ΑΘΗΝΑ
16:31
|
05.10.2024

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας, Αντρέα Ζάσε, χαρακτήρισε σήμερα «από πολλές απόψεις προβληματική» τη συμπεριφορά της Τουρκίας. Είχε κληθεί από δημοσιογράφους να σχολιάσει […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας, Αντρέα Ζάσε, χαρακτήρισε σήμερα «από πολλές απόψεις προβληματική» τη συμπεριφορά της Τουρκίας. Είχε κληθεί από δημοσιογράφους να σχολιάσει τις πληροφορίες του γερμανικού περιοδικού Ντερ Σπίγκελ σχετικά με την άρνηση της Τουρκίας να επιτρέψει έρευνα Γερμανών στρατιωτικών που συμμετέχουν στην αποστολή της ΕΕ “Ειρήνη” για την τήρηση του διεθνούς εμπάργκο όπλων σε ύποπτο τουρκικό φορτηγό πλοίο, ενώ έπλεε 200 χλμ ανοικτά της Λιβύης.

Αναφερόμενη στον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας τόνισε ότι ο τελευταίος έχει αποσαφηνίσει και στην Άγκυρα πως επιδεικνύει «προβληματική συμπεριφορά από πολλές απόψεις».

Παρέπεμψε στην επικείμενη σύνοδο κορυφής της ΕΕ τον Δεκέμβριο τονίζοντας πως “συνολικά η συμπεριφορά της Τουρκίας βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου”.

Εξέφρασε πάντως με νόημα “ανησυχία” επειδή «υπάρχει υποψία για διάφορες χώρες ότι στέλνουν λαθραία όπλα στην Λιβύη».

Διαμαρτυρίες τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών

Το απόγευμα πάντως το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε για εξηγήσεις τους πρέσβεις της ΕΕ, της Γερμανίας και της Ιταλίας στην Άγκυρα προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για τις έρευνες των γερμανών αξιωματικών στο τουρκικό φορτηγό πλοίο προτού δοθεί η απόφαση της Τουρκίας για το εάν επιτρέπει ή όχι την έρευνα.

Πληροφορίες της τουρκικής φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Σαμπάχ ανέφεραν μάλιστα πως οι Γερμανοί αξιωματικοί έκαναν διά της βίας έρευνα στο σκάφος σημαδεύοντας με όπλο τον καπετάνιο του τουρκικού φορτηγού και πως σταμάτησαν τις κινήσεις αυτές μόνον “μετά από τις επίμονες τουρκικές αντιδράσεις”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα