ΑΘΗΝΑ
22:23
|
27.04.2024
Η δολοφονία του 25χρονου Αχμάντ Άρμπερι οδήγησε στο τέλος ενός νομοθετικού κατάλοιπου του αμερικανικού εμφυλίου και της δουλείας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Παρελθόν αποτελεί πλέον στην πολιτεία Τζόρτζια των Ηνωμένων Πολιτειών ο νόμος που δίνει τη δυνατότητα σε πολίτες να προχωρούν σε συλλήψεις εάν διαπιστώσουν την τέλεση κάποιου αδικήματος. Ένας νόμος που χρονολογείται από τον 19ο αιώνα και συνδέεται με τον αμερικανικό εμφύλιο πόλεμο καταργείται μετά τη δολοφονία του 25χρονου Αφροαμερικανού Αχμάντ Άρμπερι τον Φεβρουάριο του 2020. Ένοπλοι λευκοί σκότωσαν τον 25χρονο, όταν τον είδαν να τρέχει στους δρόμους της συνοικίας τους. Ο Άρμπερι είχε βγει για τζόκινγκ. Ο πατέρας και ο γιος, που κυνήγησαν και πυροβόλησαν τον Άρμπερι, δεν συνελήφθησαν και δεν τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες, παρά δύο μήνες μετά το περιστατικό και ύστερα από τη πάνδημη κατακραυγή σε όλες τις ΗΠΑ. Ένας γείτονας συμμετείχε στο κυνηγητό και απαθανάτισε με το κινητό την καταδίωξη του 25χρονου Αφροαμερικανού από τους Γκρεγκ και Τράβις ΜακΜάικλ.

Αρχικά η εισαγγελία της Τζόρτζιας υποστήριξε ότι ο πυροβολισμός ήταν δικαιολογημένος βάσει της νομοθεσίας που επιτρέπει τις συλλήψεις από πολίτες. Ωστόσο, η γενική κατακραυγή ανάγκασε τις πολιτειακές αρχές να προχωρήσουν σε τροποποιήσεις της νομοθεσίας του 1863 που επέτρεπε και δικαιολογούσε τη δίωξη, σύλληψη ακόμα και το λιντσάρισμα Αφροαμερικανών σκλάβων που είχαν δραπετεύσει από τις φυτείες. Χθες Δευτέρα ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης της Τζόρτζιας Μπράιν Κεμπ υπέγραψε το νομοσχέδιο που καταργεί αυτόν τον νόμο. Η Τζόρτζια έγινε η πρώτη πολιτεία των ΗΠΑ που προχώρησε στην κατάργηση αυτού του νομοθετικού κατάλοιπου της δουλείας.  

“Σήμερα αντικαθιστούμε αυτόν τον νόμο της εποχής του Εμφυλίου Πολέμου, με γλώσσα που ισορροπεί το ιερό δικαίωμα αυτοάμυνας προσώπου και ιδιοκτησίας με την κοινή μας ευθύνη να ξεριζώσουμε την αδικία και να θέσουμε το κράτος μας σε έναν καλύτερο δρόμο προς τα εμπρός”, δήλωσε ο Μπράιν Κεμπ. Δίπλα στον κυβερνήτη η μητέρα του νεκρού Άρμπερι εξέφρασε την ελπίδα αυτή η αλλαγή να σώσει ζωές.

Ο 65χρονος Γκρέγκορι ΜακΜάικλ, ο 35χρονος γιος του Τράβις και ο γείτονας Γουίλιαμ Μπράιαν θα οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης για μια σειρά κατηγοριών, συμπεριλαμβανομένης και της ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως. Και οι τρεις έχουν δηλώσει αθώοι. Η δίκη αναμένεται να ξεκινήσει τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Πριν από 11 μήνες δόθηκε στη δημοσιότητα αυτό το βίντεο από τη στιγμή της δολοφονίας του 25χρονου Άρμπερι.

Πηγή: BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Καμπότζη: Είκοσι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε έκρηξη σε βάση πυρομαχικών

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα