Η πρόταση του Πάπα της Ρώμης είναι να πραγματοποιηθεί συνάντηση των δύο εκκλησιαστικών ηγετών «σε ένα από τα αεροδρόμια της Μόσχας κατά τη στάση για ανεφοδιασμό του αεροσκάφους του Ποντίφικα στη ρωσική πρωτεύουσα, όταν θα πετά προς τη Μογγολία στις 31 Αυγούστου, ή στην επιστροφή αντιστοίχως στις 4 Σεπτεμβρίου», δήλωσε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ένωσης Παλαιοπίστων, Λεονίντ Σεβαστιάνοφ. Όπως θύμισε ο κ. Σεβαστιάνοφ τα αεροδρόμια θεωρούνται «ζώνη τράνζιτ» και παρόμοια συνάντηση του Πάπα της Ρώμης και του Πατριάρχη Μόσχας είχε πραγματοποιηθεί στο αεροδρόμιο της Αβάνας το 2016. «Εάν από πλευράς του Πατριάρχη [σ.σ. Μόσχας] υπάρξει παρόμοια ανταπόκριση, τότε χωρίς άλλη αναβολή, αυτή η συνάντηση θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί», πρόσθεσε ο Λ. Σεβαστιάνοφ, όπως μεταδίδουν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.
Σε δήλωσή του για το θέμα ο επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων, μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Αντώνιος, σχολίασε ότι ο Πάπας ήταν «ένας από τους λίγους» παραλήπτες της πρόσφατης επιστολής του Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλου σχετικά με τις διώξεις της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, ο οποίος αντέδρασε και είπε ότι «οι σκέψεις και οι ανησυχίες του είναι σήμερα με την αδελφότητα της Λαύρας των Σπηλαίων του Κιέβου, εννοώντας φυσικά το γεγονός ότι εμφανίστηκαν ειδήσεις σχετικά με το ότι θέλουν απλώς να εκδιώξουν τους αδελφούς από το μοναστήρι, από αυτό το μέγιστο προσκύνημα της Εκκλησίας μας». Μιλώντας στο δορυφορικό δίκτυο «Ρωσία 24» ο μητροπολίτης Αντώνιος επεσήμανε ότι συναντήθηκε με τον Πάπα της Ρώμης, όπως του ανέθεσε ο Πατριάρχης Μόσχας και «τον ευχαρίστησε για το ότι, παρά την πλήρη σιωπή της διεθνούς κοινότητας ο Πάπας ήταν ένας από εκείνους, που ύψωσαν δημόσια τη φωνή τους και εξέφρασαν τον βαρύνοντα λόγο τους».
Μάλιστα ο Πάπας της Ρώμης έχει, σύμφωνα με τον Λ. Σεβαστιάνοφ, δεσμευτεί ότι θα ανταποκριθεί στη σχετική έκκληση του Πατριάρχη Μόσχας και «θα ασχοληθεί με το ζήτημα της απελευθέρωσης του μητροπολίτη Παύλου», καθηγούμενου της Λαύρας των Σπηλαίων του Κιέβου, ο οποίος έχει οδηγηθεί στη φυλακή και κατηγορείται από τις εισαγγελικές Αρχές του Κιέβου για «υπονόμευση της κυριαρχίας της Ουκρανίας» και «υποστήριξη της χώρας-εισβολέα», κατηγορίες, που ο ίδιος αρνείται.
Στην επίσημη ιστοσελίδα του Πατριαρχείου Μόσχας δημοσιεύθηκε η απόφαση της Σύναξης ιεραρχών, όπου εκφράζεται «ιδιαίτερη θλίψη για τις ειδήσεις ότι οι κληρικοί και οι λαϊκοί της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας επιχειρείται να εξαναγκαστούν στην άρνηση της θείας αλήθειας και να ωθηθούν στο σχίσμα», όπως θεωρείται από τη Ρωσική Εκκλησία η ένταξη στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, που ιδρύθηκε το 2018 και εντάσσεται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Κλιμακώνοντας τη σύγκρουσή του με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το Πατριαρχείο Μόσχας έδωσε στη δημοσιότητα το κείμενο «Για την αλλοίωση της ορθοδόξου διδασκαλίας περί Εκκλησίας στις πράξεις της ιεραρχίας του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως και στις ομιλίες των εκπροσώπων του», το οποίο παραπέμφθηκε προς έγκριση στην Ιερά Σύνοδο της Ρωσικής Εκκλησίας.
«Στη βάση των ενεργειών της Κωνσταντινουπόλεως, που άνοιξαν το δρόμο σε “βάναυσους διωγμούς ορθοδόξων”, οι ιεράρχες της Ρωσικής Εκκλησίας βλέπουν τη δίψα “να ικανοποιηθούν ιδιωτικά συμφέροντα και φιλοδοξίες”, ενώ στη ρίζα των αξιώσεων του “παπισμού” στον ορθόδοξο κόσμο βρίσκεται η “αλλοίωση της ορθόδοξης εκκλησιολογίας”», σημειώνει το ρωσικό κρατικό πρακτορείο TASS συνοψίζοντας τα αποτελέσματα της ιστορικής, όπως περιγράφεται από εκκλησιαστικούς παρατηρητές, Σύναξης ιεραρχών της Ρωσικής Εκκλησίας.
(Πηγή: ΚΥΠΕ)