Το ζήτημα της μη υλοποίησης μνημείου αφιερωμένου στους 13 φοιτητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης που έχασαν τη ζωή τους στο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών επανέρχεται στο προσκήνιο, καθώς παρά την συμπλήρωση τριών χρόνων δεν έχει υπάρξει ακόμα καμία εξέλιξη.
Το ζήτημα επανήλθε στην επικαιρότητα, μέσω κοινοβουλευτικής παρέμβασης προς την υπουργό Παιδείας του ανεξάρτητου βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης Μιχάλη Χουρδάκη, ο οποίος τονίζει πως η μνήμη των φοιτητών «δεν μπορεί να παραμένει σε καθεστώς διοικητικής αναμονής», καλώντας τα αρμόδια όργανα να προχωρήσουν άμεσα στην υλοποίηση μιας απόφασης που έχει ήδη ληφθεί ομόφωνα από το 2023.
Τότε, το Πρυτανικό Συμβούλιο του ΑΠΘ είχε εγκρίνει ομόφωνα την ανέγερση μνημείου εντός της πανεπιστημιούπολης, ως ελάχιστο φόρο τιμής στα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας που συγκαταλέγονται στα 57 θύματα της τραγωδίας και μάλιστα ο διεθνώς αναγνωρισμένος γλύπτης και ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ Κωνσταντίνος Βαρώτσος είχε εκδηλώσει την πρόθεση να δημιουργήσει το έργο χωρίς αμοιβή. Παρ’ όλα αυτά, τρία χρόνια μετά το δυστύχημα, το έργο δεν έχει προχωρήσει σε στάδιο υλοποίησης.
Στην ερώτησή του, ο βουλευτής ζητά συγκεκριμένη ενημέρωση για το πού «σκοντάφτει» η διαδικασία: αν υπάρχουν διοικητικά εμπόδια, τεχνικές δυσκολίες ή άλλου είδους εκκρεμότητες που καθυστερούν την έναρξη των εργασιών και θέτει θέμα κατάθεσης σαφούς και δεσμευτικού χρονοδιαγράμματος, τόσο για την εκκίνηση όσο και για την ολοκλήρωση του μνημείου.
