ΑΘΗΝΑ
21:38
|
15.05.2024
Το πρόβλημα πίσω από το οικονομικό αίτημα των Χιλιανών εκπαιδευτικών έχει τις ρίζες του στη δικτατορία του Πινοσέτ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η ομοσπονδία των δασκάλων της Χιλής δήλωσε χθες ότι η 48ωρη απεργία που καλέστηκε σημείωσε συμμετοχή της τάξης του 90% κατά την πρώτη ημέρα της.

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις των Χιλιανών εκπαιδευτικών κλιμακώνονται. Πριν από τις χειμερινές διακοπές στη Χιλή, πραγματοποιήθηκε 24ωρη απεργία. Σήμερα είναι η δεύτερη μέρα της νέας 48ωρης απεργίας με την οποία οι εκπαιδευτικοί διατρανώνουν την αντίθεσή τους στην αντιπρόταση της κυβέρνησης επί των οκτώ αιτημάτων τους.

Μεταξύ των αιτημάτων τους είναι η καταβολή των επιδομάτων καθυστερημένης συνταξιοδότησης, η δημιουργία καλύτερων συνθηκών εργασίας και η αντιμετώπιση της μαθητικής βίας στα σχολεία.

Οι δάσκαλοι διεκδικούν την αποκατάσταση του «ιστορικού χρέους», δηλαδή της ζημιάς που υπέστησαν χιλιάδες εκπαιδευτικοί του δημόσιου τομέα, όταν η εκπαίδευση πέρασε από την κεντρική κυβέρνηση στους δήμους κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοσέτ και οι μισθοί των εκπαιδευτικών δεν αναπροσαρμόστηκαν όπως ορίζει ο νόμος, με αποτέλεσμα να μειωθεί το ποσό των συντάξεων που έλαβαν όσοι συνταξιοδοτήθηκαν κατά τα επόμενα έτη.

Ο Πρόεδρος Γκάμπριελ Μπόριτς είχε προεκλογικά υποσχεθεί ότι να επιλύσει το ζήτημα αυτού του χρέους.

Οι εκπαιδευτικοί κάλεσαν τον υπουργό Παιδείας, Μάρκο Αντόνιο Αβίλα, ο οποίος έχει υπάρξει δάσκαλος και συμμετάσχει σε διαμαρτυρίες εκπαιδευτικών, να δηλώσει ειλικρινά τη θέση του για τα αιτήματα.

Παράλληλα, αναμένεται να αποφασίσουν για τα επόμενα βήματά τους.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Όχι στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα είπαν απόψε χιλιάδες πολίτες στην Αθήνα

Σε κρίσιμη κατάσταση ο Φίτσο μετά την πολιιτκή δολοφονική απόπειρα

Στα τηλέφωνα με Μπλίνκεν και Ισμαήλ Χανίγια ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών

Νεκρό βρέφος στη Βραυρώνα: Βρέθηκαν προθανάτια και μεταθανάτια χτυπήματα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα