ΑΘΗΝΑ
21:32
|
28.09.2024
Η FANO συνέδραμε τον αιθιοπικό στρατό ενάντια στο TFPL στον πόλεμο του Τιγκράι και τώρα πιέζεται να διαλυθεί και να ενσωματωθεί στον τακτικό στρατό.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Συγκρούσεις μεταξύ του στρατού της Αιθιοπίας και της τοπικής πολιτοφυλακής FANO ξέσπασαν σε αρκετές περιοχές της χειμαζόμενης από συγκρούσεις περιφέρειας Αμχάρα, ανέφεραν σήμερα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Οι αιθιοπικές αρχές έχουν εκφράσει ανησυχία για «σημαντικές ανθρώπινες απώλειες».

Περισσότεροι από δώδεκα άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν οι μαχητές της FANO, πολιτοφυλακής της Αμχάρα, συγκρούστηκαν με στρατεύματα της Αιθιοπικής Εθνικής Άμυνας (ENDF) κοντά στην πόλη Ντεμπρέ Ταμπόρ χθες και σήμερα, ανέφερε το Reuters, επικαλούμενο έναν γιατρό σε τοπικό νοσοκομείο και έναν αστυνομικό.

Σύμφωνα με τον ανώνυμο γιατρό, το νοσοκομείο έχει δεχθεί τρία άτομα με σοβαρά τραύματα και άλλα δέκα με ελαφρά τραύματα από πυροβολισμούς με βαριά όπλα.

Η κυκλοφορία έχει περιοριστεί, καθώς μαχητές έχουν αποκλείσει όλους τους δρόμους στην πόλη Γκοντάρ και αλλού στην Αμχάρα, όπου οι μαχητές FANO μάχονται με τις δυνάμεις της ENDF, ανέφερε η Addis Standard.

Χθες, η πολιτοφυλακή φέρεται να ανέλαβε τον έλεγχο ενός μεγάλου αεροδρομίου στην πόλη Λαλιμπέλα, αναγκάζοντας τις πτήσεις να ακυρωθούν.

Η Λαλιμπέλα είναι διάσημη για τις έντεκα μονολιθικές εκκλησίες και τα άλλα παραδοσιακά κτήρια που είναι χτισμένα μέσα στους βράχους της περιοχής, και τα οποία έχουν ανακηρυχθεί ως μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς από την UNESCO.

Ancient rock churches put Ethiopia back on tourist map | Religion | The  Guardian

Ο Γιλκάλ Κεφαλέ, πρόεδρος της Αμχάρα, δήλωσε σήμερα στα ΜΜΕ ότι η οικονομική δραστηριότητα της περιοχής συνεχίζει να υποφέρει από τις συγκρούσεις μεταξύ κρατικών δυνάμεων και πολιτοφυλακών και ότι έχουν καταγραφεί θάνατοι αμάχων.

Ανώνυμη διπλωματική πηγή είπε στο Reuters ότι η σύγκρουση ξεκίνησε όταν η ENDF ξεκίνησε μια επιχείρηση για να εκδιώξει την παραστρατιωτική ομάδα από το Κόμπο και άλλες πόλεις.

Η Αμχάρα αντιμετωπίζει σφοδρές συγκρούσεις αλλά και εκτεταμένες διαδηλώσεις από τον Απρίλιο, όταν η κυβέρνηση διέταξε τοπικές ένοπλες δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων των μαχητών της FANO, να ενσωματωθούν στον ομοσπονδιακό στρατό ή την αστυνομία.

Η FANO ενεπλάκη ενεργά στον διετή εμφύλιο πόλεμο στη γειτονική περιοχή του Τιγκράι.

Η πολιτοφυλακή υποστήριξε τις ομοσπονδιακές δυνάμεις και τα στρατεύματα από την Ερυθραία ενάντια στους αντάρτες που ήταν ευθυγραμμισμένοι με το Απελευθερωτικό Μέτωπο του Λαού του Τιγκράι (TPLF).

Ο πόλεμος του Τιγκράι, ο οποίος έληξε με μια ειρηνευτική συμφωνία τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, εκτιμάται πως ήταν μακράν η πιο θανατηφόρα σύγκρουση στον κόσμο το 2022, έχοντας τον υψηλότερο αριθμό θανάτων που σχετίζονται με μάχες σε κρατικές συγκρούσεις από το 1994.

Ο εκπρόσωπος της ENDF, συνταγματάρχης Γκετνέτ Αντάνε, προειδοποίησε χθες ότι θα ληφθούν μέτρα κατά των ένοπλων ομάδων που «διαταράσσουν την ειρήνη της χώρας για χάρη της FANO».

Ο πρόεδρος της Αμχάρα, ωστόσο, προέτρεψε τους μαχητές να καταθέσουν τα όπλα και να επιλύσουν τα ζητήματα μέσω διαλόγου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Παντελή Κυραμαργιέ μήπως ήρθε η ώρα να απενοχοποιήσουμε τη συγκίνηση;

Φωτιά στην Ξάνθη-Ήχησε το 112

Ενοποίηση των ενεργειακών συστημάτων Ρωσίας, Ιράν και Αζερμπαϊτζάν

Σεισμός 4,4 ρίχτερ στις Στροφάδες

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα