ΑΘΗΝΑ
11:33
|
20.09.2024
Η αλ Σάντι ήταν ιδρυτής του γυναικείου κινήματος της Χαμάς και σύζυγος του συνιδριτή της οργάνωσης, που σκοτώθηκε το 2004 στη διάρκεια της 2ης Ιντιφάντα.
Τζαμίλα αλ-Σάντι
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Nεκρή είναι η μοναδική γυναίκα αξιωματούχος της Χαμάς. Όπως μεταδίδουν τα ισραηλινά ΜΜΕ, το μέλος του Νομοθετικού Συμβουλίου της Παλαιστίνης και η πρώτη γυναίκα στο πολιτικό γραφείο της Χαμάς, Τζαμίλα Αμπντάλα Τάχα αλ Σάντι σκοτώθηκε μετά από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή.

Η αλ Σάντι, ετών 68, ήταν ιδρυτής του γυναικείου κινήματος της Χαμάς και ήταν παντρεμένη με τον Αμπντέλ Αζίζ αλ-Ραντίσι, ιδρυτή και ηγέτη της Χαμάς, τον οποίο η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία σκότωσε με πύραυλο Hellfire τον Απρίλιο του 2004 κατά τη διάρκεια της δεύτερης Ιντιφάντα.

Από την αρχή του πολέμου του Ισραήλ κατά της Χαμάς , μετά τις επιθέσεις της οργάνωσης στις 7 Οκτωβρίου, οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας, και ειδικότερα η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία, έχουν βάλει στο στόχαστρο τους ηγέτες της Χαμάς για εξάλειψη.

Ο Αμπντέλ Αζίζ αλ-Ραντίσι ήταν ένας από τους 7 συνιδρυτές της Χαμάς στην απαρχή της πρώτης Ιντιφάντα και ήταν γνωστός για την ακλόνητη δέσμευσή του να υπερασπίζεται τα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού και να αντιστέκεται στην παράνομη κατοχή, γεγονός που του προσέδωσε το παρατσούκλι «Λιοντάρι της Παλαιστίνης».

Η εκλογή της αλ-Σάντι τον Μάρτιο του 2021 ήταν σύμφωνα με αξιωματούχους της Χαμάς απόδειξη για το γεγονός ότι «το κίνημα της Χαμάς σέβεται τις Παλαιστίνιες γυναίκες, τον αγώνα, τον ηρωισμό και τις θυσίες τους» έγραφαν και έλεγαν εκείνη την εποχή.

Η ίδια η Αλ-Σάντι είχε δηλώσει τότε στο παλαιστινιακό τηλεοπτικό κανάλι Al-Aqsa, ότι η παρουσία γυναικών στην ηγεσία της Χαμάς θα αποδειχθεί πολύτιμη για το μέλλον του κινήματος. «Ως (παλαιστινιακό) γυναικείο κίνημα, δεν ήμασταν επίσημα στο πολιτικό γραφείο της Χαμάς στο παρελθόν, αλλά έχουμε συμμετάσχει στην οργάνωση και στη λήψη αποφάσεων κατά την προηγούμενη περίοδο», είπε ο αλ-Σάντι.

Η επιτυχημένη εκστρατεία του IDF

Οι δυνάμεις ασφαλείας του Ισραήλ σκότωσε επιίσης τον Οσάμα αλ-Μαζίνι , ανώτερο στέλεχος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς και επικεφαλής του Συμβουλίου Σούρα της Χαμάς, τη Δευτέρα. Ο διοικητής εθνικής ασφάλειας της Χαμάς στη νότια συνοικία της Γάζας σκοτώθηκε επίσης σε στοχευμένη επίθεση το βράδυ της Κυριακής, και ο Ισραηλινός Στρατός ανακοίνωσε το απόγευμα της Δευτέρας ότι είχε δολοφονήσει επιτυχώς τον επικεφαλής της Γενικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Χαμάς στο Χαν Γιούνις.

Μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή το απόγευμα της Τρίτης σκότωσε τον επικεφαλής της Κεντρικής Ταξιαρχίας της Χαμάς στη Γάζα, παραδέχτηκε η Χαμάς, και έως και 14 μέλη της οικογένειας του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε, συμπεριλαμβανομένου του αδελφού και του ανιψιού του σκοτώθηκαν επίσης σε αεροπορική επιδρομή την Τρίτη.

Η στρατηγική στόχευση ηγετών της Χαμάς και κυβερνητικών και στρατιωτικών εγκαταστάσεων είναι μέρος της απάντησης του Ισραήλ στις καταστροφικές επιθέσεις της Χαμάς όταν κατάφεραν να διεισδύσουν στο νότιο Ισραήλ, να επιτεθούν σε κοινότητες στα σύνορα και σε βάσεις των IDF, σκοτώνοντας περισσότερους από 1.400 Ισραηλινούς και απήγαγαν περίπου 200 Ισραηλινούς και κρατώντας τους ομήρους στη Γάζα.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα