ΑΘΗΝΑ
23:56
|
27.04.2024
Εν αναμονή της γνωμοδότησης της ρυθμιστικής αρχής του Ηνωμένου Βασιλείου για τις θρομβώσεις.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ανακοίνωσε ότι αναστέλλει προσωρινά τις δοκιμές σε παιδιά και εφήβους του εμβολίου κατά της νόσου Covid-19 που ανέπτυξε μαζί με τη βρετανοσουηδική φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca, εν αναμονή της γνωμοδότησης της αρμόδιας βρετανικής ρυθμιστικής αρχής υγείας για τη σύνδεση του σκευάσματος με την εμφάνιση θρόμβων στο αίμα ενηλίκων.

“Παρότι δεν υπάρχει ανησυχία όσον αφορά την ασφάλεια της παιδιατρικής κλινικής δοκιμής”, στο πλαίσιο μικρής μελέτης στη Βρετανία, “αναμένουμε συμπληρωματικές πληροφορίες από τη Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (MHRA), για τα σπάνια κρούσματα θρόμβωσης που αναφέρθηκαν σε ενήλικες, πριν προχωρήσουμε σε νέους εμβολιασμούς στην κλινική δοκιμή”, επισημαίνεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση του πανεπιστημίου του Ηνωμένου Βασιλείου. “Οι γονείς και τα παιδιά θα πρέπει να συνεχίσουν να μεταβαίνουν στις προγραμματισμένες επισκέψεις και μπορούν να επικοινωνούν με τις εγκαταστάσεις όπου διεξάγεται η δοκιμή σε περίπτωση που έχουν απορίες και ερωτήσεις”, συμπληρώνει η ανακοίνωση του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Η ρυθμιστική αρχή MHRA ερευνά αναφορές για θρόμβους αίματος σε ασθενείς που έλαβαν το εμβόλιο AstraZeneca. Επτά περιπτώσεις με θανάτους καταγράφηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο από συνολικά 30 περιπτώσεις που εντοπίστηκαν, είχε ανακοινώσει το Σάββατο η ρυθμιστική αρχή, ενώ πάνω από 18 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου AstraZeneca χορηγήθηκαν στη Βρετανία. Η επικεφαλής της αρχής MHRA, δρ. Τζουν Ρέιν, δήλωσε έκτοτε ότι οι άνθρωποι πρέπει “να συνεχίσουν να εμβολιάζονται όταν καλούνται να το κάνουν”.

“Η διεξοδική και λεπτομερής εξέτασή μας βρίσκεται σε εξέλιξη σε σχέση με τις αναφορές πολύ σπάνιων και ειδικών τύπων θρόμβων αίματος με χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων μετά το εμβόλιο κατά της Covid-19 της AstraZeneca”, ανέφερε, διευκρινίζοντας ότι “δεν έχει ληφθεί ακόμη καμιά απόφαση ως προς μια ενδεχόμενη κανονιστική δράση”.

Τα οφέλη υπερτερούν των πιθανών κινδύνων

Ο αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Ροτζέριο Πίντο ντε Σα Γκασπάρ, δήλωσε σήμερα ότι το ισοζύγιο κινδύνου/οφέλους συνεχίζει να είναι “σε μεγάλο βαθμό” υπέρ της χρήσης του εμβολίου κατά της νόσου Covid-19 της AstraZeneca.

Νωρίτερα σήμερα, αξιωματούχος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) μίλησε σε ιταλική εφημερίδα για την ύπαρξη “σύνδεσης” μεταξύ του εμβολίου της AstraZeneca και των περιπτώσεων θρόμβωσης που παρατηρήθηκαν μετά τη χορήγησή του. Κατά την άποψή μου, μπορούμε σήμερα να πούμε ότι υπάρχει ξεκάθαρη σύνδεση με το εμβόλιο. Αλλά δεν γνωρίζουμε ακόμα τι προκαλεί αυτήν την αντίδραση”, δήλωσε ο Μάρκο Καβαλέρι, επικεφαλής για τον τομέα των εμβολίων στον EMA, στην εφημερίδα “Ιλ Μεσαντζέρο” (Il Messaggero).

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων απάντησε στη συνέχεια ότι η επιτροπή ασφαλείας του “δεν έχει ακόμη καταλήξει σε συμπέρασμα και ότι η εξέταση βρίσκεται σε εξέλιξη”. Απόφαση για το θέμα αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα ή αύριο Πέμπτη, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση του EMA.

Τον Μάρτιο περισσότερες από δέκα χώρες της Ευρώπης, ανάμεσά τους η Γερμανία, ανέστειλαν τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca υπό τον φόβο των περιστατικών εμφάνισης θρομβώσεων σε εμβολιασθέντες. Από τις 19 Μαρτίου τα περισσότερα κράτη της ΕΕ αποφάσισαν την επανέναρξη των εμβολιασμών με το σκεύασμα της AstraZeneca θέτοντας κάποιους ηλικιακούς περιορισμούς.

Πηγή: Με πληροφορίες από Euronews, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Καμπότζη: Είκοσι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε έκρηξη σε βάση πυρομαχικών

Οι σοσιαλιστές οπαδοί καλούν τον Ισπανό πρωθυπουργό να παραμείνει στη θέση του

Αρμενία: Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες για την οριοθέτηση των συνόρων με το Αζερμπαϊτζάν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα