ΑΘΗΝΑ
00:59
|
22.05.2024
Η Γερμανία πριμοδοτεί και χρηματοδοτεί τις ΜΚΟ που διασώζουν μετανάστες και η Ιταλία θέλει αναπτυξιακό σχέδιο Μάρσαλ για την Αφρική.
Μετανάστες
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αλλαγές στη νομοθεσία περί μετανάστευσης και ασύλου ζητά «εδώ και τώρα» η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, μετά την άρση, σήμερα, των γερμανικών εμποδίων για τον κανονισμό διαχείρισης κρίσεων. Ωστόσο, συναντώντας σήμερα στο Βερολίνο τον Ιταλό ομόλογό της Αντόνιο Ταγιάνι ήρθε σε ανοικτή αντιπαράθεση με τον τελευταίο να αντιπροτείνει μία «πολύ έντονη» αντίδραση κατά των δικτύων διακίνησης ανθρώπων σε συμφωνία με τις χώρες από τις οποίες ξεκίνησαν οι μετανάστες.

Ο Ταγιάνι, μάλιστα, κάλεσε την Ε.Ε. να αναλάβει στρατηγική δράση με επενδύσεις που θα προωθήσουν την ανάπτυξη στην Αφρική σαν ένα νέο «Σχέδιο Μάρσαλ». Δήλωσε χαρακτηριστικά ότι καμία χώρα δεν θα πρέπει να αφεθεί μόνη, ενώ θα πρέπει να εμποδιστούν οι διακινητές να εκμεταλλεύονται τα δεινά των ανθρώπων.

Από την πλευρά της, η Γερμανίδα υπουργός υπερασπίστηκε την απόφαση της μοσπονδιακής κυβέρνησης να χρηματοδοτήσει Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που ασχολούνται με τη διάσωση στη θάλασσα, παρά τις ιταλικές αντιδράσεις και παρότι ο Ταγιάνι εξέφρασε την ανησυχία της κυβέρνησής του ότι αυτό θα λειτουργήσει ως «μαγνήτης» για την προσέλκυση περισσότερων μεταναστών.

Τι λέει πως θέλει το Βερολίνο

 «Το κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου πρέπει τώρα να έρθει. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε εντατικά τις τελευταίες ώρες και κατάφερε να εντάξει κάποια σημεία στον συμβιβασμό για τον κανονισμό διαχείρισης των κρίσεων», είπε η Μπέρμποκ στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Αντόνιο Ταγιάνι στο Βερολίνο.

«Εδώ και μήνες καμία από τις γερμανικές προτάσεις για ανθρωπιά και τάξη δεν συμπεριλαμβανόταν στον κανονισμό διαχείρισης κρίσεων», σημείωσε η κυρία Μπέρμποκ και πρόσθεσε ότι τόσο η ίδια όσο και η κυρία Φέζερ διαπραγματεύτηκαν τις τελευταίες ημέρες τις γερμανικές ανησυχίες με στόχο μια «συμβιβαστική πρόταση».

Η Μπέρμποκ ζήτησε η συμφωνία για το άσυλο «να περάσει τη γραμμή του τερματισμού», υποστηρίζοντας πως κοινός στόχος στην ΕΕ παραμένει «να αποτρέπονται οι άνθρωποι από το να ξεκινούν το επικίνδυνο πέρασμα στη Μεσόγειο με ξεχαρβαλωμένες βάρκες». Όπως είπε, βασικό στοιχείο για αυτό είναι οι συμφωνίες με τις χώρες προέλευσης, οι οποίες θα επιταχύνουν επίσης και την επιστροφή όσων δεν δικαιούνται άσυλο ή προστασία στην Ευρώπη.

Στη συνέχεια η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών και ευχαρίστησε την ιταλική ακτοφυλακή, η οποία, όπως είπε, έσωσε πολλούς ανθρώπους από πνιγμό.

Φρένο στους διακινητές απαιτεί η Ιταλία

Το ζήτημα των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που ασχολούνται με τη διάσωση στη θάλασσα προκάλεσε τις τελευταίες ημέρες ένταση στις σχέσεις Βερολίνου – Ρώμης, καθώς η ιταλική κυβέρνηση αντέδρασε ιδιαίτερα ενοχλημένη στην απόφαση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να χρηματοδοτήσει τέτοιες οργανώσεις.

«Η χώρα μου δε διεξάγει πόλεμο εναντίον των ΜΚΟ για τη διάσωση στη θάλασσα, αλλά η Ιταλία δεν πρέπει να γίνει η χώρα στην οποία όλες οι ΜΚΟ θα βγάζουν ανθρώπους στην ξηρά»  εξήγησε ο κ. Ταγιάνι κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με την κυρία Μπέρμποκ και υπενθύμισε την πρόσφατη επιστολή της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι προς τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς για το θέμα. «Κύριο μέλημα της ιταλικής κυβέρνησης είναι να μην εργαλειοποιηθεί το έργο των ΜΚΟ από τους μετανάστες», σημείωσε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εντάλματα σύλληψης για Νετανιάχου και Γκάλαντ ζητά το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο-Είναι εξωφρενικό απαντά ο πρόεδρος Μπάιντεν

Οι ΗΠΑ «απορρίπτουν βασικά» τη σημερινή ανακοίνωση του εισαγγελέα του ΔΠΔ Καρίμ Χαν σχολίασε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών. Ποικιλία αντιδράσεων στην Ευρώπη.
ΣΥΝΑΦΗ

Καταδίκη 2 νεαρών Σουηδών στη Ρόδο για προσβολή εθνικών συμβόλων

Απειλεί να μην υπογράψει τα μνημόνια των Πρεσπών ο Μητσοτάκης

Μεξικό: Θύματα θερμοπληξίας εκατοντάδες πίθηκοι στο Ταμπάσκο

ΛΔ Κονγκό: Αμερικανοί μεταξύ των υπόπτων για απόπειρα πραξικοπήματος

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα