ΑΘΗΝΑ
00:00
|
28.04.2024
“Μέσα σε μία ημέρα έχασα το αγέννητο παιδί μου και τη σύζυγό μου” – Εμβόλια στέλνει ο Μπάιντεν στον Μόντι.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τα αποθέματα οξυγόνου λιγοστεύουν, τα νοσοκομεία ασφυκτιούν, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό είναι εξουθενωμένο και η Ινδία θρηνεί πλέον περισσότερους από 200.000 νεκρούς από το δεύτερο και πλέον πολύνεκρο κύμα της πανδημίας. Την τελευταία εβδομάδα καθημερινά οι υγειονομικές αρχές ανακοινώνουν έως και 300.000 νέες μολύνσεις που χρήζουν νοσηλείας σε ένα σύστημα υγείας που δέχεται αφόρητες πιέσεις ενώ παράλληλα δημιουργούνται αυτοσχέδια κρεματόρια σε πάρκα, χωράφια και χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων για να αποτεφρωθούν τα θύματα του ιού.  

Η Ινδία κατέγραψε τις προηγούμενες 24 ώρες 3.293 θανάτους ασθενών με τη νόσο Covid-19. Η χώρα κατέγραψε ταυτόχρονα νέο παγκόσμιο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων του SARS-CoV-2, με 360.960 να επιβεβαιώνονται εργαστηριακά και το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί να ξεπερνά πλέον τα 18 εκατομμύρια. Η υγειονομική κρίση γίνεται ολοένα σοβαρότερη στο γιγαντιαίο κράτος της Ασίας, όπου έχουν επιβεβαιωθεί σχεδόν έξι εκατομμύρια μολύνσεις προτού καν συμπληρωθεί ένας μήνας τον Απρίλιο.

Ειδικοί εκτιμούν ότι ο πραγματικός απολογισμός των θυμάτων είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που δίνει η ηγεσία της χώρας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους τα κρούσματα στην Ινδία ενδέχεται να ξεπερνούν το μισό δισεκατομμύριο.

Στην πρωτεύουσα Νέο Δελχί, δεκάδες ασθενοφόρα ήταν για ώρες σταθμευμένα έξω από νοσοκομειακές μονάδες προκειμένου να μεταφέρουν τους νεκρούς στα αυτοσχέδια κρεματόρια για την αποτέφρωσή τους. Τα νοσοκομεία εντός και εκτός της πρωτεύουσας της Ινδίας απευθύνουν δραματική έκκληση για οξυγόνο. Παρά τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης του Ναρέντρα Μόντι για διανομή νέων ιατρικών προμηθειών, τα αποθέματα σε οξυγόνο παραμένουν ελάχιστα. “Περνάμε όλη την ημέρα μειώνοντας την παροχή του οξυγόνου στους αναπνευστήρες και σε άλλα ιατρικά μηχανήματα καθώς τα αποθέματά μας έχουν μειωθεί σε επικίνδυνα πλέον επίπεδα”, δήλωσε στην εφημερίδα “Τάιμς της Ινδίας” ο διευθυντής του νοσοκομείου “Άρτεμις” στο προάστιο Γκουργκαόν της πρωτεύουσας.

Στην κάμερα του BBC ένας Ινδός ξεσπά σε λυγμούς λέγοντας: “Έχασα μέσα σε μια μέρα το αγέννητο παιδί μου και τη σύζυγό μου. Αισθάνομαι σαν να μου έχουν ξεριζώσει την καρδιά”.  “Οι άνθρωποι απλά πεθαίνουν, πεθαίνουν και πεθαίνουν”, δήλωσε ο υπεύθυνος ενός κρεματορίου, Τζιτέντερ Σινγκ Σαντί.

Στο μεταξύ νέα φωτιά ξέσπασε σε νοσοκομείο στο Μουμπάι, την οικονομική πρωτεύουσα της Ινδίας,. Τέσσερις ασθενείς έχασαν τη ζωή τους και αρκετοί τραυματίστηκαν. Τα ατυχήματα σε νοσοκομειακές μονάδες ανησυχούν ιδιαίτερα τις αρχές. Την περασμένη εβδομάδα μια φωτιά σε νοσοκομείο αναφοράς Covid του Μουμπάι στοίχισε τη ζωή 22 ανθρώπων.

Η διεθνής κοινότητα σπεύδει να βοηθήσει την Ινδία που δοκιμάζεται. Προμήθειες σε οξυγόνο και αναπνευστήρες καταφθάνουν στην ασιατική  χώρα από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αυστραλία, τη Γερμανία, την Ιρλανδία και την Ταϊβάν. Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι και δεσμεύτηκε για την αποστολή εμβολίων από τις Ηνωμένες Πολιτείες.  Πολλά ομόσπονδα κράτη προειδοποιούν πως τα αποθέματα εμβολίων που διαθέτουν είναι ανεπαρκή για να καλύψουν τη ζήτηση και απευθύνουν έκκληση στην κυβέρνηση να δώσει την προτεραιότητα στις ομάδες υψηλού κινδύνου και στις περιοχές που υφίστανται τα βαρύτερα πλήγματα.

Με πληροφορίες από BBC, Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Καμπότζη: Είκοσι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε έκρηξη σε βάση πυρομαχικών

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα