ΑΘΗΝΑ
17:15
|
27.04.2024
Εντείνει τις προσπάθειες της ειρηνευτικής-ισραηλινο-παλαιστινικής διαδικασίας και καλεί και τις δύο πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ρωσία είναι έτοιμη να εντείνει τις προσπάθειές της για την επίλυση των Ισραηλινο-Παλαιστινιακών συγκρούσεων, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Βερσίνιν, που συζήτησε το θέμα με τους πρεσβευτές της Παλαιστίνης και της Ιορδανίας. επιβεβαίωσε την προθυμία της Μόσχας να εντείνει τις προσπάθειες της ειρηνευτικής-ισραηλινο-παλαιστινικής διαδικασίας, δήλωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών την Τρίτη.

“Η ρωσική πλευρά επιβεβαίωσε την ετοιμότητά της για περαιτέρω εντατικοποίηση των προσπαθειών σε αυτόν τον τομέα” και σε συνεργασία με τους διαμεσολαβητές του Κουαρτέτου της Μέσης Ανατολής, ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι πρεσβευτές της Παλαιστίνης και της Ιορδανίας, Abdel Hafiz Nofal και Khaled Shawabkeh, εξέφρασαν τη συντονισμένη θέση των κρατών τους σχετικά με την πρόσφατη κλιμάκωση στην Ανατολική Ιερουσαλήμ τη Λωρίδα της Γάζας.

Οι ξένοι διπλωμάτες τόνισαν το απαράδεκτο των σχεδίων του Ισραήλ να εκδιώξουν τους Παλαιστινίους από τα σπίτια τους στη γειτονιά της Ανατολικής Ιερουσαλήμ του Σέιχ Τζαράχ, καταγγέλλοντας τις βίαιες ενέργειές του στο τζαμί Αλ Άκσα.

“Σε σχέση με την ταχέως επιδεινούμενη κατάσταση της ασφάλειας, εκφράστηκε μία κοινή θέση για την ανάγκη τερματισμού της βίας και την επανάληψη μιας βιώσιμης ισραηλινής-παλαιστινιακής διαπραγματευτικής διαδικασίας το συντομότερο δυνατό, με στόχο την εξεύρεση συμβιβαστικών λύσεων σε όλα τα θέματα”, ανέφερε το υπουργείο.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε κατόπιν αιτήματος των Παλαιστινίων και Ιορδανών διπλωμάτων.

Παράλληλα, η Ρωσία, δια στόματος της Μαρία Ζαχάροβα, εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία της για την κορύφωση των ισραηλινο-παλαιστινιακών συγκρούσεων και την επικίνδυνη εξέλιξη της κατάστασης στη Λωρίδα της Γάζας και την Ανατολική Ιερουσαλήμ και κάνει έκκληση και στις δύο πλευρές να αποφύγουν κινήσεις που προκαλούν περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης

“Η Μόσχα ανησυχεί βαθιά για την τόσο επικίνδυνη εξέλιξη των γεγονότων. Καταδικάζουμε έντονα τις επιθέσεις εναντίον αμάχων, ανεξάρτητα από την εθνικότητα και τη θρησκεία τους. Καλούμε τα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να μην λάβουν μέτρα που φέρνουν περαιτέρω κλιμάκωση των εντάσεων. Πιστεύουμε ότι είναι είναι σημαντικό να τηρηθούν οι όροι του status quo σε σχέση με τα ιερά μέρη στην Ιερουσαλήμ που κατοχυρώνονται στην ειρηνευτική συνθήκη Ιορδανίας-Ισραήλ, καθώς και τα γνωστά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με αυτήν την πόλη” δήλωσε η Ζαχάροβα.

Υπογράμμισε επίσης ότι η Ρωσία, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και μέλος του Κουαρτέτου της Μέσης Ανατολής, σε συνεργασία με περιφερειακά και διεθνή μέρη, θα επιδιώκει με συνέπεια μια ολοκληρωμένη και βιώσιμη διευθέτηση σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που προβλέπει τη δημιουργία δύο κρατών, της Παλαιστίνης και του Ισραήλ.

Η σύκρουση μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνιων μαχητών κορυφώθηκε μετά το ξέσπασμα των ταραχών στο τέμενος Al-Aqsa στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ στις αρχές Μαΐου. Οι συγκρούσεις μεταξύ των Παλαιστινίων και της ισραηλινής αστυνομίας πυροδοτήθηκαν από την ετυμηγορία ισραηλινού δικαστηρίου που αποφάσισε να εκδιώξει από τις κατοικίες τους, στη γειτονιά του Σέιχ Τζαράχ, αραβικές οικογένειες που ζουν εκεί πάνω από 50 χρόνια, αποδίδοντας τις κατοικίες σε Εβραίους εποίκους.

Πηγές: Tass, Sputnik

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Βελόπουλος: Προσβλητικές οι δηλώσεις Μητσοτάκη για καλές θέσεις εργασίας και υψηλές αμοιβές

Εάν οι ΗΠΑ κατασχέσουν τα παγωμένα αποθέματα της Ρωσίας, η Μόσχα μπορεί να απαντήσει ανάλογα

Σακελλαρίδης: «Το σημαντικό για τη Νέα Αριστερά, είναι να πετύχουμε το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό»

Οι σοσιαλιστές οπαδοί καλούν τον Ισπανό πρωθυπουργό να παραμείνει στη θέση του

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα