ΑΘΗΝΑ
09:56
|
22.11.2024
Σε καθεστώς διαθεσιμότητας οι εργαζόμενοι από τις αρχές Ιουνίου. Το Σωματείο επιμένει ότι σκοπός της διοίκησης είναι το «λουκέτο».
Fieratex, Κιλκίς. Φωτό: Δημήτρης Ρόκκος
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τη συνέχεια των λουκέτων και της αποβιομηχανοποίησης που βιώνει η χώρα και ακόμα πιο έντονα  η Βόρεια Ελλάδα ήρθε να επιβεβαιώσει η απόφαση της εταιρείας Fieratex που έθεσε το προσωπικό που απασχολούσε στη μονάδα πλεκτηρίων και βαφείων υφασμάτων και ρούχων σε καθεστώς διαθεσιμότητας από τις αρχές του Ιουνίου. Οι εργαζόμενοι φοβούνται ότι θα έχουν την «τύχη» των εργαζομένων της Sonoco και της Βαρβαρέσος, οι οποίες έκλεισαν τους προηγούμενους μήνες τις μονάδες παραγωγής τους σε Κιλκίς, Θεσσαλονίκη και Νάουσα.

Υπενθυμίζουμε πως η αμερικάνικη πολυεθνική χαρτοβιομηχανία ξεκίνησε τη διαδικασία εκκαθάρισης της Sonoco Hellas Α.Ε και έπαυσε τη λειτουργία 2 βιομηχανικών μονάδων που διατηρούσε στο Σταυροχώρι του Κιλκίς (παραγωγή) και στη Νεοχωρούδα της Θεσσαλονίκης (μεταποίηση) απολύοντας 90 εργαζόμενους, ενώ η κλωστοϋφαντουργία Βαρβαρέσος έκλεισε αντίστοιχα 3 μονάδες παραγωγής με 130 εργαζόμενους να μένουν άνεργοι. 

Οι συγκεκριμένοι ήταν και οι τελευταίοι εναπομείναντες εργαζόμενοι του κλάδου της κλωστοϋφαντουργίας στη Νάουσα, μία πόλη που μόλις πριν από τρεις δεκαετίες αριθμούσε περισσότερους από 3.500 κλωστοϋφαντουργούς και η οποία βίωσε τα αποτελέσματα της «συμφωνίας για την Κλωστοϋφαντουργία και την Ένδυση» που υιοθετήθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου το 1995. Μια συμφωνία η οποία απελευθέρωνε πλήρως τις εισαγωγές και απαγόρευε τους φραγμούς.

Fieratex: Απομείωση κύκλου εργασιών, διαθεσιμότητα διαρκείας και στο βάθος… ανεργία

Η εταιρεία Fieratex, οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις της οποία βρίσκονται στη Νέα Σάντα Κιλκίς και εκτείνονται σε έναν χώρο 58.000 τ.μ., δραστηριοποιείται στον χώρο της παραγωγής υφασμάτων και επεξεργασίας και εμπορίας αυτών είτε είναι ίδιας παραγωγής είτε παραγωγής τρίτων, από το 1988.  Η οικογένεια Ανεζουλάκη η οποία κατέχει την πλειοψηφία των μετοχών της Fieratex, κατέχει εδώ και δεκαετίες και μειοψηφική θέση στην εταιρεία ένδυσης Μινέρβα της οικογένειας Λαδένη, την οποία τους προηγούμενους μήνες ενίσχυσε.

Η εταιρεία, στην προσπάθειά της να αιτιολογήσει την απόφασή της να θέσει τους εργαζόμενους υπό το καθεστώς της διαθεσιμότητας, έκανε επίκληση στη μείωση των παραγγελιών από χώρες της Δυτικής Ευρώπης που ενισχύει την πτωτική τάση που εμφανίζεται τη συγκεκριμένη περίοδο του χρόνου.

Αν και το συγκεκριμένο μέτρο είχε αρχικά ισχύ για την περίοδο 5 με 30 Ιουνίου, κατά τη διάρκεια της οποίας η εταιρεία θα προσπαθούσε να προσελκύσει νέες παραγγελίες, η διοίκηση -η οποία δεν είχε δημοσιεύσει ακόμα τον ισολογισμό της για το 2023 την ημέρα που ανακοίνωσε στους εργαζόμενους την υπαγωγή τους στο καθεστώς της διαθεσιμότητας- ζήτησε πριν λίγες ημέρες την επέκτασή του μέτρου και για τους επόμενους δύο μήνες της θερινής περιόδου, δυνατότητα που ο νόμος της δίνει. Απόφαση που αναίρεσε τις εκτιμήσεις που η ίδια έκανε τις προηγούμενες εβδομάδες και οι οποίες ανέφεραν πως η περίοδος των 25 ημερών δε θα χρειαζόταν να εξαντληθεί. Συγκεκριμένα, η εταιρεία με έγγραφο που επέδωσε, ζήτησε διαβούλευση με το Σωματείο των εργαζομένων τις επόμενες ημέρες, έτσι ώστε να συνεχιστεί η εφαρμογή του μέτρου από τον 1η Ιουλίου ως την 4η Σεπτεμβρίου.

Ταυτόχρονα απαντώντας σε σχετικό ερώτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η εταιρεία εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:

Κατόπιν του από 04/06/2024 σχετικού ερωτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η εταιρεία ΑΦΟΙ ΑΝΕΖΟΥΛΑΚΗ ΑΕ ΒΑΦΕΙΑ ΠΛΕΚΤΗΡΙΑ (ΦΙΕΡΑΤΕΞ)  ενημερώνει το επενδυτικό κοινό (σύμφωνα με το άρθρο 21 του Ν. 3556/2007) τα ακόλουθα:

Μόλις στις 4.6.2024 ολοκληρώθηκε η εκ του νόμου προβλεπόμενη διαδικασία διαβούλευσης της εταιρίας με το προσωπικό της, όπως εκπροσωπείται από το συλλογικό όργανό της (σωματείο εργαζομένων). Στο πλαίσιο της διαβούλευσης κατέστη αντιληπτό σε όλους ότι: α) υπάρχει σημαντική απομείωση του κύκλου εργασιών της εταιρίας λόγω της οικονομικής κατάστασης που βιώνει η Δυτική Ευρώπη (χώρες τελικού προορισμού των προϊόντων μας) και β) τους καλοκαιρινούς μήνες είθισται να παρατηρείται σημαντική μείωση παραγγελιών, καθώς ακολουθεί περίοδος δειγματισμού προϊόντων. Τα ανωτέρω δεν μπορούν να αποτελούν «έκπληξη» κανενός «παράγοντα της αγοράς», εάν πράγματι έχει γνώση της ζώσας πραγματικότητας και των ειδικότερων συνθηκών δραστηριοποίησης του κλάδου μας.

Για τους ανωτέρω λόγους, η εταιρία έπραξε ό,τι επιτάσσει η σύνεση και η κοινή λογική ενεργοποιώντας διατάξεις της κείμενης εργατικής νομοθεσίας, με αποτέλεσμα το μέτρο της διαθεσιμότητας να εκκινεί από αύριο 5/6/2024 μέχρι 30/6/2024, δηλαδή θα έχει εφαρμογή αρχικά μόλις για 25 ημέρες με πιθανότητα να παραταθεί και τους λοιπούς καλοκαιρινούς μήνες, ανάλογα με τις συνθήκες και την πορεία της αγοράς,. Στην παρούσα χρονική στιγμή δεν είναι εφικτή η εκτίμηση της ενδεχόμενης επίπτωσης επί του κύκλου εργασιών, των αποτελεσμάτων και της οικονομικής θέσης της εταιρίας, καθότι δεν μπορούμε να προβλέψουμε ακόμη, το πώς θα εξελιχθεί μεσοπρόθεσμα η σημερινή κατάσταση της αγοράς καθώς και η πορεία των οικονομιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου κατευθύνεται ο κύριος όγκος των πωλήσεων της εταιρίας.

Περαιτέρω, γνωστοποιούμε ότι οι οικονομικές καταστάσεις της χρήσης 2023 θα δημοσιευτούν το αμέσως προσεχές διάστημα, αφού πρώτα ανακοινωθεί η ημερομηνία δημοσίευσης.

Τέλος, κατά την εκτίμησή μας, κανένας κίνδυνος δεν υπάρχει για το επενδυτικό κοινό, καθώς με την υπ. αριθ. 1966/30.4.2024 Απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ήδη έχει τεθεί η μετοχή μας σε αναστολή διαπραγμάτευσης. Σημειωτέον ότι η εταιρία μας πάντοτε λειτουργεί με γνώμονα την ομαλή λειτουργία της αγοράς και την προστασία του επενδυτικού κοινού.

Πηγή (φωτό): Voria.gr

Σωματείο εργαζομένων στη Fieratex: Θα αγωνιστούμε για να μη χαθεί ούτε μία θέση εργασίας-Δεν μπορούμε να ζήσουμε με 400 ευρώ

Ο Νίκος Καρυπίδης, πρόεδρος του Σωματείου εργαζομένων της Fieratex «Ο Σπάρτακος», μας ενημέρωσε πως η πλευρά των εργαζομένων ζήτησε η επικείμενη συνάντηση με τους εκπροσώπους της εταιρείας να πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, κάτι που αναμένεται να γίνει δεκτό. Σε ερώτησή μας για το αν είναι η πρώτη φορά που βρίσκονται μπροστά στο ενδεχόμενο της απόλυσης ο πρόεδρος του Σωματείου ανέφερε:

«Το πρώτο καμπανάκι ήχησε τον περασμένο Ιανουάριο όταν εφαρμόστηκε εκ περιτροπής εργασία για 15 ημέρες, μέτρο που τελικά σταμάτησε γρήγορα λόγω του όγκου των παραγγελιών που δεν μπορούσε να καλυφθεί με αυτή τη μορφή εργασίας. Παλιότερα, είχε εφαρμοστεί και 4ημερη εργασία με την 5η ημέρα της εβδομάδας να δίνεται υποχρεωτική άδεια, αλλά και αυτό το μέτρο δεν είχε μακρά διάρκεια. Είναι, ουσιαστικά, η πρώτη φορά που βρισκόμαστε σε καθεστώς διαθεσιμότητας και όπως όλα δείχνουν, μπροστά σε επικείμενη απόλυσή μας».

Το Σωματείο επιμένει ότι σκοπός της διοίκησης, όπως δείχνει και η πρόσφατη απόφαση για επέκταση του μέτρου της διαθεσιμότητας, είναι το «λουκέτο».

«Ποιος πελάτης θα δώσει παραγγελία σε ένα κλειστό εργοστάσιο;» αναρωτιέται ο κ. Καρυπίδης και τονίζει: «Στη Fieratex εργαζόμασταν περίπου 100 άτομα. 30 από τους συναδέλφους επέλεξαν την οικειοθελή αποχώρηση, είτε χωρίς αποζημίωση, είτε με το 50% της αποζημίωσης στις περιπτώσεις που κάποιος δούλευε στην εταιρεία για περισσότερα από 15 χρόνια».

Ο κ. Καρυπίδης έκανε ειδική αναφορά στο καθεστώς της διαθεσιμότητας αλλά και στις διεκδικήσεις των εργαζομένων: «Διαθεσιμότητα σημαίνει μισός μισθός και μισό ένσημο για όσο καιρό διαρκεί η συγκεκριμένη κατάσταση, κάτι που εμείς αντιμετωπίζουμε ως ομηρία και φτωχοποίηση. Δηλαδή αυτή τη στιγμή 70 οικογένειες καλούνται να ζήσουν για τουλάχιστον 3 μήνες με 350 και 400 ευρώ, κι όλο αυτό μέσα σε μία περίοδο που όλοι ξέρουμε τί γίνεται με την ακρίβεια στα είδη πρώτης ανάγκης. Με τον αγώνα μας διεκδικούμε την εξασφάλιση των θέσεων εργασίας μας, την πλήρη αποζημίωσή χωρίς περικοπές για τους απολυμένους, αλλά και την άμεση κάλυψη του υπόλοιπου του μισθού μας από το κράτος, είτε από τη ΔΥΠΑ είτε με οποιονδήποτε άλλο τρόπο, για να μπορέσουμε να τα βγάλουμε πέρα το καλοκαίρι».

Αξίζει να σημειωθεί πως στο εργοστάσιο υπάρχει καθημερινή περιφρούρηση των εργαζομένων έξω από την πύλη υπό το φόβο της μεταφοράς του εξοπλισμού: 

«Υπέπεσε στην αντίληψή μας η προσπάθεια, από τη μεριά της εργοδοσίας, για απομάκρυνση και μεταφορά -με άγνωστο προορισμό- μέρους του εξοπλισμού που βρίσκεται μέσα στο εργοστάσιο από τις πρώτες κιόλας ημέρες που μας ανακοινώθηκε η υπαγωγή μας σε καθεστώς διαθεσιμότητας,  κίνηση που φανερώνει και τις πραγματικές προθέσεις της εργοδοσίας. Καταγγείλαμε άμεσα το γεγονός στην Επιθεώρηση Εργασίας, ενώ πήραμε την απόφαση για περιφρούρηση των εγκαταστάσεων του εργοστασίου με κυλιόμενες βάρδιες για να σιγουρέψουμε πως δεν θα υπάρξει νέα απόπειρα μεταφοράς εξοπλισμού».

Μεγάλη διαδήλωση από εργατικά σωματεία στη Θεσσαλονίκη την ερχόμενη Τετάρτη

Το επόμενο ραντεβού των εργαζομένων της Fieratex έχει δοθεί για την ερχόμενη Τετάρτη, 26 Ιουνίου, με σημείο συγκέντρωσης το Εργατικό Κέντρο της Θεσσαλονίκης στις 10.00 ενώ θα ακολουθήσει διαδήλωση προς το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης. Τη διαδήλωση αυτή δεν την οργανώνουν μόνοι τους, αλλά μαζί με τους απολυμένους της «Βαρβαρέσος», μίας ακόμη κλωστουφαντουργίας της Κεντρικής Μακεδονίας που έκλεισε τους προηγούμενους μήνες. Στο πλευρό των εργαζομένων θα βρεθούν επίσης εργατικά σωματεία της Θεσσαλονίκης που θα συμμετέχουν στην κινητοποίηση.

«Το πρόβλημα και το άγχος που βιώνουμε εμείς, το βίωσαν και συνεχίζουν να το βιώνουν με τον ίδιο τρόπο οι συνάδελφοι της ‘Βαρβαρέσος’ αλλά και λίγους μήνες πριν οι εργαζόμενοι της Sonoco. Τα λουκέτα στον κλάδο της κλωστουφαντουργίας αλλά και στα εργοστάσια άλλων κλάδων στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας τα τελευταία χρόνια έχουν αφήσει εκατοντάδες οικογένειες χωρίς εισόδημα, ενώ το μοτίβο κάθε ‘λουκέτου’ προσομοιάζει με τα υπόλοιπα. Δάνεια τα οποία είτε δεν επενδύθηκαν, είτε επενδύθηκαν με λάθος τρόπο σε άλλες δραστηριότητες των επιχειρηματιών, σταδιακή μείωση της παραγωγής, άρνηση λήψης παραγγελιών, προγράμματα οικειοθελούς αποχώρησης, απολύσεις αποτελούν την πεπατημένη που οδηγεί εμάς στην ανεργία και την εξαθλίωση και μεγάλες παραγωγικές μονάδες στο κλείσιμο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του σωματείου, το οποίο σχεδιάζει με τη στήριξη του Εργατικού Κέντρου Κιλκίς και άλλων συνδικάτων και ομοσπονδιών τις επόμενες κινήσεις του για να διασφαλιστεί το εισόδημα και οι θέσεις εργασίας των 70 εργαζομένων.

Ο αγώνας που δίνουν οι εργαζόμενοι έτσι ώστε να μην κλείσει μία ακόμα παραγωγική μονάδα στην Κεντρική Μακεδονία και τη χώρα δεν αφορά μόνο τους ίδιους και τις οικογένειές τους, αλλά αγγίζει το καθεστώς εργασιακής επισφάλειας και του διαρκούς φόβου απόλυσης που βιώνουν εκατομμύρια εργαζόμενοι στη χώρα που μπορούν ανά πάσα στιγμή να βρεθούν στις ουρές της ανεργίας.

Έρχεται ταυτόχρονα να ρίξει φως σε όσα «λουκέτα» η κυβέρνηση προσπαθεί να κρατήσει στο σκοτάδι και να αναδείξει έμπρακτα το τι σημαίνει για την εργαζόμενη κοινωνική πλειοψηφία το «παραμύθι» της ανάπτυξης που αναπαράγεται συχνά-πυκνά στα δελτία τύπου της κυβέρνησης την ίδια στιγμή που τα εργοστάσια κλείνουν το ένα μετά το άλλο.

Η «έρημος» της εκ περιτροπής εργασίας, της επισφάλειας, της ανεργίας και της εξαθλίωσης απλώνεται στη χώρα, κάτι που συμβαίνει με πιο γοργούς ρυθμούς στην Κεντρική Μακεδονία που διατηρεί σταθερά πολύ υψηλά ποσοστά ανεργίας στον γενικό πληθυσμό και ακόμα πιο έντονα στους νέους.  

Και για αυτό ο αγώνας των εργαζομένων στη Fieratex, όπως αντίστοιχα και ο εμβληματικός αγώνας των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ, αποτελούν μία «όαση», την οποία το καραβάνι της εργατικής τάξης της χώρας δεν πρέπει να χάσει από τον ορίζοντα της πάλης του.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Οδηγίες για τις κάλπες της 24ης Νοεμβρίου

Κουβέιτ και Τυνησία υπέγραψαν συμφωνίες συνεργασίας

Ημερίδα για τις νομικές και πολιτικές όψεις του κινήματος Αντίστασης και Αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη

Μητροπολίτης Κυθήρων Σεραφείμ: Να μπει τέλος στους διωγμούς πιστών στην Ουκρανία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα