ΑΘΗΝΑ
13:38
|
28.04.2024
Το νομοσχέδιο που υποστηρίχτηκε από Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικανούς γερουσιαστές προβλέπει κυρώσεις κατά της Ρωσίας και Ρώσων αξιωματούχων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με κυρώσεις κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας αλλά και αξιωματούχων της απαντούν οι ΗΠΑ στην υπόθεση του Αλεξέι Ναβάλνι, μέσω νομοσχεδίου που κατατέθηκε από Αμερικανούς γερουσιαστές στο Κογκρέσο, την Τετάρτη (3/2).

Το νομοσχέδιο που υποστηρίχθηκε από τους Δημοκρατικούς, Μπεν Κάρντεν, Κρις Κουνς, Κρις Φαν Χόλντεν και Ντικ Ντέρμπιν, καθώς και από τους Ρεπουμπλικάνους Μιτ Ρόμνεϊ και Μάρκο Ρούμπιο, καλέι την κυβέρνηση να καθορίσει εάν η Ρωσία παραβίασε τους διεθνείς κανόνες σχετικά με τη χρήση βιολογικών όπλων και προβλέπει περιοριστικά μέτρα κατά Ρώσων αξιωματούχων.

Εκτός από τις ΗΠΑ, κατά της καταδίκης του Αλεξέι Ναβάλνι σε φυλάκιση 3,5 έχει ταχθεί και η ΕΕ, ενώ έκκληση στη Μόσχα να τον απελευθερώσουν έχουν κάνει και κατά μόνας οι Ευρωπαίοι ηγέτες όπως η Άνγκελα Μέρκελ και ο Εμανουέλ Μακρόν.

Η Μόσχα απαντώντας στο τσουνάμι των δυτικών βολών, διεμήνυσε να μην ανακατεύονται “στις εσωτερικές υποθέσεις ενός κυρίαρχου κράτους” τονίζοντας ότι η Ρωσία δεν δέχεται μαθήματα από τις Βρυξέλλες για το ζήτημα αυτό.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δε, υπενθύμισε χθες ότι η Δύση αρκείται σε προσχήματα προκειμένου να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία και στηλίτευσε την πρόθεση του Ζοζέπ Μπορέλ να συναντηθεί με τον Aλεξέι Ναβάλνι στη Μόσχα κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του εκεί από τις 4-6 Φεβρουαρίου.

“Το ερώτημα αφορά τον Μπόρελ και σε αυτόν που οργανώνει την επίσκεψή του. Αφήστε τους να απευθυνθούν στις σχετικές υπηρεσίες μόνοι τους και να διαπραγματευτούν. Αν αυτές είναι οι προθέσεις και οι επιθυμίες τους, ας τις εφαρμόσουν με κάποιον τρόπο” απάντησε η Μαρία Ζαχάροβα.

Η Ζαχάροβα υπενθύμισε επίσης, ότι η επίσκεψη του επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ ήταν προγραμματισμένη.

“Θα συζητηθεί όλο το φάσμα των σχέσεων μεταξύ της Ρωσίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς υπάρχουν πολλές ευκαιρίες συνεργασίας αλλά και προβλήματα. Αλλά αυτή η επίσκεψη είναι προγραμματισμένη. Νομίζω ότι επίσης θα τεθεί το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων” πρόσθεσε.

Νωρίτερα, την Τρίτη, σχολιάζοντας την επιβολή πιθανών δυτικών κυρώσεων στη Ρωσία μετά την καταδικαστική απόφαση του μπλόγκερ, η Ζαχάροβα ξεκαθάρισε ότι τα δυτικά έθνη δεν χρειάζονται βάσιμες αποδείξεις για να επιβάλουν κυρώσεις κατά της Ρωσίας, καθώς ” ένα πρόσχημα μπορεί εύκολα να εφευρεθεί”.

Υπενθυμίζεται επίσης, ότι η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) της Ρωσίας έχει καταγράψει σε βίντεο στις αρχές της δεκαετίας του 2010, το δεξί χέρι του Αλεξέι Ναβάλνι να ζητά μετρητά και πληροφορίες από έναν φερόμενο Βρετανό κατάσκοπο, υποδηλώνοντας ότι η δουλειά του ακτιβιστή κατά της διαφθοράς μπορεί να ωφελήσει επιχειρηματικά συμφέροντα, γεγονός που στηρίζει τον ισχυρισμό της ρωσικής κυβέρνησης ότι αξίζει και στους δύο να θεωρηθούν ξένοι πράκτορες.

Πηγή: Tass

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Γάζα: Νέες συνομιλίες στο Ριάντ αυτή την εβδομάδα

Λευκορωσία: 7 παραβιάσεις του εναέριου χώρου της από την Ουκρανία μέχρι στιγμής φέτος

Εάν οι ΗΠΑ κατασχέσουν τα παγωμένα αποθέματα της Ρωσίας, η Μόσχα μπορεί να απαντήσει ανάλογα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα