ΑΘΗΝΑ
10:29
|
27.04.2024
Η Λατινική Αμερική στρέφεται στο εμβόλιο Sputnik V εν μέσω φόβων ότι θα μείνουν πίσω στην παγκόσμια κούρσα απόκτησης των εμβολίων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Αργεντινή παρέλαβε χθες Δευτέρα, φορτίο με 732.500 δόσεις του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Το φορτίο έφτασε στη χώρα με την πτήση AR1063 των αργεντίνικων αερογραμμών που είχε αναχωρήσει από τη Μόσχα το Σαββατοκύριακο και προσγειώθηκε στις 19.58 στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Μπουένος Άιρες, Εσέισα.

Μέχρι στιγμής στη χώρα έχουν φτάσει 2.470.540 δόσεις του ρωσικού εμβολίου κατά του κορονοϊού

Σε αυτά τα εμβόλια προστίθενται και φορτίο 580.000 δόσειων του εμβολίου Covishield, που αναπτύχθηκαν από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και το εργαστήριο της AstraZeneca, το οποίο παρήχθη στο Serum Institute στην Ινδία και έφτασε στη χώρα στις 17 Φεβρουαρίου.

Επιπλέον, υπάρχει ήδη ένα απόθεμα 1 εκατομμυρίου δόσεων του εμβολίου της κινεζικής φαρμακευτικής Sinopharm, το οποίο έφτασε σε δύο αποστολές.

Οι κυβερνήσεις σε ολόκληρη την Λατινική Αμερική έχουν στραφεί στο εμβόλιο Sputnik V της Ρωσίας εν μέσω φόβων ότι θα μείνουν πίσω στην παγκόσμια κούρσα απόκτησης των εμβολίων. Καθώς πολλές ισχυρότερες ανεπτυγμένες χώρες έχουν υπογράψει συμφωνίες προμήθειας εμβολίων με μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες όπως η Pfizer Inc και η AstraZeneca PLC, οι χώρες της Λατινικής Αμερικής αντιμετώπισαν αντιμετώπισαν προκλήσεις στη διαπραγμάτευσή τους με τις πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες και δυσκολίες να εξασφαλίσουν τον επαρκή εφοδιασμό τους με εμβόλια.

Στις συζητήσεις με τη ρωσική πλευρά, οι χώρες της Λατινικής Αμερικής που στράφηκαν στο Sputnik V (όπως η Βολιβία) ανέφεραν στο Reuters ότι δεν αντιμετώπισαν κανένα πρόβλημα, καθώς υπήρχε προθυμία από τη Ρωσική πλευρά για συμβόλαια με λιγότερο απεχθείς όρους αλλά και προσφορές σε πολύ χαμηλότερες τιμές.

“Ήταν ένα πραγματικά μαραθώνιο έργο”, δήλωσε στο Reuters ο υπουργός Εμπορίου της Βολιβίας Μπένχαμιν Μπλάνκο, σχετικά με την αναζήτηση συμβάσεων για την προμήθεια εμβολίων, αλλά η πολιτική βούληση της Ρωσίας το κατέστησε δυνατό. “Οι δυτικοί κατασκευαστές εμβολίων μας είπαν ότι στις αναπτυσσόμενες χώρες θα έπρεπε να περιμένουμε μέχρι τον Ιούνιο” αποκάλυψε ο Μπλάνκο, χωρίς να κατονομάζει ποιές ακριβώς ήταν αυτές οι φαρμακοβιομηχανίες.

Η Ρωσία δήλωσε ότι αυξάνει τις συμφωνίες για την παραγωγή του εμβολίου κυρίως στο εξωτερικό. Την Παρασκευή, το RDIF δήλωσε ότι έχει συνάψει συμφωνία με μία εταιρεία παραγωγής του Sputnik V από την Αργεντινή για την παραγωγή του ρωσικού εμβολίου.

Το RDIF ανακοίνωσε επίσης συμφωνίες με τουλάχιστον έξι χώρες της Λατινικής Αμερικής για την παροχή περισσότερων από 60 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου.

Το RDIF δήλωσε επίσης, ότι έχει συμφωνήσει να παρέχει δόσεις σε περισσότερους από 500 εκατομμύρια ανθρώπους φέτος.

Πηγή: argentina.gob.ar/

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα