ΑΘΗΝΑ
15:21
|
28.09.2024
Με «ναι» από 166 βουλευτές της ΝΔ και της Ελληνικής Λύσης ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με «ναι» από 166 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και της Ελληνικής Λύσης ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Το νομοσχέδιο – που πυροδότησε τριήμερη «σύγκρουση» κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στην Ολομέλεια- προβλέπει μεταξύ άλλων βάση εισαγωγής στα ΑΕΙ, ανώτατο όριο φοίτησης και αστυνομική φύλαξη των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

Επί της αρχής ψήφισαν κατά ο ΣΥΡΙΖΑ, το Κίνημα Αλλαγής, το ΚΚΕ και το Μέρα 25. Συνολικά ψήφισαν 298 βουλευτές και όπως αναφέρθηκε υπερψήφισαν οι 166 και οι 132 καταψήφισαν.

Είχε προηγηθεί σφοδρή αντιπαράθεση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα να διασταυρώνουν τα «ξίφη» τους για θέματα Παιδείας αλλά και γενικότερα για την πανδημία. Κριτική στην κυβέρνηση άσκησαν επίσης η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας και ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης.

Ολοκληρώθηκε το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα

Λίγο πριν τις 10 ολοκληρώθηκε το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα ενάντια στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας.

Νωρίτερα, φοιτητικοί σύλλογοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση στα Προπύλαια και κατευθύνθηκαν με πορεία μέχρι τη Βουλή.

Φοιτητικοί σύλλογοι, μαθητές, εκπαιδευτικές ομοσπονδίες, σύλλογοι, ενώσεις, εργατικά σωματεία, φορείς κι οργανώσεις της αριστεράς με κεντρικό σύνθημα «Έξω η ασφάλεια από τις σχολές» διαμαρτυρήθηκαν για το νομοσχέδιο που ψηφίζεται απόψε, αντιδρώντας μεταξύ άλλων στις αλλαγές που φέρει το νομοσχέδιο στον τρόπο πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, στην ίδρυση ειδικής αστυνομικής ομάδας εντός των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων καθώς και στο όριο φοίτησης στα ΑΕΙ.

Υπενθυμίζεται πως κατά τη διάρκεια του χθεσινού συλλαλητηρίου η αστυνομία προχώρησε σε κρεσέντο καταστολής, πραγματοποιώντας 52 προσαγωγές με τις 24 από αυτές να μετατρέπονται σε συλλήψεις. 

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ενοποίηση των ενεργειακών συστημάτων Ρωσίας, Ιράν και Αζερμπαϊτζάν

Πιθανές προκλήσεις του ΝΑΤΟ στη Βαλτική: Μια ανάλυση των επερχόμενων ασκήσεων

Επίσημα νεκρός ο ηγέτης της Χεζμπολάχ-Ποιος ήταν ο Χασάν Νασράλα (upd)

Δηλώσεις Αλί Χαμενεΐ σχετικά με τις πρόσφατες ισραηλινές επιθέσεις στον Λίβανο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα