ΑΘΗΝΑ
13:32
|
26.04.2024
Η OXFAM κάνει έκκληση να αναβληθεί για φέτος η αποπληρωμή των δημόσιων χρεών των φτωχότερων χωρών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Επιπλέον μισό δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο κινδυνεύουν να βυθιστούν στη φτώχεια εάν δεν τεθούν γρήγορα σε εφαρμογή προγράμματα στήριξης, ειδικά προς τις λιγότερο προνομιούχες χώρες, για να αντιμετωπιστεί ο αντίκτυπος της παγκόσμιας πανδημίας του κορωνοϊού, προειδοποιεί με έκθεσή της που δίνεται στη δημοσιότητα η μη κυβερνητική οργάνωση Oxfam.

Η OXFAM απευθύνει αυτή την προειδοποίηση λίγο πριν από τις συνόδους, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, καθώς και της Ομάδας των Είκοσι (G20), διευκρινίζοντας πως το 6%-8% του παγκόσμιου πληθυσμού διατρέχει κίνδυνο να περιπέσει στην ανέχεια, καθώς αναστέλλονται οι οικονομικές δραστηριότητες σε όλες τις αγορές του κόσμου.

“Ελλείψει συστημάτων κοινωνικής πρόνοιας, οι φτωχότερες περιοχές, όπως η υποσαχάρια Αφρική, η Μέση Ανατολή και η Βόρεια Αφρική, θα υποστούν βαρύτερα πλήγματα, όπως και οι λιγότερο προνομιούχες ομάδες του πληθυσμού, ιδίως οι γυναίκες,” διευκρινίζει η οργάνωση, προειδοποιώντας πως η μισή και πλέον ανθρωπότητα κινδυνεύει να βρεθεί κάτω από το όριο της φτώχειας εξαιτίας της πανδημίας.

Η OXFAM κάνει έκκληση να αναβληθεί για φέτος η αποπληρωμή των δημόσιων χρεών των φτωχότερων χωρών και προτείνει να προσφερθεί άμεσα βοήθεια σε μετρητά στους ανθρώπους που τη χρειάζονται όπως και να στηριχθούν οι μικρές επιχειρήσεις.

Το Παρίσι “θα μπορούσε να αποφασίσει χωρίς χρονοτριβή την ακύρωση της αποπληρωμής των χρεών αναπτυσσόμενων χωρών το 2020, για να τις βοηθήσει άμεσα μπροστά στην κρίση” προτείνει ο Ρομπέν Γκιτάρ, στέλεχος του παραρτήματος της Oxfam στη Γαλλία.

Μεταξύ άλλων προτάσεών της, η OXFAM εισηγείται αύξηση κατά 1 τρισ. δολάρια των Ειδικών Τραβηκτικών Δικαιωμάτων (ΕΤΔ) του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για να προσφερθεί στήριξη στις φτωχότερες χώρες, αύξηση της αναπτυξιακής βοήθειας των δωρητριών χωρών άμεσα, καθώς και θέσπιση έκτακτων εισφορών αλληλεγγύης και φορολόγηση των εξαιρετικά υψηλών κερδών και μερισμάτων, των μεγαλύτερων περιουσιών, των χρηματοοικονομικών προϊόντων με κερδοσκοπική φύση και των δραστηριοτήτων που επιβαρύνουν το περιβάλλον.

“Οι πλούσιες χώρες έχουν δείξει ότι σε αυτή την περίοδο κρίσης μπορούν να κινητοποιήσουν τρισεκατομμύρια για να υποστηρίξουν τις οικονομίες τους” υπογραμμίζει, όμως “αν οι αναπτυσσόμενες χώρες δεν καταφέρουν να καταπολεμήσουν τις υγειονομικές και οικονομικές συνέπειες της πανδημίας η κρίση θα συνεχιστεί και θα βλάψει ακόμα περισσότερο όλες τις χώρες, πλούσιες και φτωχές”.

Πηγή: Al Jazeera News

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα