ΑΘΗΝΑ
07:43
|
27.04.2024
Τα εμβόλια και ο EMA πρέπει να είναι πέρα και έξω από πολιτικές σκοπιμότητες, τονίζει το Sputnik V.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δημόσια συγγνώμη από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων απαιτούν οι δημιουργοί του ρωσικού εμβολίου Sputnik V, μετά τα απαράδεκτα σχόλια της προέδρου του οργανισμού, η οποία ισχυρίστηκε ότι η ενδεχόμενη έκτακτη έγκριση του Sputnik V στην Αυστρία, ή σε άλλα κράτη-μέλη, ισοδυναμεί με “ρωσική ρουλέτα”.

“Απαιτούμε δημόσια συγγνώμη από την Κρίστα Βιρτούμερ-Χος του EMA για τα αρνητικά της σχόλια σχετικά με τα κράτη της Ε.Ε. που υποστηρίζουν άμεσα το Sputnik V. Τα σχόλιά της εγείρουν σοβαρά ερωτήματα σχετικά με πιθανή πολιτική παρέμβαση στην τρέχουσα διαδικασία επισκόπησης του EMA” τονίζεται σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε τη Δευτέρα (08/03) στον λογαριασμό του Sputnik V στο Twitter.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόεδρος του διευθυντικού συμβουλίου του ΕΜΑ, Βιρτούμερ-Χος, που είναι επίσης εκπρόσωπος του αυστριακού οργανισμού υγείας, ισχυρίστηκε στη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση της Αυστρίας (ORF) ότι υπάρχουν ανεπαρκή, προς το παρόν, δεδομένα σχετικά με το Sputnik V.

Στη συνέχεια, προχώρησε ακόμη παραπέρα, δηλώνοντας ότι για τον λόγο αυτό, αποτρέπει “εντόνως” τα κράτη-μέλη από την χορήγηση επείγουσας άδειας χρήσης του ρωσικού εμβολίου.

“Τέτοια σχόλια είναι ακατάλληλα και υπονομεύουν την αξιοπιστία του EMA¨στηλιτεύει το SputniK V, υπογραμμίζοντας ότι “ο ευρωπαϊκός φορέας δεν επέτρεψε τέτοιες δηλώσεις σχετικά με οποιοδήποτε άλλο εμβόλιο”.

“Τα εμβόλια και ο EMA πρέπει να είναι πέρα και έξω από πολιτικές σκοπιμότητες” συνεχίζει η ανακοίνωση, καταλήγοντας ότι οι Ευρωπαίοι “αξίζουν μια αμερόληπτη διαδικασία έγκρισης του εμβολίου από τον EMA” και ότι ο οργανισμός δεν έχει δικαίωμα να “υπονομεύσει” με τις δηλώσεις του “την εμπιστοσύνη” των ρυθμιστικών αρχών των 46 χωρών που έχουν ήδη εγκρίνει το ρωσικό εμβόλιο.

Σημειώνεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ξεκίνησε τη διαδικασία ανασκόπησης του φακέλου καταχώρισης του εμβολίου Sputnik V, με τη Ρωσία να δηλώνει ότι στην περίπτωση που λάβει έγκριση από τον ΕΜΑ, θα είναι σε θέση να προμηθεύσει την ΕΕ με εμβόλια για 50 εκατομμύρια Ευρωπαίους.

Δεκάδες χώρες, έχουν στραφεί προς το ρωσικό εμβόλιο καθώς η ΕΕ παλεύει με την έλλειψη δόσεων στο τερέν της. Τα σχόλια της προέδρου του ΕΜΑ έρχονται αμέσως μετά την στροφή αρκετών ευρωπαϊκών χωρών προς το ρωσικό εμβόλιο.

Η Ουγγαρία, η οποία άρχισε ήδη από  τον Φεβρουάριο τον εμβολιασμό του πληθυσμού με το Sputnik V, η Τσεχία και η Σλοβακία έχουν κάνει επίσης παραγγελίες στην Μόσχα.

Ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς συναντήθηκε την Παρασκευή στην Βιέννη με εκπρόσωπο του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων (RDIF) και, σύμφωνα με το πρακτορείο Ria Novosti, οι συνομιλίες τους ήταν εποικοδομητικές.

Σημειώνεται τέλος, ότι το Ιταλίο-Ρωσικό Εμπορικό Επιμελητήριο ανακοίνωσε ότι το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων έχει υπογράψει συμφωνία με μια φαρμακευτική εταιρεία που εδρεύει στην Ελβετία για την παραγωγή του Sputnik V στην Ιταλία.

Η συμφωνία προβλέπει τη δημιουργία της πρώτης μονάδας παραγωγής για το εμβόλιο Sputnik V στην Ευρώπη.

“Αυτή η συμφωνία είναι η πρώτη του είδους της με έναν Ευρωπαίο εταίρο”, δήλωσε ο Vincenzo Trani, επικεφαλής του Ιταλορωσικού Επιμελητηρίου. “Μπορεί να χαρακτηριστεί ένα ιστορικό γεγονός, το οποίο αποτελεί απόδειξη των καλών σχέσεων μεταξύ των χωρών μας και δείχνει ότι οι ιταλικές εταιρείες μπορούν να δουν πέρα ​​από τις πολιτικές διαφορές”, κατάληξε.

Πηγή: Tass

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μέρες Καριέρας αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι του προγράμματος Τουρισμός για Όλους 2024

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα