ΑΘΗΝΑ
03:52
|
06.11.2024
Ο Ουκρανός πρόεδρος μίλησε στον Economist για τη συνέχιση της στήριξης της Δύσης στο φόντο μιας αντεπίθεσης που δείχνει να αποτυγχάνει.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δε θέλει να μιλήσει για το σενάριο μιας μεγάλης παράτασης του πολέμου στους Ουκρανούς, πολλοί από τους οποίους εξακολουθούν να ονειρεύονται να νικήσουν γρήγορα, αλλά προετοιμάζεται για αυτό ακριβώς, ανέφερε σε σημερινό του δημοσίευμα βασισμένο σε συνέντευξη που πήρε από τον Ουκρανό πρόεδρο ο βρετανικός The Economist.

«Πρέπει να είμαι έτοιμος, η ομάδα μου πρέπει να είναι έτοιμη για έναν μακρύ πόλεμο και συναισθηματικά είμαι έτοιμος», είπε ο Ζελένσκι στο περιοδικό στο περιθώριο του συνεδρίου YES στο Κίεβο.

Το περιοδικό περιέγραψε τον Ζελένσκι ως ήρεμο, συγκρατημένο και μελαγχολικό, καθώς η ατμόσφαιρα στο συνέδριο ήταν πολύ διαφορετική από εκείνη που επικρατούσε τον περασμένο χρόνο μετά τα νέα για τις σημαντικά εδαφικά κέρδη του ουκρανικού στρατού στο Χάρκοβο.

Τρεις μήνες μετά την αντεπίθεσή της, η Ουκρανία έχει σημειώσει μόνο μέτρια πρόοδο κατά μήκος του πολύ σημαντικού νότιου άξονα στην περιοχή της Ζαπορίζια, όπου προσπαθεί να κόψει τη «χερσαία γέφυρα» που συνδέει τη Ρωσία με την Κριμαία και το ερώτημα του πόσο καιρό θα διαρκέσει ή αν θα πετύχει η αντεπίθεση βασανίζει το μυαλό των δυτικών ηγετών, σημειώνει ο Economist.

Ο Ζελένσκι έχει εντοπίσει μια αλλαγή στη διάθεση ορισμένων από τους συμμάχους του, σημειώνεται. «Έχω αυτή τη διαίσθηση, διαβάζω, ακούω και βλέπω τα μάτια τους [όταν λένε] «θα είμαστε πάντα μαζί σου, αλλά βλέπω ότι αυτός ή αυτή δεν είναι εδώ, δεν είναι μαζί μας».

Ορισμένοι σύμμαχοι του Κιέβου μπορεί να εκλάβουν τις αποτυχίες της Ουκρανίας στο πεδίο της μάχης ως λόγο για να την αναγκάσουν σε διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, αλλά «αυτή είναι μια κακή στιγμή, γιατί και ο Πούτιν βλέπει το ίδιο», είπε.

Ο Πούτιν «δεν καταλαβαίνει ότι στον μακρύ πόλεμο θα χάσει, γιατί δεν έχει σημασία που τον υποστηρίζει το 60% ή το 70% [των Ρώσων]. Όχι. Η οικονομία του θα χάσει» δήλωσε, ωστόσο, ο Ζελένσκι, προσθέτοντας ότι οι Ρώσοι θα αρχίσουν να κάνουν αμήχανες ερωτήσεις σχετικά με την αδυναμία του στρατού τους να τους προστατεύσει, «επειδή τα drones μας θα προσγειωθούν».

Οι δυτικές κυβερνήσεις πιέζονται μέσω των ΜΜΕ

«Αν δεν είσαι με την Ουκρανία, είσαι με τη Ρωσία και αν δεν είσαι με τη Ρωσία, είσαι με την Ουκρανία. Και αν οι εταίροι μας δεν μας βοηθήσουν, σημαίνει ότι θα βοηθήσουν τη Ρωσία να κερδίσει. Αυτό είναι», δήλωσε ο Ζελένσκι σχετικά με τον κίνδυνο κατάρρευσης της Ουκρανίας σε περίπτωση μείωσης της οικονομικής βοήθειας από τη Δύση.

Με αρκετούς από τους δυτικούς συμμάχους του (συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ) να έχουν εκλογές το επόμενο έτος, ο Ζελένσκι γνωρίζει ότι η διατήρηση της υποστήριξης θα είναι δύσκολη, ειδικά αν δεν σημειωθεί σημαντική πρόοδος στο μέτωπο, σημειώνει ο Economist.

Όπως αναφέρει το περιοδικό, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, που έχει διαπρέψει στο να απευθύνεται στο δυτικό κοινό, συχνά πάνω από τα κεφάλια των πολιτικών τους, εξακολουθεί να πιστεύει ότι ο καλύτερος τρόπος «για να πειστούν οι κυβερνήσεις ότι είναι στη σωστή πλευρά, είναι να τις πιέζεις μέσω των μέσων ενημέρωσης. Οι άνθρωποι διαβάζουν, οι άνθρωποι συζητούν, οι άνθρωποι αποφασίζουν και οι άνθρωποι πιέζουν», είπε.

Η κοινή γνώμη ήταν αυτή που ώθησε τους πολιτικούς να αυξήσουν τις προμήθειες όπλων στην Ουκρανία στις πρώτες μέρες του πολέμου και μια μείωση αυτής της βοήθειας, υποστηρίζει, μπορεί να εξοργίσει όχι μόνο τους Ουκρανούς αλλά και τους Δυτικούς ψηφοφόρους που θα αρχίσουν να ρωτούν για ποιο λόγο έλαβε χώρα η όλη προσπάθεια. «Οι άνθρωποι δεν θα συγχωρήσουν [τους ηγέτες τους] αν χάσουν την Ουκρανία», ισχυρίστηκε.

Οι ΗΠΑ δεν θέλουν Αφγανιστάν νούμερο 2

Αν ο Βλαντίμιρ Πούτιν ελπίζει ότι μια νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές της Αμερικής το 2024 θα του έδινε τη νίκη, κάνει λάθος, καθώς ο Τραμπ δεν θα τον υποστήριζε ποτέ, υποστήριξε ο Ζελένσκι, ρωτώντας ρητορικά αν οι Αμερικανοί θέλουν ένα Αφγανιστάν νούμερο 2.

Ο Ζελένσκι ελπίζει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση όχι μόνο θα συνεχίσει να παρέχει βοήθεια, αλλά και ότι φέτος θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για τη διαδικασία ένταξης της Ουκρανία, θεωρώντας πως μια τέτοια κίνηση «θα υποστηρίξει το ηθικό στην Ουκρανία. Θα δώσει αυτή την ενέργεια στους ανθρώπους».

Αναπροσαρμογή της ρητορικής γύρω απ’ την αντεπίθεση

Σε ό,τι αφορά το ηθικό των Ουκρανών στρατιωτών και μια περιορισμένη ακόμα πρόοδος στην πρώτη γραμμή είναι απαραίτητη, σύμφωνα με τον Ζελένσκι. «Τώρα έχουμε κίνηση. Αυτό είναι σημαντικό (…) Αν τους πιέσουμε από το νότο, θα τρέξουν».


Μετά από μήνες δημιουργίας προσδοκιών για την αντεπίθεση, ο Ζελένσκι προσαρμόζει προσεκτικά τα λεγόμενά του στην πραγματικότητα, σημειώνει ο Economist. Η νίκη δεν θα έρθει «αύριο ή μεθαύριο», υποστηρίζει. Ωστόσο, ο ρωσικός στρατός χάνει «πολλούς ανθρώπους» και αναδιατάσσει τις εφεδρείες του για να σταματήσει την ουκρανική προέλαση, πράγμα που «σημαίνει ότι χάνουν», υποστήριξε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Αποκλείονται οι διαπραγματεύσεις με το Κρεμλίνο


Σύμφωνα με όσα ο Ζελένσκι είπε στον Economist χτυπώντας μάλιστα το χέρι του στο τραπέζι, ο πόλεμος θα συνεχιστεί για «όσο η Ρωσία παραμένει στο ουκρανικό έδαφος», καθώς μια συμφωνία κατόπιν διαπραγμάτευσης δεν θα ήταν μόνιμη, αφού ο Ρώσος πρόεδρος έχει τη συνήθεια να δημιουργεί «παγωμένες συγκρούσεις» στα σύνορα της Ρωσίας, επειδή στόχος του είναι να «αποκαταστήσει τη Σοβιετική Ένωση».

Κατά τον Ζελένσκι, όσοι επιλέγουν να μιλήσουν με τον Πούτιν «ξεγελούν τον εαυτό τους», όπως οι δυτικοί ηγέτες που υπέγραψαν συμφωνία με τον Αδόλφο Χίτλερ στο Μόναχο το 1938 μόνο για να τον παρακολουθήσουν να εισβάλλει στην Τσεχοσλοβακία. «Το λάθος δεν είναι η διπλωματία. Το λάθος είναι η διπλωματία με τον Πούτιν. Διαπραγματεύεται μόνο με τον εαυτό του», ισχυρίστηκε ο πρώην κωμικός που εξελέγη στην πρωθυπουργία υποσχόμενος στους Ουκρανούς να αποκλιμακώσει την κατάσταση στα ανατολικά της χώρας.

Διαβάστε επίσης:

Επισημαίνεται ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε κάτι που ερμηνεύτηκε ως αρκετά διαφορετικό μια ημέρα πριν:

«Όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις, χρειάζονται δύο για το τανγκό. Και μέχρι στιγμής, δεν βλέπουμε καμία ένδειξη ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν ενδιαφέρεται για ουσιαστική διπλωματία. Εάν το κάνει, νομίζω ότι οι Ουκρανοί θα είναι οι πρώτοι που θα συμμετάσχουν και θα τους στηρίξουμε. Όλοι θέλουν να τελειώσει αυτός ο πόλεμος, αλλά πρέπει να τελειώσει με δίκαιους όρους και με σταθερούς όρους που αντικατοπτρίζουν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», είπε ο Μπλίνκεν.

Οι Ουκρανοί που ζουν στην Ε.Ε. θα αντιδράσουν σε μια μείωση της στήριξης προς το Κίεβο


Ένας περιορισμός της βοήθειας προς την Ουκρανία όχι μόνο θα παρατείνει τον πόλεμο, υποστήριξε ο Ζελένσκι, αλλά και θα δημιουργήσει κινδύνους για την ίδια τη Δύση, καθώς δεν υπάρχει τρόπος να προβλέψουμε πώς θα αντιδρούσαν τα εκατομμύρια των Ουκρανών προσφύγων στις ευρωπαϊκές χώρες σε μια ενδεχόμενη εγκατάλειψη της χώρας τους.

Οι Ουκρανοί γενικά «συμπεριφέρθηκαν καλά» και είναι «πολύ ευγνώμονες» σε αυτούς που τους προστάτευσαν. Δεν θα ξεχάσουν αυτή τη γενναιοδωρία. Αλλά δεν θα ήταν μια «καλή ιστορία» για την Ευρώπη εάν «στρίμωγνε αυτούς τους ανθρώπους στη γωνία», ισχυρίστηκε.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο μιας «εντελώς στρατιωτικοποιημένης οικονομίας», ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε πως είναι «ηθικά» έτοιμος για μια τέτοια μετάβαση, αλλά θα διατυπώσει αυτή την ιδέα στους Ουκρανούς μόνο εάν η αδυναμία που βλέπει στα μάτια των δυτικών υποστηρικτών του γίνει γενικευμένη «τάση».

Διαβάστε ακόμα:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Νετανιάχου απέπεμψε τον υπουργό Άμυνας

Μάχες με Βορειοκορεάτες βλέπει ο Ζελένσκι

Αύριο στην Κωνσταντινούπολη ο νέος γύρος ελληνοτουρκικού διαλόγου

Προεδρικές Εκλογές 2024: Οι Ηνωμένες Πολιτείες στις κάλπες

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα