ΑΘΗΝΑ
19:23
|
27.04.2024
Επιχειρείται αυτή την στιγμή η θανάτωση 2.500 μινκ στο Καλονέρι, μετά από απόφαση του αντιπεριφερεάρχη Κοζάνης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μετά και τα οκτώ θετικά κρούσματα σε μινκ στην φάρμα εκτροφής γουνοφόρων στον Δήμο Βοΐου Κοζάνης αλλά και το θετικό εκτροφέα τους, επιχειρείται αυτή την στιγμή η θανάτωση 2.500 μινκ στο Καλονέρι, μετά από απόφαση του αντιπεριφερεάρχη Π.Ε. Κοζάνης για υποψία κρούσματος κορονοϊού και νέα απόφαση επί κρούσματος.

Ο Θωμάς Αλεξανδρόπουλος, Γενικός Διευθυντής Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μιλώντας στο prlogos τόνισε ότι θα γίνουν και στις υπόλοιπες φάρμες της Δυτικής Μακεδονίας συστηματικές δειγματοληψίες, οι οποίες έχουν ήδη προγραμματιστεί. Παράλληλα θα δημιουργηθούν ζώνες ελέγχου για την αποφυγή εξάπλωσης του ιού.about:blank

Όπως ανέφερε στο kozan.gr, o Διευθυντής της Κτηνιατρικής Π.Ε. Κοζάνης Θεόφιλος Καντζόγλου: “Με βάση τα συγκεκριμένα αποτελέσματα, αποδεικνύεται ότι στη συγκεκριμένη εκτροφή υπάρχει ο ιός. Σε ό,τι αφορά τα επόμενα βήματα περιμένουμε να μας σταλθούν κεντρικές οδηγίες αλλά το πιθανότερο σενάριο είναι να θανατωθούν όλα τα μινκ στη μονάδα, στο σύνολό τους γύρω στα 2.500″.

“Κάνω μια έκκληση προς όλους τους εκτροφείς τέτοιων μονάδων. Να μπαίνει στις μονάδες το απολύτως απαραίτητο προσωπικό  για τη φροντίδα των ζώων, το οποίο πρέπει να τηρεί όλα τα απαραίτητα μέτρα βιο-ασφάλειας, να χρησιμοποιεί ρούχα αποκλειστικά για τη μονάδα, τα οποία θα φορά και θα αποθέτει στην είσοδο της μονάδας, χρησιμοποιώντας πάντα μάσκα & προστατευτικά γυαλιά κι αν είναι δυνατόν και με φόρμες μιας χρήσεως, γάντια, απολυμαντικά και το αυτοκίνητο με το οποίο προσέρχεται στη μονάδα το συγκεκριμένο προσωπικό να μην εισέρχεται εντός των εγκαταστάσεων και να σταθμεύεται σε κάποια ασφαλή απόσταση (π.χ. 50 μέτρα μακριά)”.

Σε ό,τι αφορά τους εκτροφείς, στους 50 ελέγχους που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής, έχει βρεθεί μόνο ένας εκτροφέας θετικός στον κορονοϊό.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Kozanimedia, τα δείγματα εστάλησαν από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, σε εργαστήριο της Θεσσαλονίκης, όπου αναλύθηκαν κατά προτεραιότητα και, δυστυχώς, επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις, με όλα τα δείγματα να είναι θετικά.

Σύμφωνα, μάλιστα, με το prlogos.gr, τα δείγματα ελήφθησαν από ζωντανά και νεκρά ζώα με περίπου 50 από τα 2.500 γουνοφόρα να είναι νεκρά στον επιτόπιο έλεγχο της Πέμπτης. Φυσικά και κάποια άλλα που είχαν πεθάνει τις προηγούμενες μέρες δεν βρίσκονταν στον χώρο για να προσμετρηθούν. Πέρα από το ποσοστό θνησιμότητας πολλά μινκ παρουσιάζουν συμπτώματα κορονοϊού όπως δύσπνοια, έκκριμα από τη μύτη, ανορεξία, κατάπτωση και αναμένεται να καταλήξουν.

Πέρα από τα θετικά βιζόν στη φάρμα του Καλονερίου της Κοζάνης με τον θετικό εκτροφέα, δύο ακόμα φάρμες, μία στο Μικρόκαστρο Σιάτιστας και μία στη Μεσοποταμία Καστοριάς, βρίσκονται στο στόχαστρο των υπηρεσιών. Έως τώρα πάντως, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, στην Π.Ε. Καστοριάς δεν ελήφθησαν δείγματα από γουνοφόρα. Όπως αναφέρεται ακόμη, υπάρχουν ενδείξεις για συμπτώματα κορονοοϊού και σε άλλες φάρμες.

Συνολικά 135 rapid tests διενεργήθηκαν σε εργαζόμενους σε εκτροφεία, στο εκθετήριο γούνας της Καστοριάς, στον Νέο Καύκασο Φλώρινας, και στην Τρικοκκιά Γρεβενών την Πέμπτη με δέκα θετικά στο σύνολο από την περιοχή της Καστοριάς, ενώ την Παρασκευή θα παρθούν στο ΒΙΟΠΑ Σιάτιστας και τη Γαλάτεια Πτολεμαΐδας άλλα 120 περίπου δείγματα. Το 90% των εργαζομένων συμμετείχε στις δειγματοληψίες ενώ υπήρχε μια αποχή του 10%.

Αυτό φυσικά που ανησυχεί είναι η πιθανή μετάλλαξη του ιού, όπως συνέβη στη Δανία με τη μαζική θανάτωση μινκ. Για αυτό ο ΕΟΔΥ με το μέθοδο RNA -Sequencing θα εξετάσει το γενετικό υλικό εργαζόμενων και βιζόν για να διαπιστώσει αν πρόκειται για την εμφάνιση του ίδιου ιού ή πρόκειται για κάποια μετάλλαξη.

Η εξέταση αυτή θα σταλεί σε ειδικό ινστιτούτο της Αθήνας ώστε να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματά αν τα ζώα μολύνθηκαν από ανθρώπους. Το ζώο φυσικά μπορεί να μολύνει με τη σειρά του. Σε μια τέτοια περίπτωση οι φάρμες θα σφραγιστούν.

Υπενθυμίζεται ότι στη Δανία οι υγειονομικές αρχές εντόπισαν μια μετάλλαξη του νέου κορονοϊού σε μινκ και σε ανθρώπους στο βόρειο τμήμα της σκανδιναβικής χώρας με αποτέλεσμα την απόφαση της κυβέρνησης για την σφαγή περισσότερων από 17 εκατομμύρια μινκ, καθώς υπάρχει φόβος η εν λόγω μετάλλαξη της νόσου Covid-19 να  μεταδίδεται από το ζώο στους ανθρώπους.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα