ΑΘΗΝΑ
23:54
|
19.09.2024
290 πυροσβέστες και 7 εναέρια μέσα στη μάχη για την αποφυγή νέων αναζωπυρώσεων.
Φωτ.: Νίκος Σαράντος (Facebook)
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Για τρίτη ημέρα συνεχίζεται σήμερα, Παρασκευή, η μάχη με η φωτιά στο Αμάρι Ρεθύμνου, με περισσότερα από επτά εναέρια μέσα να επιχειρούν από το πρωί, ενώ οι ισχυροί άνεμοι δυσχεραίνουν την προσπάθεια να περιοριστεί κάθε εστία πιθανής αναζωπύρωσης.

Νωρίτερα -και μετά από την αναζωπύρωση που σημειώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης με αποτέλεσμα να ενεργοποιηθεί το 112 για οικισμούς στην περιοχή- έφτασαν από την Αθήνα  για να συνδράμουν στην επιχείρηση, επιπλέον 36 πυροσβέστες και 9 οχήματα.

Συνολικά στην περιοχή επιχειρούν 290 πυροσβέστες με 54 οχήματα και 20 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων που δίνουν μάχη να αντιμετωπίσουν τις διάσπαρτες εστίες εντός της καμένης έκτασης, ενώ στη μάχη της πυρόσβεσης συμμετέχουν και οι εθελοντές που για 3η ημέρα δίνουν το «παρών», καθώς και ομάδες κατοίκων με υδροφόρες της περιφέρειας και δήμων.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική αυτή την ώρα δεν κινδυνεύει κανένας οικισμός και η εικόνα στα μέτωπα της πυρκαγιάς είναι βελτιωμένη ωστόσο όπως τόνισε και ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης Βασίλης Κικίλιας που μετέβη εκτάκτως χθες στο Αμαρι, όλες οι δυνάμεις, επίγεια και εναέρια μέσα δίνουν μάχη με τις φλόγες καθώς είναι σημαντικό να καταφέρουν σήμερα να περιορίσουν το μέτωπο.

Χιλιάδες στρέμματα, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Αμαρίου Παντελής Μουρτζανός, έχουν καεί κυρίως εκτάσεις με καλλιεργήσιμη γη και ελαιώνες, με αποτέλεσμα να έχει πληγεί σε μεγάλο βαθμό η αγροτική οικονομία των κατοίκων και του δήμου. Τόνισε επίσης ότι σήμερα θα αιτηθεί να κηρυχθεί ο δήμος ως πυρόπληκτος, ώστε οι διαδικασίες ενίσχυσης των πληγέντων και της αποκατάστασης των ζημιών να γίνουν άμεσα. Ζημιές που αφορούν μεταξύ άλλων, δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης, ηλεκτρικών παροχών και δικτύων.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των αποζημιώσεων στους πληγέντες ο κ. Κικίλιας υπογράμμισε πως βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης Χρήστο Τριαντόπουλο και διαβεβαίωσε πως όλοι οι πυρόπληκτοι «θα υποστηριχθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέθανε 55χρονη, στέλεχος της ΕΡΤ

Απαγόρευση καπνίσματος και σε εξωτερικούς χώρους σχεδιάζει η Ε.Ε.

Η Ε.Ε. θα δώσει 10 δισ. ευρώ στους πλημμυροπαθείς της κεντρικής Ευρώπης

Βρήκαν πτώμα γυναίκας σε παραλία της Πάτρας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα