ΑΘΗΝΑ
09:30
|
28.04.2024
Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο δεν κατάφερε να αποδείξει συγκάλυψη της βρετανικής κυβέρνησης και τα παράτησε.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο κήρυξε και επισήμως το τέλος της μακρόχρονης, αλλά χωρίς αντίκρισμα, έρευνάς του για ενδεχόμενα εγκλήματα πολέμου που έχει καταγγελθεί πως διέπραξαν στρατιώτες του Ηνωμένου Βασιλείου στο Ιράκ το διάστημα 2003-2008.

Η εισαγγελέας του ΔΠΠ Φατού Μπενσουντά δήλωσε ότι υπάρχει “εύλογη βάση στις καταγγελίες για διάπραξη εγκλημάτων όπως συστηματική απάνθρωπη/βάναυση μεταχείριση κρατουμένων, βασανιστήρια, βιασμοί και σκόπιμες δολοφονίες από τις βρετανικές ένοπλες δυνάμεις”. Ωστόσο, η εισαγγελέας του ΔΠΠ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι οι βρετανικές αρχές εμπόδισαν ως προς τη διερεύνηση αυτών των καταγγελιών ή ότι ήταν απρόθυμες να τις διερευνήσουν”.

Στην 184 σελίδων έκθεσή του, το γραφείο της Μπενσουντά παραθέτει τα πορίσματα της προκαταρκτικής του έρευνας και ανακοινώνει ότι η υπόθεση κλείνει και δεν θα κινηθεί μια εκ νέου ευρείας κλίμακας έρευνα.

Η έρευνα του ΔΠΠ πρωτοξεκίνησε τα πρώτα χρόνια μετά την εισβολή του 2003 στο Ιράκ. Εγκαταλείφθηκε το 2006 και άνοιξε εκ νέου το 2014. Το 2006 το Δικαστήριο είχε εκτιμήσει ότι ο αριθμός των καταγγελιών και των θυμάτων δεν αρκούσε για να ασκήσει διώξεις.

Όμως το Ευρωπαϊκό Κέντρο Συνταγματικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και οι Δικηγόροι υπέρ του Δημοσίου Συμφέροντος υπέβαλαν νέες πληροφορίες, έναν ογκώδη φάκελο 250 σελίδων με 85 υποθέσεις και 2.000 κατηγορίες για κακομεταχείριση, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει ένας ακόμα μεγαλύτερος αριθμός περιστατικών, σύμφωνα με το Δικαστήριο. Η βρετανική κυβέρνηση και τότε απέρριψε τις κατηγορίες περί συστηματικών κακοποιήσεων κρατουμένων: “τα στρατεύματα της Βρετανίας είναι από τα καλύτερα στον κόσμο και οφείλουν να επιχειρούν σύμφωνα με τα πλέον υψηλά πρότυπα, σε εναρμόνιση με το εθνικό και το διεθνές δίκαιο”, είχε δηλώσει ο τότε σύμβουλος για θέματα Δικαιοσύνης της βρετανικής κυβέρνησης Ντόμινικ Γκριβ, σε ανακοίνωσή του.

Η Μπενσουντά τόνισε: “Μετά από μια ενδελεχή έρευνα και παρά τις ανησυχίες μας το γραφείο της εισαγγελίας δεν μπόρεσε να τεκμηριώσει ότι οι εισαγγελικές και ερευνητικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου επιχείρησαν να συγκαλύψουν ή να αποκρύψουν ενδεχόμενα εγκλήματα που φέρονται να διαπράχθηκαν στο Ιράκ”. Ωστόσο, η εισαγγελέας του ΔΠΠ σημείωσε: “Παρατήρησα ότι παρά το γεγονός ότι επί μια δεκαετία διερευνώνται τυχόν εγκλήματα ουδείς Βρετανός στρατιώτης προσήχθη ενώπιον της δικαιοσύνης, ένα αποτέλεσμα που στερεί την απόδοση δικαιοσύνης από τα θύματα”.

Η αρχειοθέτηση της υπόθεσης και υποχώρηση του ΔΠΠ απογοήτευσε τις οργανώσεις υπέρ των πολιτικών ελευθεριών, όπως το Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW). Ο νομικός σύμβουλος της HRW, Κλάιβ Μπάλντουιν δήλωσε: “Η βρετανική κυβέρνηση ουδέποτε ενδιαφέρθηκε σοβαρά για την έρευνα ή τη δίωξη των εγκλημάτων που διαπράχτηκαν από τα βρετανικά στρατεύματα. Η απόφαση του ΔΠΠ να κλείσει την υπόθεση κατά του Ηνωμένου Βασιλείου απλά ενισχύει την αντίληψη ότι στη δικαιοσύνη υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά: μια προσέγγιση για τα ισχυρά κράτη και μια άλλη για τους πιο ανίσχυρους”.

Πηγή: Guardian  

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εκπνέει τη Μ. Δευτέρα η προθεσμία για την επιστολική ψήφο

Μαρούσι: Ένας νεκρός σε επεισόδιο με πυροβολισμούς

Πασχαλινό ωράριο: Ανοικτά τα μαγαζιά, σήμερα Κυριακή

Πασχαλινή γιορτή αλληλεγγύης από τους Γιατρούς του Κόσμου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα