ΑΘΗΝΑ
22:08
|
27.04.2024
Ελεύθερη η Κιμ Πότερ με εγγύηση 100.000 δολαρίων – Πώς αντέδρασε η οικογένεια του θύματος.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Για ανθρωποκτονία εξ αμελείας ( δευτέρου βαθμού) κατηγορείται και επισήμως η λευκή πρώην αστυνομικός που πυροβόλησε και σκότωσε τον 20χρονο Ντόντε Ράιτ σε προάστιο της Μινεάπολης στην πολιτεία της Μινεσότας. Η Κιμ Πότερ, 48 ετών, συνελήφθη χθες Τετάρτη και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερη με εγγύηση ύψους 100.000 δολαρίων.

Για την αστυνομία του Μπρούκλιν Σέντερ ο θάνατος του Ντόντε Ράιτ ήταν “ατύχημα” καθώς η πρώην αστυνομικός μπέρδεψε το υπηρεσιακό όπλο της με το τέιζερ. Ο δικηγόρος της οικογένειας Ράιτ, Μπεν Κραμπ, εξέφρασε την αντίθεσή του με την κατηγορία που απήγγειλαν οι εισαγγελικές αρχές της Μινεσότας σημειώνοντας πως ο πυροβολισμός έγινε “εκ προθέσεως, εσκεμμένα και ότι υπήρξε παράνομη άσκηση σωματικής βίας”.

Η πρώην αστυνομικός Κιμ Πότερ

Η Κιμ Πότερ και ο αρχηγός της αστυνομίας του Μπρούκλιν Σέντερ έχουν παραιτηθεί από το αστυνομικό σώμα. Η νέα τραγωδία με το θανάσιμο πυροβολισμό ενός ακόμη Αφροαμερικανού πολίτη είχε ως αποτέλεσμα να ξεσπάσουν επεισοδιακές διαδηλώσεις στη Μινεάπολη, αλλά και σε άλλες πόλεις των ΗΠΑ, όπως το Πόρτλαντ. Οι διαδηλωτές αψηφούν την απαγόρευση κυκλοφορίας που έχει επιβληθεί από τις τοπικές αρχές και συγκεντρώνονται κάθε βράδυ έξω από τα κεντρικά γραφεία του αστυνομικού τμήματος του Μπρούκλιν Σέντερ, μια περιοχή σε απόσταση 16 χιλιομέτρων από το σημείο, όπου πριν από έναν χρόνο ο πρώην αστυνομικός Ντέρεκ Σόβιν αφαίρεσε τη ζωή του Τζορτζ Φλόιντ. Η δίκη του πρώην αστυνομικού συνεχίζεται στη Μινεάπολη.

Βίντεο από κάμερα της αστυνομίας

Το Γραφείο Εγκληματικών Υποθέσεων της Μινεσότας, το οποίο επιβλέπει την έρευνα, συνέλαβε την Τετάρτη το πρωί την 48χρονη αστυνομικό Κιμ Πότερ. Στη συνέχεια η αστυνομικός μεταφέρθηκε στις φυλακές της Κομητείας Χενέπιν με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας. Αφέθηκε ελεύθερη με εγγύηση και αναμένεται να οδηγηθεί ενώπιον της δικαιοσύνης σήμερα Πέμπτη. Η κατηγορία που απαγγέλθηκε σε βάρος της λευκής αστυνομικού επισείει ποινή φυλάκισης έως και δέκα έτη και πρόστιμο ύψους 20.000 δολαρίων.  

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο δήμαρχος του Μπρούκλιν Σέντερ, Μάικ Έλιοτ, απηύθυνε έκκληση για ειρηνικές διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες στην πόλη. Ο δικηγόρος της οικογένειας του θύματος τόνισε ότι “καμία καταδίκη δεν πρόκειται να επαναφέρει στη ζωή τον αγαπημένο Ντόντε αυτής της οικογένειας”.  “Η Πότερ, με προϋπηρεσία 26 ετών στο σώμα, γνωρίζει πολύ καλά τη διαφορά ανάμεσα σε ένα υπηρεσιακό όπλο και ένα τέιζερ. Η Κιμ Πότερ εκτέλεσε τον Ντόντε για μια απλή παράβαση του κώδικα οδικής κυκλοφορίας και για ένα ένταλμα για πλημμέλημα”, πρόσθεσε ο δικηγόρος Μπεν Κραμπ.

Οι γονείς του νεκρού Ντόντε Ράιτ

Την Τρίτη συγγενείς των οικογενειών των νεκρών Τζορτζ Φλόιντ και Ντόντε Ράιτ συναντήθηκαν για να ζητήσουν να μπει ένα τέλος στους θανάτους άοπλων Αφροαμερικανών από την αστυνομία. “Ο κόσμος πληγώνεται βλέποντας τη σφαγή ενός ακόμη Αφροαμερικανού πολίτη στις ΗΠΑ”, δήλωσε ο αδελφός του Τζορτζ Φλόιντ.

Πηγή: BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Καμπότζη: Είκοσι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε έκρηξη σε βάση πυρομαχικών

Οι σοσιαλιστές οπαδοί καλούν τον Ισπανό πρωθυπουργό να παραμείνει στη θέση του

Το φοιτητικό κίνημα στις ΗΠΑ απειλεί τον συσχετισμό

Αρμενία: Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες για την οριοθέτηση των συνόρων με το Αζερμπαϊτζάν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα