Η Μόσχα χαιρετίζει «την ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική της Άγκυρας που είναι προσανατολισμένη στα δικά της εθνικά συμφέροντα», καθώς γνωρίζει «από πρώτο χέρι ότι η Δύση προσπαθεί με κάθε δυνατό τρόπο να αμφισβητήσει αυτή τη γραμμή», η οποία αποτελεί για τους δυτικούς «σοβαρή αιτία εκνευρισμού», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ κατά το πέρας της συνάντησής του με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν, την πρώτη με τη σημερινή ιδιότητα του τελευταίου.
«Πιστεύουμε ότι η εποικοδομητική, ισότιμη συνεργασία με τη χώρα μας είναι αμοιβαία ωφέλιμη οικονομικά και επωφελής από την άποψη της ενίσχυσης των κυρίαρχων θεμελίων της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκικής Δημοκρατίας. Προσπαθούμε πάντα να ικανοποιούμε τις επιθυμίες των Τούρκων εταίρων μας στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Αυτό αφορά τόσο στις εκπτώσεις για τους ρωσικούς ενεργειακούς πόρους και τις συμφωνίες για τη μακροπρόθεσμη προμήθειά τους, όσο και για τα μέτρα στήριξης της τουριστικής βιομηχανίας μέσω της εισροής παραθεριστών από τη Ρωσία και της επέκτασης των εισαγωγών τουρκικών οπωροκηπευτικών προϊόντων στην αγορά μας», τόνισε ο Ρώσος υπουργός, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι «στο πνεύμα των συμφωνιών μεταξύ των προέδρων μας, οι Τούρκοι εταίροι μας θα συνεχίσουν να ανταποκρίνονται, παρά την πίεση από πλευράς ΗΠΑ και των συμμάχων τους, που θέλουν να στρέψουν τους πάντες και τα πάντα εναντίον της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Είμαι βέβαιος ότι αυτές οι προσπάθειες δεν θα έχουν αποτέλεσμα».
Υπενθυμίζοντας τη θέση Ερντογάν ότι «η Τουρκία δεν θα θέσει ποτέ σε κίνδυνο την ανεξαρτησία της», ο Λαβρόφ είπε ότι η ρωσική ηγεσία συμμερίζεται «πλήρως τις ίδιες αρχές όσον αφορά τη Ρωσική Ομοσπονδία», γι’ αυτό και «θα βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον να υπερασπιστούμε τις καταρχήν προσεγγίσεις μας στη διεθνή σκηνή». Κατά τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών «η αποτελεσματικότητα του πολιτικού μας διαλόγου και της οικονομικής μας συνεργασίας θα συνεχίσει να εξαρτάται από την αμοιβαία μας ετοιμότητα να λαμβάνουμε υπόψη τις ανησυχίες και τα συμφέροντα του άλλου και να αναζητούμε την ισορροπία μεταξύ τους. Οι Τούρκοι εταίροι μας διαθέτουν το απαραίτητο στρατηγικό όραμα. Θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε και εφεξής προσεγγίσεις βασισμένες στον αμοιβαίο σεβασμό και την ισορροπία συμφερόντων».
Κατά τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών οι συνομιλίες του με τον Τούρκο ομόλογό του ήταν «πλήρεις και περιεκτικές», διαπίστωσαν δε και οι δύο «δυναμική ανάπτυξη των διμερών σχέσεων», καθώς «συνεχίζεται ο εντατικός εμπιστευτικός, πολιτικός διάλογος, κυρίως σε ανώτατο επίπεδο μεταξύ των προέδρων Βλαντίμιρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν».
Νέα συνάντηση κορυφής Πούτιν-Ερντογάν
Ο Σεργκέι Λαβρόφ επιβεβαίωσε ότι επίκειται «άλλη μια άτυπη συνάντηση κορυφής» των δύο προέδρων, «όπου θα συζητηθούν όλοι οι τομείς της εταιρικής μας σχέσης». Κατά το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg η συνάντηση αναμένεται να γίνει στο Σότσι στις 8 Σεπτεμβρίου.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι «ότι οι εμπορικοί και οικονομικοί δεσμοί αναπτύσσονται γρήγορα και εντατικά. Το 2022, ο εμπορικό ισοζύγιο αυξήθηκε σχεδόν κατά 90% και έφθασε το ρεκόρ των 62,4 δισ. δολαρίων ΗΠΑ», ενώ αναπτύσσονται και τα κοινά στρατηγικά σχέδια, πρώτα απ’ όλα στον τομέα της ενέργειας, η οποία «αποτελεί παραδοσιακά μια “ατμομηχανή” στις σχέσεις μας». Διαπίστωσε ειδικότερα ότι «η κατασκευή και των τεσσάρων μονάδων ισχύος (σ.σ. αντιδραστήρων) του ατομικού σταθμού στο Άκουγιου βρίσκεται εντός χρονοδιαγράμματος», ενώ η Μόσχα επαναβεβαίωσε τη δέσμευσή της για «αύξηση των εξαγωγών φυσικού αερίου, μεταξύ άλλων μέσω της υλοποίησης της πρωτοβουλίας των αρχηγών των κρατών μας για τη δημιουργία ενός ενιαίου κόμβου (hub) διανομής φυσικού αερίου στην Τουρκία».
Η Δύση πρόβλημα για τη «συμφωνία των σιτηρών»
Αναλυτική συζήτηση μεταξύ των δύο έγινε για τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη «συμφωνία των σιτηρών», από την οποία αποχώρησε η Ρωσία στις 18 Ιουλίου, με τον Φιντάν να λέει ότι με τη συμμετοχή της Τουρκίας «σε συνεργασία με τον ΟΗΕ, έχουν προετοιμαστεί νέες δέσμες προτάσεων. Πιστεύουμε ότι αυτή είναι μια κατάλληλη βάση για την ενεργοποίηση της πρωτοβουλίας, για την αναζωογόνησή της», η οποία αναμένεται να συζητηθεί εκτενώς και μεταξύ των Πούτιν-Ερντογάν.
«Η Δύση παρεμποδίζει την επίλυση των προβλημάτων γύρω από τη “συμφωνία των σιτηρών”», υπογράμμισε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών αναφερόμενος στους περιορισμούς στην εξαγωγή των ρωσικών σιτηρών και λιπασμάτων, δηλαδή το δεύτερο μέρος της «συμφωνίας των σιτηρών» και διαπιστώνοντας ότι «τα στελέχη του ΟΗΕ δεν μπορούν να κάνουν τίποτε από μόνα τους, είναι αναγκασμένα να ζητούν από τη Δύση να δείξει σωφροσύνη, εποικοδομητική προσέγγιση. Η Δύση αυτό δεν θέλει να το κάνει. Προς το παρόν όλα περιορίζονται μόνο σε υποσχέσεις», δήλωσεο κ. Λαβρόφ, σημειώνοντας ότι «αμέσως μόλις υπάρξουν όχι υποσχέσεις, αλλά εγγυήσεις με συγκεκριμένο αποτέλεσμα, τότε θα ξαναρχίσει η πλήρης υλοποίηση του πακέτου των συμφωνιών» και αυτό θα μπορούσε να συμβεί «ακόμη και αύριο».
Ο κ. Λαβρόφ αποκάλυψε ότι στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των BRICS στο Γιοχάνεσμπουργκ τις προάλλες, ο γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες του μίλησε για «τις νέες πρωτοβουλίες του», όμως η ρωσική πλευρά εξήγησε «με ειλικρίνεια στον γενικό γραμματέα, στους Τούρκους φίλους μας, ότι ακόμα σε αυτό το μήνυμα δεν υπάρχει ούτε μία εγγύηση. Υπάρχουν μόνο υποσχέσεις να προσπαθήσουμε πιο γρήγορα, να προσπαθήσουμε πιο ενεργά».
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι συζητήθηκε λεπτομερώς και η κατάσταση γύρω από την Ουκρανία, χαρακτηρίζοντας μάταιη την προσπάθεια προώθησης της λεγόμενης «φόρμουλας Ζελένσκι», δηλαδή της συμφωνίας ειρήνης του Κιέβου, που η Μόσχα θεωρεί «απαράδεκτη, τελεσιγραφική και σκόπιμα αποτυχημένη», ενώ κατά τον Σεργκέι Λαβρόφ απαιτείται «σοβαρή συζήτηση για το πώς θα διασφαλιστεί η ισότιμη και αδιαίρετη ασφάλεια που θα αποτρέψει τις συγκρούσεις στο έδαφος της Ευρώπης».
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν θα έχει σήμερα συνάντηση και με το Ρώσο υπουργό Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού.