ΑΘΗΝΑ
09:43
|
22.11.2024
Πέντε μήνες μετά τις εκλογές ανακοινώθηκε ο σχηματισμός κυβέρνησης, παρά τη συνέχιση της σύγκρουσης στις (πλούσιες σε ορυκτά) βορειοανατολικές περιοχές.
Τον περασμένο μήνα, ο πρόεδρος όρισε την Τζούντιθ Σουμινάουα ως την πρώτη γυναίκα πρωθυπουργό της ΛΔΚ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στον διορισμό 54μελούς νέου υπουργικού συμβουλίου προχώρησε, σήμερα Τετάρτη 29/5, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό δίνοντας τέλος σε περισσότερους από πέντε μήνες βαθιάς πολιτικής αστάθειας.

Ο διορισμός του Γκάι Καμπόμπο Μουαντιαμβίτα ως υπουργού Άμυνας θεωρείται βασικός καθώς αναμένεται να παίξει καθοριστικό ρόλο δεδομένης της απόπειρας πραξικοπήματος πριν από λιγότερο από δύο εβδομάδες και της σύγκρουσης που μαίνεται μεταξύ του στρατού του Κονγκό και των ανταρτών M23 (Κίνημα 23ης Μαρτίου) που υποστηρίζονται από τη Ρουάντα στην πλούσια σε ορυκτά ανατολική περιοχή της της χώρας.

Η ανακοίνωση για νέα κυβέρνηση σηματοδότησε το μακρύ αδιέξοδο που ακολούθησε την επανεκλογή του προέδρου Φέλιξ Τσισεκέντι τον περασμένο Δεκέμβριο. Ο Φέλιξ Τσισεκέντι, γιος του βετεράνου ηγέτη της αντιπολίτευσης, Ετίεν Τσισεκέντι, ήρθε στην εξουσία το 2019, υποσχόμενος να μετατρέψει τη ΛΔΚ σε «τη Γερμανία της Αφρικής».

Επανεξελέγη στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών τον Δεκέμβριο, με περισσότερο από το 70% των ψήφων, αλλά η πλατφόρμα του «Ιερή Ένωση του Έθνους» δεν ήταν ακόμη σε θέση να σχηματίσει κυβέρνηση αμέσως και απαιτήθηκε, σύμφωνα με δηλώσεις, χρόνος ώστε τα διάφορα κόμματα του κυβερνώντος συνασπισμού να βρουν έναν συμβιβασμό.

Τον περασμένο μήνα, ο πρόεδρος όρισε την Τζούντιθ Σουμινάουα ως την πρώτη γυναίκα πρωθυπουργό της ΛΔΚ, ενώ στις αρχές Μαΐου διόρισε τον πρώην επικεφαλής του επιτελείου του, και καταδικασμένο για υπεξαίρεση, Βιτάλ Καμέρχε ως πρόεδρο του κοινοβουλίου.

Ο Τσισεκέντι έχει επικριθεί επειδή δεν κατάφερε να εκμεταλλευτεί τον τεράστιο ορυκτό της χώρας -που υπολογίζεται σε 24 τρισεκατομμύρια δολάρια σε ανεκμετάλλευτους πόρους- όπως το κοβάλτιο και να βελτιώσει την κατάσταση του λαού του, που ζει σε συνθήκες φτώχειας. Οι αναλυτές λένε ότι τεράστια χρηματικά ποσά έχουν χαθεί σε κρατικά ταμεία, χωρίς καμία ροή οικονομικής βοήθειας στον πληθυσμό των περίπου 100 κατοίκων που πλήττονται από τη φτώχεια.

Η ΛΔΚ, που είναι μεταξύ των πέντε φτωχότερων εθνών στη γη, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα ως αποτέλεσμα του πολέμου στις ανατολικές της περιοχές, μια διάχυση από τη γενοκτονία της Ρουάντα, ο οποίος διαρκεί εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες, καθώς περίπου 200 ένοπλες ομάδες, συμπεριλαμβανομένης της M23, η οποία, σύμφωνα με ειδικούς του ΟΗΕ, υποστηρίζεται από τη Ρουάντα, ερίζουν για ένα κομμάτι από την πίτα του τεράστιου ορυκτού πλούτου.

Πέρυσι, η κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό δήλωσε ότι η οικονομία της χώρας χάνει 1 δισεκατομμύριο δολάρια ετησίως λόγω του παράνομου εμπορίου, με μεγάλες ποσότητες ορυκτών -ζωτικής σημασίας για την κατασκευή κινητών τηλεφώνων και μπαταριών αυτοκινήτων- να μεταφέρονται λαθραία στη Ρουάντα.

Το αποτυχημένο πραξικόπημα της 19ης Μαΐου είδε ένοπλους Κονγκολέζους και ξένους υπηκόους υπό την ηγεσία του στελέχους της αντιπολίτευσης της ΛΔΚ με έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες, Κρίστιαν Μαλάνγκα, να επιτίθενται στο σπίτι ενός υπουργού πριν εισέλθουν στο Παλάτι του Έθνους που στεγάζει τα γραφεία του Τσισεκέντι στην πρωτεύουσα Κινσάσα.

Αρκετοί άνθρωποι, μεταξύ των οποίων ο ίδιος ο Μαλάνγκα, δύο φρουροί ασφαλείας και ένας πολίτης, σκοτώθηκαν, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ημερίδα για τις νομικές και πολιτικές όψεις του κινήματος Αντίστασης και Αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη

Μητροπολίτης Κυθήρων Σεραφείμ: Να μπει τέλος στους διωγμούς πιστών στην Ουκρανία

Όχι Μετρό στην Πλατεία Εξαρχείων: «Η αρχή του τέλους ξεκίνησε»

Απαγόρευση κυκλοφορίας στη Νέα Φιλαδέλφεια λόγω επίσκεψης του Πατριάρχη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα