ΑΘΗΝΑ
06:57
|
14.11.2024
Σχετικές αναφορές έχουν γίνει και από την Γαλλίδα υπουργό Εξωτερικών, Κατρίν Κολονά.
Ο Αρμένιος πρόεδρος Χατσατουριάν μίλησε στο France 2 για αναβαθμισμένη στρατιωτική συνεργασία με τη Γαλλία
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Αρμενία προσβλέπει σε βαθύτερη στρατιωτική συνεργασία με τη Γαλλία, δήλωσε ο Αρμένιος πρόεδρος, Βαχάγκν Χατσατουριάν, στη γαλλική τηλεόραση. Το Γερεβάν είναι προς το παρόν μέλος πολλών οικονομικών και στρατιωτικών ενώσεων υπό την ηγεσία της Μόσχας, όμως η τρέχουσα κυβέρνηση της χώρας έχει επανειλημμένα δείξει πως θέλει αυτό να αλλάξει.

Επισημαίνεται πως η αρμενική ηγεσία κατηγορεί τη Ρωσία για το ότι το Ναγκόρνο-Καραμπάχ ελέγχεται πλέον πλήρως από το Αζερμπαϊτζάν μετά από μια επιχείρηση-αστραπή που πραγματοποίησε το Μπακού τον περασμένο μήνα.

Η Μόσχα από τη μεριά της επαναλαμβάνει πως έκανε ό,τι μπορούσε, επισημαίνοντας ότι το Γερεβάν είχε ήδη αναγνωρίσει στο πλαίσιο συνόδων που διοργάνωσε η Ε.Ε. την κυριαρχία του Μπακού στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Διαβάστε ακόμα:

Εμφανιζόμενος στο τηλεοπτικό κανάλι France 2 την Πέμπτη, ο Χατσατουριάν είπε ότι η Αρμενία χρειάζεται έναν «νέο στρατιωτικό εταίρο», προσθέτοντας ότι η Γαλλία είχε εκφράσει την προθυμία να «μας βοηθήσει, να μας υποστηρίξει για να ενισχύσουμε τις αμυντικές μας ικανότητες». Σημείωσε ότι οι διαπραγματεύσεις για στενότερη συνεργασία βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, με σκοπό «να σταματήσουν οι φιλοδοξίες του Αζερμπαϊτζάν».

Η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών, Κατρίν Κολονά, επιβεβαίωσε επίσης στο France 2 ότι ζήτησε από τον υπουργό Άμυνας, Σεμπαστιέν Λεκορνύ, να αξιολογήσει την ικανότητα του Παρισιού να παρέχει στρατιωτική βοήθεια στο Γερεβάν. Η διπλωμάτης πρόσθεσε ότι οι προσπάθειες είχαν σκοπό να αποτρέψουν μια «πιο περίπλοκη κατάσταση» στην περιοχή. Αρνήθηκε, ωστόσο, να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Διαβάστε ακόμα:

Στις 19 Σεπτεμβρίου, το Μπακού ξεκίνησε μια αντιτρομοκρατική επιχείρηση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, η οποία αποσχίστηκε από το Αζερμπαϊτζάν στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Οι δυνάμεις του Μπακού ανακατέλαβαν την περιοχή ταχύτητα και οι αρχές του θύλακα διαλύθηκαν στις 28 Σεπτεμβρίου ως μέρος της κατάπαυσης του πυρός.

Ακολούθησε η έξοδος περισσότερων από 100.000 Αρμενίων αμάχων – σχεδόν το 90% του εκτιμώμενου πληθυσμού του Καραμπάχ, σύμφωνα με αρμενικές πηγές.

Το Γερεβάν στάθηκε στο περιθώριο των εξελίξεων, με την κυβέρνηση του Αρμένιυ πρωθυπουργού Νικόλ Πασινιάν να κατηγορεί τη Μόσχα για το ότι δεν «έσωσε» το Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις κατά την 20ή συνάντηση της Διεθνούς Λέσχης Συζήτησης Βαλντάι στο Σότσι την Πέμπτη, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε ότι η Μόσχα είχε προτείνει έναν συμβιβασμό στην Αρμενία σχετικά με το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, αλλά ότι το Γερεβάν επέλεξε να «ακολουθήσει τον δρόμο του».

Ο Ρώσος πρόεδρος επανέλαβε ότι ο πρωθυπουργός Πασινιάν είχε αναγνωρίσει ρητά την κυριαρχία του Αζερμπαϊτζάν στην περιοχή κατά τη διάρκεια συνάντησης που φιλοξενήθηκε από την Ε.Ε. τον Οκτώβριο του 2022 στην Πράγα.

Αυτό ουσιαστικά άνοιξε το δρόμο για την επιχείρηση του Μπακού ένα χρόνο αργότερα, είπε ο Πούτιν, ο οποίος πάντως δήλωσε πως η Αρμενία «παραμένει σύμμαχός μας».

Διαβάστε ακόμα:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Σχέδιο Σμότριτς για τριχοτόμηση και προσάρτηση της Δυτικής Όχθης

Αντιμέτωπη με πιθανή, νέα στέρηση του δικαιώματος εκλέγεσθαι η Λεπέν

Συνέντευξη Κασσελάκη στον Alpha για το νέο κόμμα, τον Μητσοτάκη και τον Πολάκη

Σκοτώθηκαν άλλοι έξι Ισραηλινοί στρατιώτες στον νότιο Λίβανο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα