ΑΘΗΝΑ
06:00
|
28.04.2024
Σε πρώτο πλάνο η εξαγωγή σιτηρών, η Ουκρανία, η τουρκο-ουκρανική στρατιωτική συνεργασία, οι εξελίξεις σε Μέση Ανατολή, Υπερκαυκασία και Κεντρική Ασία.
Η επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στη Μόσχα ολοκληρώνεται αύριο, Πέμπτη
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στη Μόσχα βρίσκεται σήμερα και αύριο, Πέμπτη, 1η Σεπτέμβρη, για διήμερη επίσκεψη εργασίας ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων στη Μόσχα, Θανάση Αυγερινό, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία επιβεβαιώνει πως θα προχωρήσει στην παροχή προξενικών υπηρεσιών σε Ρώσους πολίτες στα Κατεχόμενα, ενώ συνεχίζει τις διαβουλεύσεις με την Κυπριακή Δημοκρατία για το ζήτημα.

Ο Τούρκος υπουργός γίνεται δεκτός από το Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ και εκτός από την, όπως εκτιμάται, προετοιμασία της επίσκεψης του προέδρου της Τουρκίας στο Σότσι στις αρχές Σεπτεμβρίου (στις 8 του μηνός κατά το πρακτορείο Bloomberg), θα συζητήσουν ευρύ φάσμα διμερών και διεθνών ζητημάτων.

Από τις δηλώσεις που έκαναν σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών Τουρκίας και Ρωσίας

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα οι δύο υπουργοί θα συζητήσουν την κατάσταση στην περιοχή, ειδικότερα στην Ουκρανία, τη λεκάνη της Μαύρης Θάλασσας, τη Συρία, τη Λιβύη, την Υπερκαυκασία, την Κεντρική Ασία και «θα αναλύσουν την κατάσταση της διμερούς ρωσο-τουρκικής συνεργασίας, μεταξύ άλλων στο πλαίσιο της υλοποίησης των στρατηγικών σχεδίων στον ενεργειακό τομέα».

Απαντώντας σε επιθετική ερώτηση σχετικά με την «αντίδραση των ελληνοκυπριακών Αρχών στην έναρξη της παροχής προξενικών υπηρεσιών από τη Ρωσία στην Τουρκική Δημοκρατία Βορείου Κύπρου», η Μαρία Ζαχάροβα είπε ότι «όπως είναι γνωστό η εργασία για τη βελτίωση των μηχανισμών και των μορφών παροχής προξενικών υπηρεσιών στους Ρώσους πολίτες, που διαβιούν στο βορρά της νήσου, διεξάγεται ήδη επί μακρό χρόνο», έχοντας ως αφετηρία της το ότι «οι Ρώσοι πολίτες, όπου και αν βρίσκονται, πρέπει να έχουν κατάλληλη πρόσβαση σε αποτελεσματική προξενική βοήθεια και συμπαράσταση», επομένως «αυτή η εργασία θα συνεχιστεί με εκείνες τις μορφές, που ανταποκρίνονται στα εθνικά συμφέροντα της χώρας μας».

Η Ουκρανία και τα σιτηρά στο επίκεντρο

Οι δύο υπουργοί, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ, «θα ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση της ουκρανικής κρίσης και θα συζητήσουν πιθανούς τρόπους πολιτικής και διπλωματικής διευθέτησής της», «θα θίξουν ανθρωπιστικά θέματα, συμπεριλαμβανομένης της ανταλλαγής αιχμαλώτων πολέμου, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη να σεβαστούν και οι δύο πλευρές τις συμφωνίες που έχουν επιτευχθεί στον τομέα αυτό».

Επίσης, η ρωσική πλευρά «σχεδιάζει να θέσει το ζήτημα της θανάσιμης επικινδυνότητας από την αύξηση της στρατιωτικο-τεχνικής συνεργασίας μεταξύ Άγκυρας και Κιέβου».

Η Μόσχα επίσης προτίθεται να επαναλάβει στην τουρκική πλευρά ότι μετά τον τερματισμό ισχύος της «συμφωνίας των σιτηρών», «όλα τα πλοία που μεταβαίνουν στην Ουκρανία θεωρούνται δυνητικοί μεταφορείς στρατιωτικών φορτίων, εμπλεκόμενοι στη σύγκρουση από την πλευρά του Κιέβου».

Οι Λαβρόφ και Φιντάν σκοπεύουν μάλιστα να εργαστούν για τις παραμέτρους υλοποίησης της πρωτοβουλίας του προέδρου Πούτιν «να οργανωθεί η εξαγωγή 1 εκατομμυρίου τόνων ρωσικών σιτηρών στην Τουρκία σε προνομιακή τιμή με οικονομική υποστήριξη από το Κατάρ για επακόλουθη επεξεργασία από τουρκικές επιχειρήσεις και αποστολή τους στις χώρες που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη», καθώς η Μόσχα θεωρεί το σχέδιο αυτό «βέλτιστη λειτουργική εναλλακτική λύση» στη «συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας».

Σημαντική αύξηση εμπορικών συναλλαγών Μόσχας-Άγκυρας

Το ρωσικό ΥΠΕΞ επισημαίνει επίσης την αύξηση του όγκου των διμερών εμπορικών συναλλαγών, που έφθασε το 2022 το ρεκόρ των 62,4 δισ. δολαρίων ΗΠΑ, σημειώνοντας ετήσια αύξηση κατά 86%, καθώς και τα κοινά στρατηγικά έργα, όπως η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού ενέργειας στο Άκουγιου, «η πρώτη μονάδα του οποίου βρίσκεται σε υψηλό βαθμό ετοιμότητας, η λειτουργία του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream και η δημιουργία ενός κόμβου φυσικού αερίου στο τουρκικό έδαφος».

Ρωσοτουρκική συνεργασία για κατάσβεση πυρκαγιών

Ειδική αναφορά γίνεται επίσης σε θέματα ασφάλειας των Ρώσων τουριστών στην Τουρκία, καθώς και στη «χείρα βοηθείας» της Μόσχας για την αντιμετώπιση των φετινών πυρκαγιών, καθώς, έπειτα από σχετικό τουρκικό αίτημα και με απόφαση του Βλαντίμιρ Πούτιν στις 18 Ιουλίου, στάλθηκαν στις τουρκικές ακτές του Αιγαίου και ειδικότερα στην περιοχή της Σμύρνης δύο αμφίβια πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου Beriev-200, συμβάλλοντας καθοριστικά στη μάχη με τις φλόγες.

Οι Λαβρόφ και Φιντάν, όπως αναφέρεται θα συζητήσουν και «πρόσθετη βοήθεια στην Τουρκία για κατάσβεση πυρκαγιών».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Γάζα: Νέες συνομιλίες στο Ριάντ αυτή την εβδομάδα

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα