Η Γερμανία οδεύει να καταγράψει εξαγωγές στρατιωτικού υλικού άνευ προηγουμένου φέτος, κυρίως εξαιτίας των παραδόσεων όπλων στην Ουκρανία, καταδεικνύουν αριθμοί που δημοσιοποιήθηκαν χθες Δευτέρα από το υπουργείο Οικονομικών στο Βερολίνο.
Τα πρώτα τρία τρίμηνα της χρονιάς, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ενέκρινε ήδη εξαγωγές αξίας 8,76 δισεκατομμυρίων ευρώ, με άλλα λόγια μεγαλύτερες από ολόκληρο το 2022 (8,36 δισ. ευρώ).
Πρόκειται για το δεύτερο υψηλότερο ποσό στη μεταπολεμική ιστορία της Γερμανίας.
Ξεπεράστηκε μόνο από τις παραγγελίες ύψους 9,35 δισ. ευρώ του 2021, όταν στην εξουσία βρισκόταν η προηγούμενη κυβέρνηση συνασπισμού, υπό την Άγγελα Μέρκελ, κατά το μεγαλύτερο μέρος της χρονιάς.
Σύμφωνα με τα δεδομένα που δημοσιοποιήθηκαν χθες, στην Ουκρανία αναλογεί πάνω από το ένα τρίτο των εγκεκριμένων εξαγωγών (3,3 δισ. ευρώ). Που σημαίνει ότι οι εγκεκριμένες εξαγωγές στρατιωτικού υλικού στη χώρα όπου εισέβαλε η Ρωσία τον Φεβρουάριο του 2022 υπερτετραπλασιάστηκαν σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο της περασμένης χρονιάς.
Η Γερμανία είναι ένας από τους ηγέτες μεταξύ των χωρών που παρέχουν στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία. Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν λάβει άρματα μάχης Leopard, συστήματα αεράμυνας IRIS-T και Patriot, πυρομαχικά, οχήματα, drones, διάφορους τύπους πυροβολικού και άλλα από το Βερολίνο.
Ως μέρος του πακέτου στρατιωτικής βοήθειας από τις 17 Αυγούστου, η Γερμανία παρέδωσε δύο εκτοξευτές για το σύστημα αεράμυνας μικρής εμβέλειας IRIS-T στις Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις, ενώ στα τέλη Σεπτεμβρίου, παρείχε στην Ουκρανία ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας, το οποίο περιελάμβανε φορτηγά, τερματικά δορυφορικής επικοινωνίας SatCom και τρακτέρ.
Οι εξαγωγές σε κράτη της Ε.Ε. και του NATO, όπως και σε άλλους συμμάχους του Βερολίνου (Ιαπωνία, Ελβετία, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία) ανήλθαν σε 4,3 δισεκ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος του ποσού αυτού (1,03 δισεκ.) διατέθηκε στην Ουγγαρία, κράτος μέλος του NATO και της Ε.Ε., που βρίσκεται σε διαδικασία επανεξοπλισμού.
Σε άλλες, λεγόμενες τρίτες χώρες, εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού, εξαιρουμένης της Ουκρανίας, είχαν ήδη εγκριθεί εξαγωγές όπλων 1,16 δισεκ. ευρώ μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, ποσό υψηλότερο από ό,τι όλη την περασμένη χρονιά (992 εκατ.).
Ο κυριότερος από τους αγοραστές της κατηγορίας είναι η Νότια Κορέα (251 εκατ. ευρώ). Πλην Ουκρανίας και Νότιας Κορέας, καμιά άλλη από τις λεγόμενες τρίτες χώρες δεν συγκαταλέγεται στην κορυφαία δεκάδα των κρατών-προορισμών γερμανικού στρατιωτικού υλικού.