ΑΘΗΝΑ
06:00
|
20.09.2024
Η μόνη θετική εξέλιξη της μέρας είναι το άνοιγμα του μεθοριακού περάσματος Κερέμ Σαλόμ για την προώθηση βοήθειας που ως τώρα δίνεται με το σταγονόμετρο.
Κομβόι φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Για 71η μέρα η Λωρίδα της Γάζας συγκλονίζεται από διαδοχικές εκρήξεις, αεροπορικές επιδρομές και σφοδρές συγκρούσεις σε βόρειες και νότιες περιοχές του παλαιστινιακού θύλακα, με όλες τις τηλεπικοινωνίες να παραμένουν ανύπαρκτες για τρίτο συνεχόμενο 24ωρο.

Ασταμάτητος ο πόνος για χιλιάδες τραυματισμένα παιδάκια στη Γάζα

Ισχυρές δυνάμεις του στρατού πραγματοποίησαν νωρίς το πρωί επιδρομές σε δύο σχολεία της συνοικίας Ριμάλ της πόλης της Γάζας με το πρόσχημα πως κρύβονταν εκεί μαχητές της Χαμάς, αποτελειώνοντας όσα είχαν γλιτώσει τις προηγούμενες βδομάδες από τους βομβαρδισμούς. Παράλληλα συνέχισαν τις επιδρομές και λεηλασίες διαμερισμάτων και καταστημάτων στην πόλη Χαν Γιούνις της νότιας Λωρίδας της Γάζας ανακοινώνοντας πως βρήκαν «πολλά όπλα» και σήραγγες της Χαμάς.

Ούτε σήμερα έλειψαν οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπαλίγια που είναι ο μεγαλύτερος σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας μ τη δικαιολογία πως εντοπίστηκε «ύποπτη κίνηση» στην ταράτσα ενός κτιρίου που είχε απομείνει όρθιο.

Παρά το ατελείωτο σφυροκόπημα και σήμερα, οι μαχητές της Χαμάς συνέχισαν τις εκτοξεύσεις ρουκετών σε πόλεις του νότιου Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων των πόλεων Σντερότ, Ιμπίμ, Νιρ Αμ και κοινότητες και εβραϊκούς εποικισμούς κοντά στα σύνορα με τη Γάζα. Ρουκέτες έπεσαν για πρώτη φορά από τις 30 Οκτωβρίου, σήμερα, και στην πόλη της Ιερουσαλήμ αλλά αναχαιτίστηκαν από την ισραηλινή αντιπυραυλική ασπίδα «Σιδερένιος Θόλος».

Σειρήνες, όμως, ακούστηκαν νωρίτερα σήμερα και σε περιοχές του Βόρειου Ισραήλ, κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο, όπως η περιοχή Ζαρ’ιτ.

Ικανοποίηση ΟΗΕ για το άνοιγμα του περάσματος Κερέμ Σαλόμ

Η μόνη θετική εξέλιξη στο βαρύ τοπίο της βομβαρδισμένης Γάζας επί 71 μέρες ήταν το άνοιγμα (μετά από πολύ καιρό) του μεθοριακού περάσματος Κερέμ Σαλόμ που βρίσκεται στα σύνορα του Ισραήλ με τη Λωρίδα της Γάζας, που ανακοινώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής λίγο πριν την αναχώρηση του Αμερικανού συμβούλου εθνικής ασφάλειας, Τζέικ Σάλιβαν, από το Ισραήλ.

Σήμερα ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Στεφάν Ντούτζαριτς, χαιρέτισε την ανακοίνωση των ισραηλινών αρχών τονίζοντας πως θα συμβάλει στην ταχύτερη και μεγαλύτερη προώθηση ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους της Γάζας, που υποφέρουν εδώ και βδομάδες από πείνα, δίψα, κρύο, ασθένειες και κακουχίες.

IDF: Τους σκοτώσαμε κατά λάθος

Νωρίτερα, χτες βράδυ, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού (IDF) επιβεβαίωσε τις πληροφορίες πως τρεις νεαροί Ισραηλινοί όμηροι της Χαμάς σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά στο προάστιο Σατζάγια της πόλης της Γάζας.

Οι τρεις νεαροί, Γιόταμ Χαΐμ, Σαμίρ Ταλάλκα και Αλόν Σαμρίζ, πυροβολήθηκαν θανάσιμα γιατί θεωρήθηκαν από Ισραηλινούς στρατιώτες στην περιοχή όπου βρέθηκαν υπό ασαφείς συνθήκες, «απειλή».

Οι τρεις Ισραηλινοί όμηροι που σκοτώθηκαν από τον ισραηλινό στρατό

Σύμφωνα με το ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο i24news, οι όμηροι που έχουν απομείνει στα χέρια της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ είναι σήμερα 127 από περίπου 240 που ήταν μετά τις επιθέσεις των Παλαιστινίων μαχητών στις 7 Οκτωβρίου.  Στη διάρκεια ολιγοήμερης εκεχειρίας στα τέλη Νοέμβρη, απελευθερώθηκαν 105 όμηροι, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση τριπλάσιου αριθμού γυναικών και εφήβων Παλαιστινίων που κρατούνταν στις ισραηλινές φυλακές.

Η είδηση δολοφονίας των τριών νεαρών ομήρων από τα πυρά του στρατού, προκάλεσε χτες βράδυ τις διαδηλώσεις και τις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας πολλών εκατοντάδων πολιτών στους δρόμους του Τελ Αβίβ.

Πάνω από 18.700 οι νεκροί και 51.000 τραυματίες στη Γάζα

Τα τελευταία στοιχεία που ανακοίνωσε το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας και αναμετέδωσε το WAFA αναφέρουν πως από τις 7 Οκτωβρίου ως σήμερα οι ισραηλινές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας έχουν προκαλέσει το θάνατο πάνω από 18.700 ανθρώπων (το 70% γυναίκες και παιδιά) και πάνω από 51.000 τραυματίες ενώ μεγάλος αριθμός θυμάτων εξακολουθεί να βρίσκεται θαμμένος κάτω από τα ερείπια.

Φονικές εισβολές και στη Δυτική Όχθη

Οι επιθέσεις του ισραηλινού στρατού δεν περιορίζονται μόνο στη Λωρίδα της Γάζας αλλά και σε πολλές πόλεις και χωριά της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης με τους κατοίκους της πόλης Τζενίν να βιώνουν, αυτή τη βδομάδα, τετραήμερο στυγνό στρατιωτικό αποκλεισμό και εισβολές που προκάλεσαν το θάνατο 12 ανθρώπων, τον τραυματισμό δεκάδων και τις συλλήψεις πάνω από 500 άλλων.

Από την εισβολή στη Τζενίν

Υπολογίζεται πως από τις 7 Οκτωβρίου, έχουν σκοτωθεί στη Δυτική Όχθη από ισραηλινά πυρά πάνω από 286 Παλαιστίνιοι και έχουν τραυματιστεί τουλάχιστον άλλοι 3.400.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέθανε 55χρονη, στέλεχος της ΕΡΤ

Απαγόρευση καπνίσματος και σε εξωτερικούς χώρους σχεδιάζει η Ε.Ε.

Η Ε.Ε. θα δώσει 10 δισ. ευρώ στους πλημμυροπαθείς της κεντρικής Ευρώπης

Πόντιος Πιλάτος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ο Στόλτενμπεργκ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα