ΑΘΗΝΑ
23:45
|
27.04.2024
Διαμαρτυρία με χιλιάδες λευκές κορδέλες στις πύλες κοιμητηρίου στο Κολόμπο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Προβλήματα και εντάσεις έχει προκαλέσει στον μουσουλμανικό πληθυσμό της Σρι Λάνκα η απόφαση των αρχών για υποχρεωτική καύση των θυμάτων του νέου κορονοϊού στη χώρα. Τουλάχιστον 15 μουσουλμάνοι θύματα της νόσου Covid-19, ανάμεσά τους κι ένα βρέφος, αποτεφρώθηκαν παρά τη θέληση των οικογενειών τους και κατά παράβαση της ισλαμικής παράδοσης.

Οι υγειονομικές αρχές στην κατά κύριο λόγο βουδιστική Σρι Λάνκα επιμένουν ότι όλα τα θύματα του νέου κορονοϊού πρέπει να αποτεφρώνονται ακόμα κι αν ήταν μουσουλμάνοι. Σύμφωνα με την παράδοσή τους οι μουσουλμάνοι θάβουν τους νεκρούς τους με το πρόσωπο στραμμένο προς την ιερή πόλη της Μέκκας.  

Η διαταγή για την υποχρεωτική αποτέφρωση όλων των νεκρών εκδόθηκε τον περασμένο Απρίλιο όταν βουδιστές μοναχοί με μεγάλη επιρροή προειδοποίησαν τις αρχές για τον κίνδυνο μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα, εξάπλωσης του ιού και δημιουργίας εστιών μόλυνσης από τις ταφές των νεκρών.

Την περασμένη εβδομάδα 19 οικογένειες μουσουλμάνων αρνήθηκαν να παραδώσουν τις σορούς των συγγενών τους σε αποτεφρωτήριο της πρωτεύουσας Κολόμπο με αποτέλεσμα να παρέμβει ο γενικός εισαγγελέας της χώρας. Μέχρι στιγμής 15 μουσουλμάνοι θύματα της Covid-19 έχουν αποτεφρωθεί. Ανάμεσά τους ένα βρέφος, μόλις 20 ημερών, του οποίου οι γονείς παρακάλεσαν τις αρχές να τους δώσει την άδεια να το θάψουν σύμφωνα με την παράδοσή τους.

 Το Σαββατοκύριακο οι πύλες κοιμητηρίου-αποτεφρωτηρίου στο Κολόμπο γέμισαν με λευκές κορδέλες σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την καύση των νεκρών. Οι αρχές αφαίρεσαν τις κορδέλες την επόμενη ημέρα. “Άλλη μια ξεκάθαρη ενέργεια καταπίεσης από το κράτος”, σχολίασε ένας χρήστης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το νησιωτικό κράτος καταγράφει έξαρση κρουσμάτων του νέου κορονοϊού από τον περασμένο Οκτώβριο. Οι μολύνσεις έχουν δεκαπλασιαστεί. Μέχρι στιγμής η Σρι Λάνκα καταγράφει 32.790 κρούσματα νέου κορονοϊού και 152 νεκρούς από επιπλοκές που συνδέονται με τη νόσο Covid-19.

Τον περασμένο μήνα ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας κάλεσε τις αρχές του Κολόμπο να επιστρέψει στους μουσουλμάνους να θάβουν τους νεκρούς τους σύμφωνα με τις “θρησκευτικές τους παραδόσεις και υποχρεώσεις”. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τάσσεται υπέρ της ταφής των νεκρών του νέου κορονοϊού εφόσο λαμβάνονται όλα τα προστατευτικά μέτρα.

 Πηγή: France24

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία και Κλιματική Αλλαγή

Πασχαλινή έκθεση στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

Ξεκινούν προγράμματα προληπτικού ελέγχου για 3 μορφές καρκίνου και καρδιαγγειακά νοσήματα

ΠΟΥ: Πίνουν και καπνίζουν περισσότερα παιδιά και έφηβοι στην Ευρώπη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα