ΑΘΗΝΑ
20:26
|
22.11.2024
Σαν βόμβα έσκασε στο πολιτικό σκηνικό της Γερμανίας η κριτική του προέδρου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, διαδόχου της Μέρκελ, για τα συνεχή λοκντάουν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σαν βόμβα έσκασε στο πολιτικό σκηνικό της Γερμανίας η κριτική του προέδρου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, διαδόχου της Άνγκελα Μέρκελ και πρωθυπουργού του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, Άρμιν Λάσετ, στα μέτρα περιορισμού της οικονομικο-κοινωνικής ζωής της χώρας σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας: “Δεν μπορεί κανείς να εφευρίσκει διαρκώς νέους αριθμούς, ώστε να εμποδίζει τη ζωή.” Αυτό δήλωσε ούτε λίγο ούτε πολύ ο Λάσετ στο πλαίσιο μιας εκδήλωσης του οικονομικού συμβουλίου του κόμματός του στο κρατίδιο, το οποίο κυβερνά, τη Δευτέρα το απόγευμα.

Η κριτική του αφορά τον δείκτη επίπτωσης της ασθένειας, ο οποίος μετρά το πόσοι άνθρωποι κολλάνε τον ιό ανά 100.000 πληθυσμού σε επτά ημέρες. Με βάση αυτόν τον δείκτη θα κρίνεται αν θα χαλαρώνουν τα περιοριστικά μέτρα. Αυτό αποφασίστηκε την περασμένη Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου σε συνεδρίαση στο Βερολίνο, στην οποία συμμετείχαν η καγκελάριος, μέλη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και οι πρωθυπουργοί των κρατιδίων.

Ενώ μέχρι την Πέμπτη ο δείκτης επίπτωσης έπρεπε να είναι στο 50 και κάτω ώστε να ανοίξει το λιανικό εμπόριο, δηλαδή να σημειώνονται το πολύ 50 νέα κρούσματα ανά 100 χιλιάδες κατοίκους, με τη νέα απόφαση ο δείκτης αυτός έπεσε στο 35. Και ενώ ο Λάσετ ήταν παρών στη λήψη της απόφασης και μάλιστα, όπως επισημαίνεται, υπερασπίστηκε την αλλαγή στο τοπικό κοινοβούλιο του κρατιδίου του, τη Δευτέρα άλλαξε πλεύση και άσκησε κριτική. Μάλιστα κατηγόρησε όσους υποστηρίζουν το σκληρό λοκντάουν για λαϊκισμό και είπε χαρακτηριστικά πως “λαϊκισμός είναι να απαγορεύεις τα πάντα, να είσαι αυστηρός και να αντιμετωπίζεις τους πολίτες ως ανήλικα [δηλ. ανίκανα να διαχειριστούν την κατάσταση] παιδιά”. Σε άλλο σημείο επεσήμανε πως οι συνέπειες π.χ για τα παιδιά που στερούνται το σχολείο και την κοινωνική ζωή μπορεί να είναι ανυπολόγιστες και τέλος πάντων δεν μπορεί να μετριέται η ζωή μιας κοινωνίας αποκλειστικά και μόνο με κάποιον δείκτη επίπτωσης, ούτε μπορεί να είναι προοπτική ένα λοκντάουν μέχρι να εξαφανιστεί ο ιός.

Η τοποθέτησή του αυτή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, όπως ήταν αναμενόμενο. Οι Σοσιαλδημοκράτες, που συγκυβερνούν ομοσπονδιακά με τη Χριστιανοδημοκρατία, δια στόματος της αντιπροέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας, Κάτια Μαστ, άσκησαν με τη σειρά τους έντονη κριτική στον Λάσετ. “Φυσικά είναι σωστό να σταθμίζονται όλοι οι παράγοντες. Να συμφωνείς όμως με κάτι, να το ψηφίζεις και κατόπιν να το παίρνεις πίσω δείχνει αδυναμία χαρακτήρα”, έγραψε η Μαστ στο Twitter ενώ ο ειδικός για θέματα πολιτικής υγείας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Καρλ Λάουτερμπαχ, κατ εξοχήν εκπρόσωπος της σκληρής γραμμής για τον κορονοϊό, υπερασπίστηκε από το ίδιο μέσο τη νέα ρύθμιση, γράφοντας πως δεν είναι εφεύρεση ο νέος αριθμός, αλλά συνυπολογισμός του δείκτη μεταδοτικότητας μαζί με τη βρετανική μετάλλαξη. Ο Λάουτερμπαχ, να σημειώσουμε εδώ, λόγω των επανειλημμένων τοποθετήσεων του σε σχέση με σκληρά μέτρα περιορισμού της κοινωνικής ζωής δεν είναι ιδιαίτερα συμπαθής, κυρίως σε αυτά τα στρώματα του πληθυσμού που πλήττονται άμεσα από τα λοκντάουν, είτε πρόκειται για εργαζόμενους στις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές, είτε για τους ιδιοκτήτες τους, είτε για τον πρόεδρο της DFB, της γερμανικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου.

Κριτική όμως ενάντια στον Λάσετ ήρθε και από τους Πράσινους δια στόματος της αναπληρώτριας προέδρου τους, Ρικάρντα Λανγκ. “Ο ιός είναι που εμποδίζει το να κυλά η ζωή και όχι δήθεν κατασκευασμένοι αριθμοί. Το ότι ο Λάσετ δεν το καταλαβαίνει αυτό ή το παρουσιάζει συνειδητά αλλιώς είναι ανεύθυνο” δήλωσε η πράσινη πολιτικός. Υποστήριξη από την άλλη μεριά βρήκε ο Λάσετ από το κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών, με τους οποίους εξάλλου συγκυβερνά στο Ντίσελντορφ. Έτσι, ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων Κρίστιαν Λίντνερ δήλωσε στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων πως νιώθει δικαιωμένος. Τα λόγια πρέπει να γίνουν έργα, συνέχισε, και σε αυτό ο Λάσετ θα έχει την υποστήριξη των Φιλελευθέρων. Ο Λίντνερ επεσήμανε πως, κατά την οπτική του, οι αριθμοί καθιστούν δυσανάλογους τους περιορισμούς στα ατομικά δικαιώματα και τις βλάβες που προκαλούν σε πολλές πλευρές της ζωής τα λοκντάουν.

Ο Λάσετ δεν έκανε την τοποθέτησή του τυχαία. Ο κόσμος στη Γερμανία έχει κουραστεί. Η ανησυχία για τις οικονομικές, κοινωνικές και ψυχολογικές συνέπειες της πανδημίας και του λοκ ντάουν κορυφώνεται. Η χριστιανοδημοκρατία ζει μια δημοκοπική καθίζηση: 33,5% θα έπαιρνε αν γινόνταν εκλογές την περασμένη Κυριακή. Ο Λάσετ έτσι θέλει να εκφράσει εκείνα τα στρώματα που πιέζουν για μια πιο χαλαρή πολιτική σε σχέση με τον κορονοϊό. Δεν είναι τυχαίο ότι στα κοινωνικά δίκτυα δέχτηκε υποστήριξη από τα δεξιά του πολιτικού σκηνικού, και βέβαια από όσους τοποθετούνται ενάντια στα μέτρα, ενώ οι κύριοι υπερασπιστές του σκληρού λοκντάουν, ο Λάουτερμπαχ και ο επιδημιολόγος Ντόρστεν δέχτηκαν επίθεση από ακροδεξιούς στο διαδίκτυο, ακριβώς επειδή βρίσκονται στον αντίποδα των απόψεων του Λάσετ. Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι η εφημερίδα του αριστερού κόμματος Die Linke “Neues Deutschland” δημοσίευσε σχετικά, υπερασπιζόμενη τους δυο και κατακρίνοντας τον Λάσετ.

Ο Λάσετ όμως έχει και άλλη, εσωκομματική στόχευση. Αφ΄ ενός νίκησε στις εσωκομματικές εκλογές τον Φρίντριχ Μερτς, ο οποίος, ακραία φιλελεύθερος οικονομικά και συντηρητικός κοινωνικά, υποστήριζε μια πολλή πιο χαλαρή στάση στο θέμα της πανδημίας, χωρίς λοκντάουν. Τους υποστηρικτές του Μερτς έχει, λοιπόν, στο στόχαστρο, σύμφωνα με αναλυτές, ο Λάσετ και θέλει να τους συσπειρώσει γύρω του. Μπροστά του, αφ’ ετέρου, βρίσκεται η εκλογή του υποψηφίου καγκελαρίου της Ένωσης για τις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου. (Η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση-CDU, που εκπροσωπείται σε 15 κρατίδια, και η Χριστιανοκοινωνική Ένωση-CSU της Βαυαρίας κατεβαίνουν πάντα από κοινού στις ομοσπονδιακές εκλογές υπό το όνομα Union). Εκεί θα πρέπει να αντιμετωπίσει τον επικεφαλής του αδελφού βαυαρικού κόμματος, Μάρκους Ζέντερ.

Ο Ζέντερ, πρωθυπουργός της Βαυαρίας, είναι, μαζί με τη Μέρκελ, υποστηρικτής των σκληρών μέτρων περιορισμού. Βλέπει όμως τη δημοφιλία του να πέφτει στο πλούσιο κρατίδιο, το οποίο κυβερνά. Από το 71% πέρσι την άνοιξη έχει πέσει στο 48%. Ο Λάσετ φαίνεται πως πιάνει το νόημα και θέτει εαυτόν επικεφαλής και εκφραστή της άλλης γραμμής. Τέλος, και καθώς έγινε λόγος για δημοσκοπήσεις, δεν θέλει σε καμιά περίπτωση να χρεωθεί ήδη από την αρχή της θητείας του ως αρχηγός του κόμματός του την προαναφερθείσα καθίζηση στο 33,5% που παρουσιάζει τώρα η Ένωση. Επιλέγει, άρα, να διαφοροποιηθεί από την επικρατούσα γραμμή βλέποντας στο μέλλον και μιλώντας σε ακροατήρια που θέλουν το άμεσο άνοιγμα της οικονομίας, πάση θυσία.

Η Γερμανία δοκιμάζεται, όπως όλη η Ευρώπη, από την πανδημία και το λοκντάουν που είναι σε ισχύ θα διατηρηθεί μέχρι τις 7 Μαρτίου. Αυτό αφορά το λιανικό εμπόριο και τους περιορισμούς στις μετακινήσεις, ενώ για τα σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς αποφασίζουν τα κρατίδια ξεχωριστά. Ο κόσμος είναι κουρασμένος, υπάρχει αγωνία για την εξέλιξη της οικονομίας σε μια χώρα όπου η εργασία διαρκώς υποτιμάται και τα κοινωνικά προβλήματα με τις ανισότητες στην κατανομή του πλούτου ήταν ήδη πριν την πανδημία μεγάλα. Το σύστημα υγείας δοκιμάζεται λαβωμένο από δεκαετίες λιτότητας και ιδιωτικοποίησης. Την κρίσιμη κατάσταση επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν πολιτικά διάφορα πολιτικά στρατόπεδα, με την δεξιά εντός και πέραν της Χριστιανοδημοκρατίας να ηγείται στις αντιδράσεις κατά των μέτρων, την αριστερά να παραμένει στη δομική αμηχανία της και τις εκλογές του Σεπτεμβρίου να έρχονται για το πέρασμα στη μετά Μέρκελ εποχή.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μαζική διαδήλωση υπέρ των λαών Παλαιστίνης και Λιβάνου στην Υεμένη

Κρατικό πακέτο στήριξης της ιαπωνικής οικονομίας με 21,9 τρις. γιεν

Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι η Αμερική-Για την ταινία «Ο Μαθητευόμενος»

Καλεσμένος στη Μόσχα ο πρόεδρος της Σενεγάλης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα