ΑΘΗΝΑ
19:01
|
19.09.2024
Περίπου 35.000 λιανοπωλητές μηνύουν την εταιρία-κολοσσό, που τους οδηγεί εκτός αγοράς.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Χιλιάδες επιχειρήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου κατέθεσαν τη μεγαλύτερη ομαδική αγωγή από λιανοπωλητές κατά της Amazon, ζητώντας αποζημίωση 1 δισεκατομμυρίου λιρών (1,17 δισ. ευρώ) μιας και, όπως ισχυρίζονται, η εταιρία τους οδηγεί εκτός αγοράς.

Εκ μέρους περίπου 35.000 λιανοπωλητών, η Βρετανική Ένωση Ανεξάρτητων Λιανοπωλητών (BIRA) κατέθεσε την αγωγή στην βρετανική Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών (CMA) στο Λονδίνο, σύμφωνα με ανακοίνωση των δικηγόρων της.

Στη μήνυση, η Amazon κατηγορείται ότι έκανε χρήση μη δημοσίων δεδομένων που παρέχονται από λιανοπωλητές, οι οποίοι πωλούν προϊόντα στη διαδικτυακή αγορά (Marketplace) της Amazon, για να προσφέρει αυτή δικά της ανταγωνιστικά προϊόντα, απευθείας στους καταναλωτές.

Η BIRA υπογράμμισε ότι η Amazon χρεώνει ήδη τους λιανοπωλητές μια «μη διαπραγματεύσιμη προμήθεια 30%, για κάθε προϊόν που πωλείται στον ιστότοπο» και ισχυρίζεται ότι, «μέσω της κατάχρησης των ιδιωτικών δεδομένων, ώστε να φέρει στην αγορά ανταγωνιστικά προϊόντα που πωλούνται φθηνότερα, η Amazon ουσιαστικά σπρώχνει πολλούς ανεξάρτητους λιανοπωλητές του Ηνωμένου Βασιλείου εκτός αγοράς».

Ο διευθύνων σύμβουλος της BIRA, Άντριου Γκούντακρ, τόνισε ότι μικροί λιανοπωλητές δεν είχαν άλλη επιλογή από το να χρησιμοποιήσουν την Amazon, δεδομένου του μεγέθους και της εμβέλειας της, και πως στόχος της μήνυσης είναι να σταματήσει η εταιρία να οδηγεί τους λιανοπωλητές εκτός αγοράς.

«Οι συνέπειες της καταχρηστικής συμπεριφοράς της Amazon είναι να διογκώσει τα κέρδη της, βλάπτοντας τον κλάδο λιανικής του Ηνωμένου Βασιλείου, ειδικά τους μικρότερους ανεξάρτητους λιανοπωλητές που αντιμετωπίζουν προβλήματα, σε μια περίοδο δύσκολων οικονομικών συνθηκών», ανέφερε η Ένωση.

Η BIRA ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει περισσότερες από 1.150 σελίδες στο Εφετείο Ανταγωνισμού, στο Λονδίνο, το οποίο εξετάζει την αξίωση κατά της Amazon.

Η αγωγή υπογραμμίζει επίσης ότι η Amazon χειραγώγησε προς όφελός της τη λειτουργία «Buy Box» στον ιστότοπό της, που εμφανίζεται κοντά στην κορυφή των ιστοσελίδων με προϊόντα.

Το «Buy Box» αποτελεί αντικείμενο ξεχωριστής αγωγής που υπέβαλαν καταναλωτές, διεκδικώντας έως 900 εκατομμύρια λίρες.

Η CMA είχε αναφέρει το 2022 ότι διερευνά την Amazon, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο επιλέγει τα προϊόντα που τοποθετούνται στο «Buy Box».

Πέρυσι, η CMA δήλωσε ότι δέχθηκε δεσμεύσεις από την Amazon για να συμβάλει στην προστασία του θεμιτού ανταγωνισμού στην πλατφόρμα της.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μοχάμεντ Αλ Φαγιέντ: Κατηγορείται για πολλαπλούς βιασμούς εργαζομένων του

Δολοφονία Κατσούρη: Ποινικές διώξεις για κακούργημα σε πέντε αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ

Το σχολείο Ius Scholae και τα ξενοφοβικά αντανακλαστικά της κυβέρνησης Μελόνι

Σερ Τζαμπατζής ο Κιρ Στάρμερ, λένε στη Βρετανία, μετά τα ακριβά δώρα ενόψει λιτότητας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα