ΑΘΗΝΑ
19:57
|
09.10.2024
Στις 24 Οκτωβρίου 2024 το δικαστήριο των 72 συλληφθέντων των προσφυγικών της Λ. Αλεξάνδρας στις 22 Νοεμβρίου του 2022.
Στιγμιότυπο από βίντεο που τράβηξε η 20χρονη φοιτήτρια της Leica Academy τότε φωτορεπόρτερ Νεφέλη Α. και δημοσιεύτηκε από το News247
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Συγκέντρωση αλληλεγγύης για το δικαστήριο των 79 συλληφθέντων «από την μαχητική υπεράσπιση» των προσφυγικών της Λ. Αλεξάνδρας στις 22 Νοεμβρίου του 2022, ενόψει του δικαστηρίου στις 24/10/2024, πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη 9/10, στις 14.00 έξω από το Δημαρχείο Αθηνών (Πλ.Κοτζιά).

«Η γειτονιά των Προσφυγικών χτυπήθηκε από τις δυνάμεις της καταστολής, στις 22 Νοέμβρη του 2022» αναφέρει το σχετικό κάλεσμα και προσθέτει:

«Πρόφαση ήταν μια σκευωρία που στήθηκε σε βάρος του συντρόφου μας Κώστα Δημαλέξη, μια υπόθεση που τον οδήγησε στην φυλακή για έναν χρόνο μέχρι την πανηγυρική αθώωση και απελευθέρωσή του.

Η κατασταλτική επιχείρηση του κράτους, όμως, δεν σταμάτησε στην εισβολή στο σπίτι του συντρόφου εντός της γειτονιάς και στην απαγωγή του.

Αστυνομικές δυνάμεις κάθε είδους εισέβαλαν σε σπίτια της γειτονιάς και με βιαιότητα συνέλαβαν 79 άτομα, κατοίκους, οικογένειες, συντρόφια, που όλοι και μαζί αντισταθήκαμε και υπερασπιστήκαμε το απελευθερωμένο έδαφος των Προσφυγικών, αναγνωρίζοντας πως η συλλογική αυτοάμυνα ενάντια σε ό,τι μας καταπιέζει και μας παίρνει την ζωή δεν είναι ένα καθήκον κάποιων μικρών μειοψηφιών ή ειδικών, αλλά ένα καθήκον πλατιά κοινωνικό.

Η τρομοκρατία και η βία της αστυνομίας συνεχίστηκε και την επόμενη μέρα στα δικαστήρια, με τραυματισμούς ακόμα και αλληλέγγυων που στήριξαν την καλεσμένη συγκέντρωση αλληλεγγύης», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Εξελίξεις στην υπόθεση βασανισμού 15χρονου μαθητή

Παράλληλα, η Συνέλευση Κατειλημμένων Προσφυγικών δημοσίευσε καταγγελία, με την οποία περιγράφει τις εξελίξεις γύρω από την υπόθεση των σωματικών και ψυχολογικών βασανιστηρίων, που υπέστη 15χρονος μαθητής του Μουσικού Σχολείου Αθηνών, κάτοικος των Προσφυγικών της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, μετά από σύλληψη του στις 21 Ιουνίου. Μεταξύ άλλων, επισημαίνεται η προσπάθεια της Κρατικής Ασφάλειας να περιορίσει τις ευθύνες για την βία εναντίον του ανήλικου μόνο στην ομάδα ΔΡΑΣΗ.

Η συνέλευση περιγράφει πως «ο 15χρονος, τρομοκρατημένος και σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση, ζητούσε επίμονα κι επανειλημμένα δικηγόρο και να τον αφήσουν να απαντήσει στις επαναλαμβανόμενες κλήσεις (πάνω από 10) της μητέρας του. Οι βασανιστές της αστυνομίας μέσα στη Γ.Α.Δ.Α. συνέχισαν το όργιο των χυδαίων σεξιστικών απειλών τους και του επαναλάμβαναν διαρκώς, ότι έχει ομολογήσει κατά την προσαγωγή, με σκοπό όχι μόνο την περαιτέρω τρομοκράτησή του, αλλά κι εφαρμόζοντας όλες τις συνήθεις σαδιστικές τους πρακτικές με σκοπό να σπάσουν και να διαλύσουν το ηθικό του. Επίσης, τον εξανάγκασαν τρεις φορές σε σωματικό έλεγχο και τη μία από αυτές με πλήρη γύμνωση. Όλα τα παραπάνω συνιστούν βασανιστήρια και μάλιστα σε ανήλικο».

«Η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων που ανέλαβε την Ε.Δ.Ε. εστίασε στις ενέργειες της ομάδας ΔΡΑΣΗ, η οποία έδρασε ανενόχλητη και ανέλαβε η ίδια όχι μόνο τη σύλληψη, αλλά και την προανάκριση του 15χρονου. Η Υπηρεσία θέλησε να κλείσει την καταγγελία του 15χρονου μέχρι και το σημείο που αποχώρησε από το ανακριτικό γραφείο η ομάδα ΔΡΑΣΗ. Ο 15χρονος με ψυχραιμία εστίασε στην ευθύνη της Κρατικής Ασφάλειας, καθώς επέτρεψε η προανάκριση να πραγματοποιηθεί παρανόμως από την ομάδα ΔΡΑΣΗ, όπως επίσης και για τη μετέπειτα μεταχείριση του με απειλές για απέλαση από υψηλόβαθμα στελέχη της Κρατικής Ασφάλειας και φυσικά για τους επαναλαμβανόμενους σωματικούς ελέγχους που υπέστη», καταγγέλλει η Συνέλευση.

Διαβάστε ακόμα:

Αναλυτικά η ανακοίνωση από την Συνέλευση Κατειλημμένων Προσφυγικών (ΣΥ.ΚΑ.ΠΡΟ.):

«ΕΔΕ για τα βασανιστήρια στον 15χρονο μέλος της Κοινότητας των Κατειλημμένων Προσφυγικών

  • 8/6/2024 προσαγωγές τεσσάρων μελών της Κοινότητας εντός της γειτονιάς και σε παρακείμενο δρόμο.
  • 20/6/2024 ομάδα τριών οχημάτων Ο.Π.Κ.Ε. περνούν μέσα από τη γειτονιά, συλλαμβάνουν βίαια δύο διερχόμενα μέλη της Κοινότητας κι επιτίθενται στο σύνολο της γειτονιάς με πολλαπλές ρίψεις κρότου λάμψης, δακρυγόνων και ξυλοδαρμούς. Άμεσα ακολουθούν 3-4 διμοιρίες ΔΡΑΣΗ κλιμακώνοντας την επίθεση.
  • 21/6/2024 στις 5:30μ.μ., σε συνέχεια της απόπειρας τρομοκράτησης και καταστολής απέναντι στην Κοινότητα των Κατειλημμένων Προσφυγικών, 15χρονος μέλος της με καταγωγή από τη Βενεζουέλα και μαθητής του Μουσικού Σχολείου Αθηνών, ενώ πήγαινε με το ποδήλατό του σε περίπτερο στην οδό Δημητσάνας που βρίσκεται δίπλα ακριβώς από τη γειτονιά των Προσφυγικών για να ψωνίσει, ομάδα ΔΡΑΣΗ τον συνέλαβε βίαια και τον οδήγησε στα κρατητήρια της Γ.Α.Δ.Α., χτυπώντας τον και απειλώντας τον με τις εκφράσεις “μουνόπανο”, “πουτάνας γιε”, “θα σε γαμήσουμε”, «θα περάσουμε καλά απόψε». Εκεί, με εκ νέου χυδαίες σεξιστικές απειλές και κυρίως με την απειλή βιασμού, προσπάθησαν να του αποσπάσουν ομολογία, ότι δήθεν συμμετείχε σε συμβάντα που εκτυλίχθηκαν την προηγούμενη μέρα στη γειτονιά των Προσφυγικών.

Ο 15χρονος, τρομοκρατημένος και σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση, ζητούσε επίμονα κι επανειλημμένα δικηγόρο και να τον αφήσουν να απαντήσει στις επαναλαμβανόμενες κλήσεις (πάνω από 10) της μητέρας του. Οι βασανιστές της αστυνομίας μέσα στη Γ.Α.Δ.Α. συνέχισαν το όργιο των χυδαίων σεξιστικών απειλών τους και του επαναλάμβαναν διαρκώς, ότι έχει ομολογήσει κατά την προσαγωγή, με σκοπό όχι μόνο την περαιτέρω τρομοκράτησή του, αλλά κι εφαρμόζοντας όλες τις συνήθεις σαδιστικές τους πρακτικές με σκοπό να σπάσουν και να διαλύσουν το ηθικό του. Επίσης, τον εξανάγκασαν τρεις φορές σε σωματικό έλεγχο και τη μία από αυτές με πλήρη γύμνωση. Όλα τα παραπάνω συνιστούν βασανιστήρια και μάλιστα σε ανήλικο.

Η Κοινότητα των Κατειλημμένων Προσφυγικών ανακοίνωσε άμεσα τα γεγονότα, ακολούθησαν δημοσιεύματα στον τύπο μετά από ρεπορτάζ δημοσιογράφων και μια σειρά από καταγγελίες από συλλόγους γονέων, καθηγητών και διαφόρων σωματείων, καθώς και ψήφισμα του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων του Δήμου Αθηναίων. Η Κρατική Ασφάλεια, θορυβημένη από την έκταση των καταγγελιών και υπό την πίεση της κοινής γνώμης, κάλεσε ύστερα από έναν μήνα τον ανήλικο για κατάθεση.

Κατά την παρουσία του στο κτίριο της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων, διεκδικήθηκε η παρουσία της μητέρας του μέσα στην αίθουσα, αίτημα που τελικώς πραγματοποιήθηκε. Η υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων έδειξε τις φωτογραφίες των έξι ανδρών της διμοιρίας που συνέλαβε και κακοποίησε σωματικά και ψυχολογικά τον ανήλικο και μία επιπλέον φωτογραφία, ενός άγνωστου στον ανήλικο άνδρα, ο οποίος έφερε εμφανισιακά ομοιότητα με τον διμοιρίτη, ο οποίος ήταν και ο κύριος εκ των βασανιστών. Ο 15χρονος ήταν ξεκάθαρος όσον αφορά την αναγνώριση των έξι ανδρών και την μη εμπλοκή του έβδομου, παρ’ όλες τις επαναλαμβανόμενες παραπλανητικές ερωτήσεις.

Στη συνέχεια, αφηγήθηκε όλα τα γεγονότα με τη χρονική ακολουθία που συνέβησαν. Η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων που ανέλαβε την Ε.Δ.Ε. εστίασε στις ενέργειες της ομάδας ΔΡΑΣΗ, η οποία έδρασε ανενόχλητη και ανέλαβε η ίδια όχι μόνο τη σύλληψη, αλλά και την προανάκριση του 15χρονου. Η Υπηρεσία θέλησε να κλείσει την καταγγελία του 15χρονου μέχρι και το σημείο που αποχώρησε από το ανακριτικό γραφείο η ομάδα ΔΡΑΣΗ. Ο 15χρονος με ψυχραιμία εστίασε στην ευθύνη της Κρατικής Ασφάλειας, καθώς επέτρεψε η προανάκριση να πραγματοποιηθεί παρανόμως από την ομάδα ΔΡΑΣΗ, όπως επίσης και για τη μετέπειτα μεταχείριση του με απειλές για απέλαση από υψηλόβαθμα στελέχη της Κρατικής Ασφάλειας και φυσικά για τους επαναλαμβανόμενους σωματικούς ελέγχους που υπέστη.

Ο υπεύθυνος των Εσωτερικών Υποθέσεων εξαίρεσε ευθέως άπασα την ευθύνη της Κρατικής Ασφάλειας και παρέμεινε στις ενέργειες της ομάδας ΔΡΑΣΗ. Διάβασε στον ανήλικο την καταγγελία και όταν ο ίδιος είπε ότι δεν συμφωνεί με τα γραφόμενα, ότι δηλαδή μόνο η ομάδα ΔΡΑΣΗ έδρασε με τρόπο που συνιστά προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας, ρατσιστική βία, και διαρκή τρομοκρατία, αλλά ότι και η Κρατική Ασφάλεια φέρει ευθύνη, του ειπώθηκε πως μιας και δεν συμφωνεί ο ανήλικος, θα ξαναδιατυπωθεί η συγκεκριμένη παράγραφος. Όταν «διορθώθηκε» η διατύπωση, ο 15χρονος διαπίστωσε ότι δεν είχε αλλάξει τίποτα. Ο ίδιος επέμενε για τη θέση του, χωρίς όμως να εισακουστεί και η υπόθεση έκλεισε με τον τρόπο που όρισε η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων.

Η συγκεκριμένη Ε.Δ.Ε. γνωρίζουμε καλά πως δεν αποτελεί «έξαρση αισθήματος δικαίου», αλλά μία πάγια τακτική του κράτους όταν οι εγκληματικές πρακτικές των κατασταλτικών μηχανισμών του παίρνουν δημοσιότητα.

Προ ολίγων ημερών, κλήθηκαν τηλεφωνικά προκειμένου να δώσουν κατάθεση σχετικά με φθορές σε οχήματα της αστυνομίας, τα δύο μέλη της Κοινότητας τα οποία και συνελήφθησαν βίαια στις 20/6 μέσα σε δρόμο της γειτονιάς των Κατειλημμένων Προσφυγικών και ακολούθησε το προαναφερθέν όργιο καταστολής. Η κλήση είχε “νουθετικό” χαρακτήρα και η Κρατική Ασφάλεια φρόντισε να υπενθυμίσει πως η γειτονιά των Προσφυγικών είναι συνολικά στοχοποιημένη και 70 άτομα έχουν μπει στο κάδρο των διώξεων επειδή βρέθηκαν να υπερασπίζονται για ακόμη μια φορά τη γειτονιά και τις ζωές τους.

Η τελευταία, ήταν η πιο πρόσφατη μιας σειράς κατασταλτικών επιχειρήσεων που το κράτος έχει πραγματοποιήσει στη γειτονιά των Προσφυγικών. Η προηγούμενη ως μεγάλης έκτασης επιχείρηση ήταν στις 22/11/2022, όταν όλων των ειδών οι κατασταλτικές ομάδες μπήκαν ξημερώματα σε κτίριο και απήγαγαν μέλος της Κοινότητας, το οποίο κατηγόρησαν για εμπρησμό στις εγκαταστάσεις του REAL GROUP. Στη συνέχεια, επέδραμαν μέσα σε διπλανά κτίρια και σπάζοντας πόρτες κτιρίων και σπιτιών με τη συνοδεία ελικοπτέρων και drone προχώρησαν σε 79 συλλήψεις κατοίκων και αλληλέγγυων. Ο 15χρονος ανήλικος -13 χρονών τότε- ήταν μαζί με τη μητέρα και τον 11χρονο αδελφό του ανάμεσα στις συλληφθείσσες/εντες.

Σημειωτέον ότι ο κατηγορηθείς για εμπρησμό σύντροφος -με ένα σαθρό κατηγορητήριο- παρέμεινε για έναν ολόκληρο χρόνο στη φυλακή, ενώ στη συνέχεια αθωώθηκε στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο. Η συγκεκριμένη επίθεση σκοπό είχε να χαϊδέψει τα αυτιά των καναλαρχών, να εξευμενίσει τις ακόρεστες ορέξεις του κεφαλαίου και του κράτους, που θέλοντας να βάλουν χέρι στα Προσφυγικά, προσπαθούν με κάθε τρόπο να δημιουργήσουν κλίμα περί «τρομοκρατών» απέναντι σε μια Κοινότητα αυτοοργανωμένη, η οποία καθημερινά χτίζει την αντίσταση ενάντια στη βαρβαρότητα που μας κατακλύζει.

Οι 79 συλληφθείσες/συλληφθέντες, μέλη της κοινότητας των Κατειλημμένων Προσφυγικών και αλληλέγγυα άτομα που υπερασπίστηκαν τη γειτονιά και τους ανθρώπους της, περνάνε από δίκη στις 24/10/2024:

  • 9/10, 14.00: Συγκέντρωση στο Δημαρχείο Αθηνών
  • 19/10, 18.00: Εκδήλωση “Η συλλογική αυτοάμυνα είναι κοινωνικό καθήκον-Η μαχητική υπεράσπιση των Προσφυηικών 22/11/11”
  • 21/10, 11.00: Συγκέντρωση στη ΓΑΔΑ
  • 24/10, 09.30: Συγκέντρωση αλληλεγγύης στην Ευελπίδων για την δική των 79 συλληφθέντων-ισσων»
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πετρέλαιο θέρμανσης: Πότε ξεκινάει η διάθεσή του

Ικανοποίηση Μητσοτάκη για τη σύνοδο του Ντουμπρόβνικ με επίκεντρο την Ουκρανία

Ο Μασκ «ξαναχτυπά»: Δεν υπάρχουν εξωγήινοι, είναι μυστικά προγράμματα όπλων των ΗΠΑ

Κληρονομιές: Έρχονται έξι νέα μέτρα-Πρώτη παρέμβαση από το 1946

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα