Μετά την Βρετανία, οι αρμόδιες αρχές της Αργεντινής και του Ελ Σαλβαδόρ έδωσαν άδεια για την “κατεπείγουσα” χρήση του εμβολίου της AstraZeneca που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Η άδεια “κατεπείγουσας” χρήσης έχει διάρκεια ενός έτους, διευκρίνισε ο εθνικός οργανισμός φαρμάκων της Αργεντινής, καθώς “το προϊόν παρουσιάζει αποδεκτή ισορροπία οφέλους-κινδύνου, κάτι που επιτρέπει την εγγραφή του στον κατάλογο των εμβολίων η χρήση των οποίων επιτρέπεται εκτάκτως”.
Σημειώνεται ότι η Αργεντινή και το Μεξικό έχουν ήδη συνάψει συμφωνίες για την παραγωγή δόσεων του εμβολίου που θα διανεμηθούν στη Λατινική Αμερική.
Πρόκειται για το τρίτο εμβόλιο που εγκρίνεται στην Αργεντινή, έπειτα από το ρωσικό Sputnik-V και εκείνο των Pfizer/BioNTech, αν και οι διαπραγματεύσεις για την αγορά δόσεων του τελευταίου βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη.
Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη στην Αργεντινή ξεκίνησε η μαζική εκστρατεία εμβολιασμού του πληθυσμού με το Sputnik V.
Η Αργεντινή ήταν η πρώτη χώρα της Λατινικής Αμερικής που καταχώρησε επίσημα το Sputnik V βάσει “εξουσιοδότησης έκτακτης ανάγκης”.
Την ίδια μέρα (Τετάρτη 30/12/20), το Ελ Σαλβαδόρ έγινε η τρίτη χώρα στον κόσμο που ενέκρινε την χρήση του εμβολίου της AstraZeneca έπειτα από το πράσινο φως του αρμόδιου εθνικού φορέα της.
Σε ανακοίνωση Τύπου, ο εθνικός οργανισμός φαρμάκων του Ελ Σαλβαδόρ εξήγησε ότι η έγκριση της χρήσης του εμβολίου, βασίστηκε στα δεδομένα που του υπέβαλε η εταιρεία, στο ότι η αξιοποίηση του προϊόντος εγκρίθηκε από άλλες χώρες, καθώς και στην κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στη χώρα εξαιτίας της πανδημίας.
Μερικές ώρες νωρίτερα, ο βρετανικός οργανισμός φαρμάκων (MHRA) έδινε πράσινο φως για τη χρήση του εμβολίου AstraZeneca/Οξφόρδης στο πλαίσιο της επιτάχυνσης της εκστρατείας ανοσοποίησης του πληθυσμού.
Η Βρετανία έχει παραγγείλει 100 εκατομμύρια δόσεις από την AstraZeneca ώστε να να εμβολιαστούν 50 εκατομμύρια πολίτες.
Σημειώνεται ότι το εμβόλια των AstraZeneca/Οξφόρδης αναμένεται και στις τρεις χώρες με ανυπομονησία καθώς είναι πολύ λιγότερο δαπανηρό από εκείνο της Pfizer και μπορεί να αποθηκεύεται σε συμβατικά ψυγεία, χωρίς να χρειάζεται να ψύχεται σε θερμοκρασία –70° Κελσίου.
Την ίδια στιγμή, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) φαίνεται ότι δεν είναι ακόμα έτοιμος να εγκρίνει το εμβόλιο της Οξφόρδης.