ΑΘΗΝΑ
18:46
|
19.09.2024
Τουλάχιστον 17 νεκροί από τις πλημμύρες σε Τσεχία, Πολωνία και Ρουμανία. Αποδέκτης αποδοκιμασιών ο Ντόναλντ Τουσκ.
Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν σταδιακή υποχώρηση των δυσμενών καιρικών συνθηκών έως την Τρίτη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τουλάχιστον 17 άνθρωποι είναι ο έως τώρα επιβεβαιωμένος τραγικός απολογισμός από τις καταστροφικές πλημμύρες στην Τσεχία, την Πολωνία και τη Ρουμανία την Κυριακή, ενώ οι Αρχές διέταξαν εκκένωση εν αναμονή περαιτέρω πλημμυρών στην κάτω πλευρά του ποταμού Δούναβη.

Στην Αυστρία, ένας πυροσβέστης έχασε τη ζωή του ενώ επιχειρούσε για τη βοήθεια πλημμυροπαθών, έγραψε ο Αυστριακός αντικαγκελάριος Βέρνερ Κόγκλερ  στο X την Κυριακή.

Η Πολωνία και η Τσεχία  διέταξαν εκκενώσεις από πολλές πλημμυρισμένες πόλεις, ενώ δρόμοι έκλεισαν και δεκάδες εκδηλώσεις ακυρώθηκαν. Οι αρχές κήρυξαν την επαρχία που περιβάλλει τη Βιέννη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ανέφερε το Reuters.

Σήμερα το απόγευμα, ο δήμαρχος της Νίσα, μιας πόλης με πληθυσμό άνω των 40.000 ανθρώπων στη νότια Πολωνία, ζήτησε από τους κατοίκους να εκκενώσουν την περιοχή άμεσα, αφότου ένα κοντινό φράγμα υπέστη ζημιές.

Εν τω μεταξύ, στη Σλοβακία, ξεκίνησαν εκκενώσεις στη δυτική περιοχή Ζάγοιε στα σύνορα με την Τσεχία, στη λοφώδη περιοχή Κισούτσε στα πολωνικά σύνορα και σε τμήματα της πρωτεύουσας Μπρατισλάβα, η οποία βρίσκεται στη συμβολή των ποταμών Δούναβη και Μοράβα.

Οι έντονες βροχοπτώσεις μετακινήθηκαν στην Κεντρική Ευρώπη από την Ιταλία σε ένα φαινόμενο γνωστό ως χαμηλό της Γένοβας  – μια περιοχή χαμηλής πίεσης που συνήθως σχηματίζεται κοντά στη βόρεια ιταλική πόλη. Οι βροχοπτώσεις οδήγησαν σε αυξημένη απορροή στα ποτάμια με αποτέλεσμα να υπερχειλήσουν φράγματα και να καταστραφούν γέφυρες και αναχώματα, πλημμυρίζοντας κατοικημένες περιοχές.

Όπως συνέβη το 1997, την τελευταία φορά που η Κεντρική Ευρώπη αντιμετώπισε σοβαρές πλημμύρες, η Τσεχική Δημοκρατία και η Άνω Αυστρία ήταν οι πρώτες περιοχές που επλήγησαν, λόγω της κατεύθυνσης ροής των ποταμών Δούναβη και Μοράβα. Πιο κάτω, η Σλοβακία και η Ουγγαρία αναμένουν ότι η στάθμη του νερού στον Δούναβη θα κορυφωθεί στα 930 εκατοστά μέχρι την Τρίτη από 750 εκατοστά την Κυριακή.

Η Σλοβακία είχε δει 40 εκατοστά βροχή από την καταιγίδα μέχρι αργά το Σαββατοκύριακο, ενώ η υπηρεσία τρένων μεταξύ Μπρατισλάβα και Βιέννης ανεστάλη επ’ αόριστον το απόγευμα της Κυριακής .

Η πολωνική κυβέρνηση ανέπτυξε δυνάμεις του στρατού στις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο σε σκηνές παρόμοιες με προηγούμενες καταστροφικές πλημμύρες το 1997 και το 2010. Οι αρχές ήλπιζαν ότι η υποδομή που κατασκευάστηκε έκτοτε θα μείωνε την αναμενόμενη έξαρση του Οντέρ, του δεύτερου μεγαλύτερου ποταμού της Πολωνίας που ρέει μέσω της πόλης Βρότσλαβ, με σχεδόν 700.000 κατοίκους.

Αντιμετωπίζοντας την κριτική από την αντιπολίτευση, ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ ανέφερε μέσω X: «Τώρα, το μόνο που έχει σημασία είναι η βοήθεια για τους ανθρώπους που απειλούνται από πλημμύρες και η κρατική δράση. Όσοι μπορούν, ας βοηθήσουν, όσοι δεν μπορούν, ας μην εμποδίζουν. Η πολιτική πρέπει να δώσει τη θέση της στην αλληλεγγύη».

Ο Τουσκ αποδοκιμάστηκε έντονα την περασμένη εβδομάδα, όταν σχολίασε ότι «οι προβλέψεις για τοην κακοκαιρία δεν είναι υπερβολικά ανησυχητικές», μια δήλωση που αναγκάστηκε να ανασκευάσει τις επόμενες ημέρες αφού κατέστη σαφές ότι ορισμένες τοποθεσίες θα δέχονταν το ισοδύναμο βροχοπτώσεων μερικών μηνών σε μόλις τέσσερις ημέρες.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι η Ε.Ε.  «είναι έτοιμη να υποστηρίξει»  τις περιοχές που επλήγησαν από τις πλημμύρες. «Αλληλεγγύη από καρδιάς σε όλους τους πληγέντες από τις καταστροφικές πλημμύρες στην Αυστρία, την Τσεχία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία», έγραψε σε ανάρτησή της στο X την Κυριακή.

Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν σταδιακή υποχώρηση των δυσμενών καιρικών συνθηκών έως την Τρίτη.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μοχάμεντ Αλ Φαγιέντ: Κατηγορείται για πολλαπλούς βιασμούς εργαζομένων του

Δολοφονία Κατσούρη: Ποινικές διώξεις για κακούργημα σε πέντε αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ

Το σχολείο Ius Scholae και τα ξενοφοβικά αντανακλαστικά της κυβέρνησης Μελόνι

Σερ Τζαμπατζής ο Κιρ Στάρμερ, λένε στη Βρετανία, μετά τα ακριβά δώρα ενόψει λιτότητας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα