ΑΘΗΝΑ
17:28
|
22.09.2024
Ο αριθμός των ανθρώπων που σκοτώθηκαν ή αγνοούνται ανέρχεται σε περισσότερους από 100, καθώς οι αντίπαλες φατρίες των καρτέλ συγκρούονται.
Στοιχεία της Εθνοφρουράς του Μεξικού έχουν αναπτυχθεί στην πολιτεία Sinaloa, στα βορειοδυτικά της χώρας, εν μέσω κλιμάκωσης της βίας που οι αρχές αποδίδουν σε εσωτερικούς αγώνες εντός του καρτέλ Sinaloa μετά τη σύλληψη του ηγέτη του, Ismael 'Mayo' Zambada.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τουλάχιστον 10 ακόμη άνθρωποι φέρεται να σκοτώθηκαν στη βορειοδυτική πολιτεία Sinaloa του Μεξικού, ανεβάζοντας τον αριθμό των ανθρώπων που σκοτώθηκαν ή αγνοούνται σε περισσότερους από 100, καθώς οι αντίπαλες φατρίες των καρτέλ συγκρούονται, με τη φρικτή βία να μην δείχνει σημάδια υποχώρησης σύντομα, μεταδίδει το Al Jazeera.

Η τελευταία βία, που αναφέρθηκε από αξιωματούχους και τα μέσα ενημέρωσης την Κυριακή, έρχεται μετά την αιφνιδιαστική σύλληψη του συνιδρυτή του καρτέλ Sinaloa Ισμαέλ «El Mayo» Ζαμπάντα στις Ηνωμένες Πολιτείες στα τέλη Ιουλίου, ο οποίος πιστεύεται ότι εξαπέλυσε μια εσωτερική διαμάχη εξουσίας εντός της ομάδας.

Περίπου 70 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην πολιτεία από τις 9 Σεπτεμβρίου, κυρίως στην πρωτεύουσα Κουλιακάν, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο απολογισμό αξιωματούχων και του Τύπου.

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters μετέδωσε ότι άλλοι 51 άνθρωποι αγνοούνται ως αποτέλεσμα της βίας.

Το πρώτο από τα τρία περιστατικά το Σάββατο στην κεντρική περιοχή Tres Rios του Culiacan ήταν μια ανταλλαγή πυροβολισμών μεταξύ της αστυνομίας και φερόμενων δολοφόνων, μετά την οποία άγνωστοι απέκλεισαν έναν δρόμο με αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες περίπου 200 μέτρα από το γραφείο του εισαγγελέα.

Ξεχωριστά, οι πράκτορες ασφαλείας δέχθηκαν επίθεση από ένοπλους άνδρες, οι οποίοι στη συνέχεια διέφυγαν σε πολυκατοικία.

Σε μια ανταλλαγή πυροβολισμών που ακολούθησε σκοτώθηκαν τρεις ύποπτοι ένοπλοι, ένας συνελήφθη και δύο στρατιώτες τραυματίστηκαν, έγραψε ο κυβερνήτης Ρούμπεν Ρότσα Μόγια στο X.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έστειλε επίσης 600 στρατιώτες το Σάββατο για να ενισχύσουν την ασφάλεια στη Σιναλόα.

Τα μεξικανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν επίσης άλλους επτά θανάτους.

Τα πτώματα πέντε ατόμων έμειναν στο δρόμο, ημίγυμνα και φορώντας καπέλα, κάτι που εικάζεται ότι αποτελεί μήνυμα εκφοβισμού προς τις αντιμαχόμενες φατρίες. Δεν υπάρχουν λεπτομέρειες για τους άλλους δύο θανάτους.

Οι αρχές δεν έχουν ακόμη σχολιάσει τους θανάτους.

Ο Ζαμπάντα, 76 ετών, συνελήφθη στις 25 Ιουλίου αφού πέρασε τα σύνορα με τις ΗΠΑ. Ισχυρίζεται ότι απήχθη στο Μεξικό και τέθηκε υπό κράτηση στις ΗΠΑ παρά τη θέλησή του.

Συνελήφθη μαζί με τον Χοακίν Γκουσμάν Λόπεζ, γιο του συνιδρυτή του καρτέλ Σιναλόα, Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουσμάν, ο οποίος εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης στις ΗΠΑ.

Το κύμα βίας πιστεύεται ότι φέρνει τα μέλη συμμοριών που είναι πιστά στον Ελ Τσάπο και τους γιους του εναντίον άλλων που ευθυγραμμίζονται με τον Ζαμπάντα.

Ο πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, ο οποίος αποχωρεί από την εξουσία στα τέλη του μήνα, έχει κατηγορήσει εν μέρει τις ΗΠΑ, λέγοντας ότι σχεδίαζαν μονομερώς τη σύλληψη του Ζαμπάντα.

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ Κεν Σαλαζάρ απέρριψε τον ισχυρισμό την Παρασκευή.

«Αυτό που παρατηρείται στη Σιναλόα δεν είναι λάθος των Ηνωμένων Πολιτειών», είπε, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να θεωρηθούν υπεύθυνες για «τις σφαγές που βλέπουμε σε διαφορετικά μέρη».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Γερμανία: Σύλληψη 10χρονου αγοριού κατά τη διάρκεια διαδήλωσης υπέρ της Παλαιστίνης

«Λυδία Λίθος» στην ενότητα της Αριστεράς η πρόταση καθαίρεσης του Μακρόν

Ο Λίβανος ανακοίνωσε τρεις νεκρούς από ισραηλινά πλήγματα στο νότιο τμήμα της χώρας

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς κατηγορίας 3 σε περιοχές της χώρας σήμερα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα